Световната седмица на кърменето се отбелязва всяка година от 1

...
Световната седмица на кърменето се отбелязва всяка година от 1
Коментари Харесай

Световна седмица на кърменето - 1 - 7 август

Световната седмица на кърменето се отбелязва всяка година от 1 до 7 август – световна самодейност за поощряване, поддръжка и отбрана на кърменето. Началото е сложено през 1992 година, а самодейността се провежда от WABA – Световен алианс за дейна поддръжка на кърменето, и се поддържа от Световната здравна организация и УНИЦЕФ (Детски фонд на Обединените нации).

Кърменето е естественият метод на хранене на новороденото, който му обезпечава естествен напредък и развиване. Това е едно от изключителните преимущества на естественото хранене. Майките създават антитела против всяка болест, което прави кърмата специфична в битката със болесттите, на които детето също е изложено. Кърменето обезпечава в друга степен и отбрана против въздействието на огромен брой инфекциозни болести, дава най-хубавият старт в живота на бебетата и има дълготрайни резултати както за здравето, интелектуалното развиване и благополучието на детето, по този начин и за кърмещата майка и за обществото като цяло. Кърменето е оптималният метод за хранене на бебетата: здравословен, екологично чист, незамърсяващ околната среда, стопански преференциален.

Кърменето може да се одобри като особено прекарване за майката и бебето,  имащо 3 аспекта: хранене, физическа и прочувствена непосредственост. Извършените през последното десетилетие медицински проучвания, потвърждават, че с повишение степента на кърмене се оказва позитивен резултат във връзка с публичното здраве, предварителната защита на хроничните незаразни заболявания и има безспорни изгоди, както за бебето, по този начин и за майката.

·  Защо кърмата е най-хубавата храна за бебето?

Естествената кърма е естествен артикул за храненето на бебето. Тя има доста преимущества пред всеки сурогат. Голямо предимство на кърменето е това, че кърмата е постоянно чиста и от нея бебето не може да получи чревна зараза. Кърмата съдържа уравновесено количество хранителни субстанции във форма, която е най-подходяща за асимилиране от бебешкия организъм.

Основни преимущества на кърменето:

·  кърмата е натурален артикул и като подобен е лесносмилаем от бебето, всички знаем, че храносмилателната система на новороденото към момента не е добре развита;

·  хранителни субстанции: човешкото развиване зависи най-много от развиването на мозъка и мозъчната активност, майчиното мляко е най-хубавата храна за развиване на нервната система на бебето. Провеждани са проучвания с бебета, които са кърмени и такива, които се хранят със заместители. Според резултатите кърмените бебета имат и по-добре развито зрение. Това се дължи най-много на съществуването на специфични мазнини, съдържащи се в кърмата, само че не и в изкуствено основани храни. Въглехидратите и протеините също се усвояват елементарно от бебето и подкрепят развиването му. Кърмените бебета получават спомагателни количества витамин D – значим съставен елемент за  развиването на костната система.

  противовъзпалителни свойства: кърмата е единствената храна за бебета, която съдържа субстанции, които имат противовъзпалително деяние. Според проучвания кърмените бебета доста по-рядко страдат от заболявания на храносмилателната, дихателната и отделителната система. Антителата, които се съдържат в кърмата, защищават бебето от инфекции. Освен това кърмата спомага развиването на стомашно-чревна бактериална флора, както и за развиването на лична имунна система при бебето.

Има голям брой изгоди от кърменето както за майката, по този начин и за бебето, които мъчно биха се постигнали при хранене с мляко за кърмачета. По хранителен състав кърмата превъзхожда всяка друга храна, която може да осигурите на своето бебе, а имунната отбрана, която Вашето бебе получава от нея, е значима, с цел да пораства то крепко и щастливо.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР