- Световната икономика навлезе в период на повишена волатилност и

...
- Световната икономика навлезе в период на повишена волатилност и
Коментари Харесай

BlackRock: Пригответе за рецесия, различна от всяка друга

- Световната стопанска система навлезе в интервал на нараснала волатилност и предходните капиталови подходи към този момент няма да работят, показват анализаторите от американска мултинационална корпорация за капиталов мениджмънт BlackRock, представени от Business Insider.
- Предстои неизбежна криза, само че този път централните банки няма да могат да поддържат пазарите посредством разхлабване на паричната политика. 
- Голямата разлика с предишните рецесии е, че централните банки се надпреварват в опитите си да овладеят инфлацията, споделят стратезите на BlackRock.
Рецесията в международен мащаб е тъкмо зад ъгъла, до момента в който централните банки нападателно усилват разноските по заемите, с цел да укротят инфлацията - и този път това ще провокира повече пазарни турбуленции от всеки път.
Световната стопанска система към този момент излезе от четиридесетилетна епоха на постоянен напредък и инфлация, с цел да навлезе в интервал на засилена неустойчивост - и новият режим на нараснала непредсказуемост ще остане тук за дълго, споделят от американска мултинационална корпорация за капиталов мениджмънт BlackRock.
Това значи, че политиците към този момент няма да могат да поддържат пазарите толкоз, колкото по време на минали рецесии, написа екип от стратези, управителен от заместник-председателя на BlackRock Филип Хилдебранд, в отчета си за 2023 година
" Рецесията е неизбежна, защото централните банки се надпреварват в опитите си да овладеят инфлацията. Това е противоположното на предишните рецесии ", споделят те. " Противно на това, което вложителите чакат, централните банкери няма да се притекат на помощ, когато растежът се забави,. Цените на акциите към момента не отразяват вредите, които предстоят ", предизвестяват от BlackRock. 
Перспективата за лимитирана политическа поддръжка значи, че вложителите се нуждаят от по-динамични тактики – включващи по-чести промени в портфейла и ясно аргументирани упования за другите браншове, райони и класове подактиви – с цел да направляват по-точно във волатилната среда от в този момент нататък.

Режим на по-голяма макроволатилност
" Това, което е работило в предишното, няма да работи в този момент ", споделят стратезите. " Старият „ buy the dip ” метод, или просто пазаруване на акции при всеки спад, няма да сработи в този режим на огромна макро непредсказуемост. Не чакаме завръщане на изискванията, които поддържаха едновременния бичи пазар на акции и облигации, който преживяхме през предходното десетилетие. "
Банките на Уолстрийт - от Morgan Stanley и Bank of America до Deutsche Bank - предизвестиха, че американските акции могат да се срутен с повече от 20% през 2023 година заради икономическите усложнения и ликвидни опасности, подхранвани от нарастването на лихвените проценти от страна на Федералния запас. Главният изпълнителен шеф на Goldman Sachs Дейвид Соломон вижда единствено 35% късмет американската стопанска система да избегне криза.
Забавянето на жилищния пазар, на корпоративните проекти за вложения, спадът в спестяванията на потребителите и влошаващото се доверие на мениджърите са ранни сигнали за идния стопански спад, съгласно BlackRock.
Все отново равнищата на фондовия пазар към момента не отразяват евентуалното въздействие на идния стопански спад, споделят стратезите.
" Не считаме, че цените на акциите са оценени за сюжети на криза ", прибавят те. " Очакванията за корпоративните облаги към момента не отразяват изцяло даже скромна криза. Затова за момента тактически предлагаме по-малко тегло за акциите от развитите пазари. "
Индексът S&P 500 на американските акции с огромна капитализация се повиши с повече от 12% от 23-месечното дъно, достигнато през октомври, подтиквано основно от упованията, че Фед ще забави темпа на нарастване на лихвените проценти след неотдавнашното оттегляне на инфлацията.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР