Светкавичната оставка на министъра на енергетиката не приключва случая, напротив

...
Светкавичната оставка на министъра на енергетиката не приключва случая, напротив
Коментари Харесай

Румен Радев с още повече въпроси за ЧЕЗ след оставката на Петкова

Светкавичната оставка на министъра на енергетиката не завършва случая, в противен случай генерира още повече въпроси. Това съобщи президентът Румен Радев по проблема ЧЕЗ.

Явно става въпрос за скица за прикрито придобиване на сдружението , уверен е той. И тук въпросът е кой и за какво крие своите планове , притеснява се президентът. По закон ЧЕЗ е част от националната и европейска сериозна инфраструктура, изясни Радев. Всякакъв въпрос, че това е една банална договорка на едно комерсиално сдружение, е нещо, с което ни заблуждават , счита той.

 Чешко издание обвързва Обновена
Чешко издание обвързва " Инерком " с две банки

Сделката провокира значителен скандал и в Чехия

Президентът не знае по какъв начин една компания без история получава голяма банкова гаранция.

Защо се крие кои банки финансират договорката , желае отговор Румен Радев. Има ли политическа гаранция тази компания, пита още президентът.

Правителството дължи отговори на всички консуматори, които заплащат сметки за ток, безапелационен е президентът. " Всички чакаме отговори ", посочи той.

Днес Радев се среща с Комисията по финансов контрол (КФН) . Вече е разговарял с ДАНС. Родното ФБР още събирало информация .

Президент обмисля дали да не свика КСНС поради договорката ЧЕЗ.

Защо виновните институции, които са към Министерски съвет, работят пост фактум, неудовлетворен е още президентът. Такива инспекции би трябвало да се вършат авансово, откакто са ясни евентуалните купувачи.

 Опозиционни партии в един глас против договорката за ЧЕЗ
Опозиционни партии в един глас против договорката за ЧЕЗ

Движение 21, " Движение Да България ", ЕНП

Припомняме, на 22 февруари 2018 година стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила договорката за продажба на активите в България и купувача " Инерком Груп " . По предварителна и непотвърдена информация цената на договорката е към 320 милиона евро . Тя включва " ЧЕЗ Електроразпределение ", " ЧЕЗ Електро ", " ЧЕЗ Трейд ", както и ВЕИ активи. " Енерго-про ", която също имаше интерес, е предложила 300 милиона евро.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подаде оставка , тъй като познава притежателят на компанията, закупила ЕРП-то - Гинка Върбакова.

Самият Делян Добрев, народен представител от ГЕРБ, изрече подозрения във връзка с договорката и по-точно по отношение на това дали купувачът има опит и може да обезпечи поддръжката на ЕРП на една трета от България.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова от парламентарната естрада прикани президентът Румен Радев да вземе отношение по договорката, а през вчерашния ден президентът организира среща с шефа на КЕВР Иван Иванов .

От вчерашно изявление на Гинка Върбакова, собственичка на пазарджишката компания " Инерком ", която купи активите на ЧЕЗ у нас, стана ясно, че договорката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за утвърждение от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

 Гинка и Славчо Върбакови са подставени лица съгласно Атанас Атанасов
Гинка и Славчо Върбакови са подставени лица съгласно Атанас Атанасов

Аферата с ЧЕЗ има заряда да смъкна държавното управление, пояснява Атанасов
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР