Световната икономика ще плати „висока цена“ за войната в Украйна,

...
Световната икономика ще плати „висока цена“ за войната в Украйна,
Коментари Харесай

ОИСР: Шокът от войната води световната икономика до дългосрочни последици

Световната стопанска система ще заплати „ висока цена “ за войната в Украйна, включваща по-слаб напредък, по-силна инфлация и евентуално дълготрайни вреди по веригите за доставки, оповестиха от Организацията за икономическо съдействие и развиване в последния си отчет, предава Bloomberg .

Организацията понижи предвижданията си за световен напредък тази година до 3% от 4,5%, които предвижда през декември, и удвои прогнозата си за инфлация до близо 9% за своите 38 страни членки, съгласно прогнозите, оповестени в сряда в Париж. През 2023 година Организацията за икономическо сътрудничество и раз чака растежът да се забави до 2,8%.



Цената на войната може да бъде „ още по-висока “, предизвестяват от Организацията, описвайки дълъг лист от опасности, вариращи от внезапно прекъсване на съветските доставки в Европа до уязвимости на финансовите пазари от високия дълг и нарасналите цени на активите.

„ Имаше няколко обилни промени в световната икономическа среда през последните месеци, в това число международното разпространяване на разновидността на Covid Omicron и по-голямото от предстоящото продължение на инфлационния напън “, се споделя в икономическата прогноза. „ Най-голямата смяна обаче е икономическото влияние на войната в Украйна “.

Мрачната оценка, която повтаря сходно предизвестие от Световната банка, демонстрира по-дълбоки и по-широки стопански последствия от съветската инвазия, които ще затруднят определянето на вярната фискална и парична политика. Това е първият обстоен отчет от Организацията за икономическо сътрудничество и раз, която не издаде цялостни прогнози през април заради преобладаващата неустановеност.

Ранните резултати от покачването на цените към този момент принудиха централните банки да затегнат паричната политика, като Федералният запас на Съединени американски щати да вземем за пример преди малко увеличи лихвените проценти с интензивен ритъм от 50 базисни пункта предишния месец. Междувременно държавните управления премислят проектите за разноски, до момента в който се пробват да компенсират семействата.



Въпреки че от Организацията за икономическо сътрудничество и раз декларират, че е целесъобразно всички парични управляващи да лимитират тласъците, от там призоват за нерешителност, изключително в еврозоната, където възходящите цени отразяват главно натиска на предлагането.

„ Централните банки ще би трябвало да извършат внимателен баланс сред държането на инфлацията под надзор и поддържането на икономическото възобновяване след пандемията, изключително когато възобновяване към момента не е приключено “, сподели организацията.

Източник: Bloomberg


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР