Световната мрежа днес е неизменна и важна част от живота

...
Световната мрежа днес е неизменна и важна част от живота
Коментари Харесай

Кои са най-посещаваните уеб сайтове от 1993 насам

Световната мрежа през днешния ден е неизменима и значима част от живота ни, само че през годините тя се промени доста. Някои известни в предишното уеб сайтове към този момент не съществуват, други са съумели да запазят релативно постоянни позиции, а в това време на хоризонта се появяват изцяло нови услуги и платформи, написа Economic.bg.

Историята помни AOL – компанията за интернет услуги в Съединени американски щати – като един от първите уеб портали, изгрял още в ерата на CD-ROM и комутируемите (dail-up) модеми. Това е най-популярният уебсайт до началото на 2000-те години, когато последователно навлиза широколентовата интернет връзка. Компанията се бори за оцеляването си, само че най-после се продаде на Verizon за едвам 4,4 милиарда $.

След залеза на AOL идващият интернет колос се роди в лицето на Yahoo . Компанията пострада от серия пропуснати благоприятни условия провалени придобивания, преди също да бъде погълната от Verizon

Едно име обаче продължа да живее и до през днешния ден, трансформирайки се в синоним на интернет. Сещате ли се? Разбира се, че това е Гугъл . Стартирал като академични теоретичен план през 90-те години на предишния век, през днешния ден през него се реализират 90% от всички търсения в мрежата.

После бяха търсачките…

Преди Гугъл да премисли понятието за търсачка, имаше няколко други, които може да се каже, че въпреки всичко са проправили пътя му.

WebCrawler е една от по-ранните търсачки и първата, дала опция за пълнотекстовo търсене. В един миг уеб сайтът е толкоз известен, че сървърът непрекъснато се срутва, правейки го на практика негоден в пикови часове. Lycos и Infoseek също са оставили своята диря.

… и обществените медии

По-зрелите интернет консуматори евентуално помнят известния MySpace . Технически той към момента съществува, само че несъмнено не е това, което беше в апогея си. Създаден през 2004 година, порталът се трансформира в място за музикалните почитатели в мрежата и единствено за година означи голям напредък – толкоз, че News Corp. да изиска да го има.

MySpace продължи да господства в обществените мрежи до 2008 година, когато Фейсбук пое щафетата и се трансформира в най-популярната платформа в интернет.

Историята на Фейсбук е добре известна. Съоснована от настоящия изпълнителен шеф Марк Зукърбърг, уеб сайтът започва като платформа за студенти от Харвард, само че скоро по-късно се отвори и за десетки други университети, а най-после и за необятната публика през 2006 година

Само две години по-късно и Фейсбук към този момент има 100 милиона дейни консуматори, изстрелвайки се на върха при обществените мрежи. Днес към този момент може да се похвали с близо 3 милиарда консуматори.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР