Световната здравна организация одобри ваксината срещу малария RTS, S/AS01, първата

...
Световната здравна организация одобри ваксината срещу малария RTS, S/AS01, първата
Коментари Харесай

СЗО одобри първата ваксина срещу малария

Световната здравна организация утвърди имунизацията против малария RTS, S/AS01, първата против заболяването, пренасяна от комари, която убива повече от 400 000 души годишно, най-вече африкански деца.

На всеки 2 минути дете умира от малария, съгласно СЗО.

Решението последва обзор на пилотна стратегия, прилагана от 2019 година в Гана, Кения и Малави, посредством която бяха дадени повече от 2 милиона дози от имунизацията, основана за първи път от фармацевтичната компания GSK през 1987 година, заяви БГНЕС.

След като прегледа доказателствата от тези страни, СЗО съобщи, че „ предлага необятно потребление на първата в света ваксина против малария “, сподели генералният шеф на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус.

СЗО сподели още, че предлага необятно приложение на имунизацията измежду децата на юг от Сахара и в райони с умерено до високо предаване на малария в Африка.

" От научна позиция това е голям пробив ", сподели Педро Алонсо, шеф на Глобалната стратегия за малария на СЗО.

Ваксината работи против плазмодий фалципарум - един от петте типа паразити и най-смъртоносният.

Симптомите на заболяването включват тресчица, главоболие, мускулни болки, настинка и изпотяване.

За първи път СЗО предлага за необятна приложимост ваксина против човешки паразит, а идната стъпка ще бъде финансирането ѝ.

" Това ще бъде идната огромна стъпка. Тогава ще преминем към мащабиране на дозите и решения за това къде имунизацията ще бъде най-полезна и по какъв начин ще бъде разгърната ", сподели Кейт О`Брайън, шеф на отдела по имунизация, ваксини и биологични препарати.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР