Световната икономика ще бъде в стагфлация тази и следващата година,

...
Световната икономика ще бъде в стагфлация тази и следващата година,
Коментари Харесай

Очакват ни две години стагфлация



Световната стопанска система ще бъде в стагфлация тази и идната година, предвижда в новия епизод на подкаста „ На всяка цена “ основният икономист на „ Уникредит Булбанк “ Кристофор Павлов . По думите му ниският стопански напредък и високата инфлация са главният сюжет и за България, а покачването на лихвените проценти, което се чака в еврозоната, ще се усети у нас с известно забавяне.

13 % годишна инфлация в България 

Настоящата прогноза за инфлацията у нас е 13 %, разяснява Павлов, като акцентира, че икономическият екип на банката към този момент работи по обновена прогноза и тя ще бъде подготвена през юни. Икономистът акцентира, че когато се вземат решения за антиинфлационни ограничения, би трябвало да се проучват аргументите за покачването на цените. Основните аргументи са високите цени на горивата и храните.  

В Съединените щати има и сериозното търсене, а пазарът на труда прегаря, което може да бъде лимитирано с растеж на лихвените проценти. В еврозоната и у нас обаче този фактор не е толкоз мощен, по тази причина и покачването на главните лихвени проценти ще се забави до есента и идната година, предвижда Павлов и акцентира, че прекомерно съществено или ранно повишаване на лихвите би могло да има отрицателен резултат върху стопанската система. 

По-високи лихви идващите 12 месеца 

Европейската централна банка ще прибегне до повишаване на лихвените нива, уверен е икономистът. „ Нашият главен сюжет планува нарастване на лихвите в еврозоната с един процентен пункт, като половината от него ще се материализира до края на тази година, а другата – в хода на идната година “, добави Павлов.  

Кредитите в България, отпуснати в евро, са конструирани по метод, по който сходно нарастване ще им се отрази. „ Малко по-различно е ситуацията с заемите в лв., чиято цена е обвързана с цената на средствата, която съответната банка набира от пазара на депозити. Тази цена също ще се трансформира, въпреки и несъмнено, по-бавно “, предвижда икономистът.  

По думите му това е сюжетът за идващите 12 месеца. След това още веднъж ще има стабилизиране на лихвите, тъй като Франкфурт ще завърши с цикъла на нарастване. Заради пазарните условия – т.е. конкуренцията на банковия пазар у нас, е допустимо след този интервал даже да има ново намаляване на лихвите по заемите, разяснява Кристофор Павлов.

 Кристофор Павлов

Подкрепа на най-бедните семейства, не по-ниско Данък добавена стойност

Мерките за преодоляване на високата инфлация би трябвало да включват поддръжка на най-бедните семейства, разяснява икономистът, като добави, че по предписание това са пенсионерите и хората, които работят на минимална работна заплата. Увеличаването на техните приходи би трябвало да е с подобен %, който да компенсира инфлацията. Според Павлов има фискална опция за увеличение на междинната пенсия. Тъй като минималната работна заплата към този момент бе увеличена до 700 лв. от 1 април, идващото нарастване би трябвало да е през октомври, счита икономистът.  

Той обаче е изцяло уверен, че намаляването на Данък добавена стойност ставката за избрани групи артикули няма да има резултат за семействата. Това се потвърди и с диференцирането на ставката за ресторантьорите, разяснява Павлов и уточни, че бизнесът не би трябвало да бъде обезщетен, тъй като има лични запаси да се оправи с покачването на цените. 

Намаляването на акциза на горивата е последна стъпка, която не трябва да се подхваща преждевременно, добави още икономистът. По думите му за нея би трябвало да се мисли на европейско ниво и то при избран сюжет, обвързван със глобите против Русия поради нашествието в Украйна.

Европа – твърдо зад Украйна 

Европейският съюз би трябвало да остане твърдо зад Украйна в този спор, съобщи Кристофор Павлов. По думите му военните дейности могат да продължат с този интензитет най-вече и следващата година, след което ще има „ заледяване “ на обстановката и понякога ескалация.  

Последиците за Европа са доста огромни, само че не би трябвало да се подценява и останалата част от света, напомни икономистът и уточни, че има доста страни в Африка и Азия, които зависят от селскостопанската продукция на Украйна и Русия. Международната общественост би трябвало да поддържа тези страни, добави Павлов.

Цялото изявление с Кристофор Павлов може да чуете в звуковия файл.

Всички епизоди на " На всяка цена "  ще намерите:
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР