Световната банка прогнозира, че през 2022 г. цените на енергията

...
Световната банка прогнозира, че през 2022 г. цените на енергията
Коментари Харесай

Световната банка прогнозира, че през 2022 г. цените на енергията ще се повишат с над 50%

Световната банка предвижда, че през 2022 година цените на силата ще се покачат с над 50%

На фона на растящите цени на силата, храните и металите, международната стопанска система навлезе в ерата на най-силния ценови потрес от 70-те години на предишния век

Това означават специалисти от Световната банка (СБ) в нов преглед на стоковите пазари (Commodity Market Outlook).

Световната банка предвижда, че през 2022 година цените на силата ще се покачат с над 50%, а на неенергийните артикули - с съвсем 20%.

Въпреки по-нататъшния спад на цените на съвсем всички типове артикули през 2023-2024 година, специалистите чакат цените на стоките през този интервал да се задържат много над междинните за период от пет години.

Анализаторите на Световната банка в " стоковия " преглед Commodity Market Outlook означават, че следствията от спора в Украйна и обстановката с енергийните запаси може да са по-продължителни, в сравнение с при предходни рецесии - международната стопанска система навлезе в ерата на най-силния ценови потрес от 1970-те години. Сега потребителите имат по-малко благоприятни условия да заменят един тип изкопаемо гориво с различен, защото покачването на цените засегна всички браншове на пазара.

Световната банка предизвестява, че намаляването на налозите и дотациите, прилагани сега от страните, вместо дълготрайни ограничения за понижаване на търсенето и поощряване на различни източници на доставки, могат единствено да засилят дефицита на оферти и ценовия напън върху пазара на горива.

В допълнение, насилственият преход към по-скъпи търговски модели (например преструктуриране на логистиката заради смяна в доставчика на суровини) може да докара до продължителна инфлация.

Като цяло, съгласно СБ, през 2022 година цените на силата ще се покачат с над 50%, а неенергийните артикули с съвсем 20%. През 2023-2024 година цените на суровините ще намалеят, само че ще останат над междинните за пет години.

Средната годишна цена на суровия нефт Brent през 2022 година ще нарасне с 42% до 100 $ за барел. Той ще спадне до 92 $ за барел през 2023 година, в случай че спиранията в доставките спрат и производството на нефт се усили в страни, разнообразни от Руската федерация, при по-бавен напредък на търсенето.

В същото време Световната банка предизвестява, че разширението на глобите на Европейски Съюз против Русия може да докара до съществени разтърсвания на петролния пазар: аварийните мощности на ОПЕК може да се окажат по-малки, в сравнение с се правят оценка през днешния ден, а шистовата промишленост в Съединени американски щати към този момент е изправена пред дефицит на работна ръка.

СБ отбелязва, че при новите условия замяната на изкопаемите горива с чисти енергийни източници ще се забавя.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР