Светият Синод на Българската православна църква започва преговори с останалите

...
Светият Синод на Българската православна църква започва преговори с останалите
Коментари Харесай

Българската църква ще съдейства на македонската

Светият Синод на Българската православна черква стартира договаряния с останалите православни църкви за определяне на канонически статут на Македонската черква. Това е единомислещото решение, което Синодът взе на съвещание, на което бе разисквано бъдещето на статута на Македонската черква.

Охридската архиепископия се отделя от Сръбската православна черква и афишира автокефалност през 1967 година, само че до през днешния ден не е приета от нито една от православните църкви.

Преди съвещанието на Св. синод патриарх Неофит съобщи, че Българската черква би трябвало да поеме подадената ръка от Охридската архиепископия, "защото те са наши братя и наш народ ".

Светият Синод е решил, че в случай, че Македонската православна черква (МПЦ) признава Българската православна черква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) за своя Майка - Църква, БПЦ - БП със схващане за своя заветен дълг поема уговорката да окаже цялостно подпомагане, като ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко належащо за установяването на канонически статут на МПЦ. Това оповестиха от Синода.

Светият синод дефинира Синодална архиерейска комисия за договаряния с Македонската православна черква и останалите Поместни православни църкви. За ръководител на комисията е избран Старозагорският митрополит Киприан.

Членовете на комисията са Ловчанският митрополит Гавриил, Пловдивският митрополит Николай, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопският митрополит Серафим, Русенският митрополит Наум и Врачанският митрополит Григорий.

Този месец от Македонската архиепископия насочиха молба, в която настояха да бъдат приети за самостоятелни от страна на Българската черква. Ако това се случи, от Охридската архиепископия показаха подготвеност да разгласят Българската патриаршия са своя черква - майка.

Българската православна черква - Българска патриаршия, в никакъв случай не е била безразлична към страданията на Македонската православна черква, означават от Синода. Преди съвещанието през днешния ден патриарх Неофит разяснява, че българската черква "трябва да поеме протегнатата ръка на Македония ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР