За 1 см по-голям от позволеният багаж може да бъде

...
За 1 см по-голям от позволеният багаж може да бъде
Коментари Харесай

1 см ни сваля от самолета: Затягат правилата за багажа на борда

За 1 см по-голям от разрешеният багаж може да бъде отказано качване на борда на самолета.  Този риск грози пасажерите поради затягащия се през настъпващия пиков сезон надзор върху ръчния багаж, написа „ Телеграф “.

Проблемът касае главно пасажерите на така наречен нискотарифни самолетни компании, в които за ръчен багаж се заплаща спомагателна такса. Пътниците на четирите такива самолетни компании, които обслужват българските летища, имат право единствено на един безвъзмезден ръчен багаж – дребна чанта с размери до 40x20x25 cm.

Тези размери дават отговор на дребна раничка, чанта за преносим компютър или даже по-едра дамска чанта. Допълнително пасажерите имат право да качат в салона и общоприета чанта на колела с размери 55x40x20 см и тегло до 10 кг. Това обаче се заплаща, като цената варира от 20 до 60 лева, когато покупката е осъществена онлайн.

За спазването на разпоредбите дават отговор компаниите оператори, на които самолетните компании заплащат да правят наземного обслужване по летищата. Точно тези компании от месец насам са почнали да получават писма с гледище от самолетните компании контролът да бъде засилен до последна степен.

В продължение на години той бе занижен, а пасажерите всеобщо биваха допускани в салона с багажи, които надвишават рестриктивните мерки с до няколко сантиметра. Кутиите за инспекция на размер пък всеобщо не се използваха. Сега обаче контролът по разпоредбите се стяга, а първите опарени пасажери към този момент са налице.

„ Безброй полети сме имали. Никога до момента не ни се е случвало нещо сходно. На летището в Братислава на полет за София чиновник отхвърли да ни допусне на борда с куфар, който стърчеше тъкмо 1 см от кутията за оразмеряване. Категорично не одобриха аргумента ни, че вътре има единствено облекла и даже с лек напън на ръката куфарът се свива до точните размери “, споделя пред „ Телеграф “ Здравка Маркова, която пътува със фамилията си за празниците. В последна сметка тя била принудена да заплати 70 евро.

„ Иначе споделиха, че няма да ни позволен на борда на самолета “, сподели Маркова. Още най-малко петима пасажери на борда изгърмели със същата такса. 

Официално преди към месец от „ Райънеър “ предизвестиха и непосредствено пасажерите си посредством мейли и вести от мобилно приложение. В известията се акцентираше върху размерите на багажа и се обясняваха следствията от опитите разпоредбите да се заобиколят.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР