Светият синод касира епархийския избор от 18 февруари в Сливен,

...
Светият синод касира епархийския избор от 18 февруари в Сливен,
Коментари Харесай

Светият Синод касира епархийския избор за сливенски митрополит

Светият синод касира епархийския избор от 18 февруари в Сливен, на който бяха определени двама епископи, претенденти за нов Сливенски митрополит.

Това оповестяват от Българската патриаршия.

В него се споделя, че Светият синод в цялостен състав под председателството на Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, е взел решението поради постъпили тъжби.

" Светият синод прегледа писмо от 23 февруари 2024 година, на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, наместник на овдовелия Сливенски епархийски трон и въз основа на постъпилите в период тъжби, откакто деликатно се срещна с тях реши на съображение член 89, алинея 2 от Устава на българската православна черква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) да касира извършения епархийски избор на 18 февруари 2024 година в град Сливен за митрополит на овдовялата Сливенска епархия ", се оповестява в решението на Светия синод.

На 25 февруари трябваше да се състои каноничният избор на новия Сливенски митрополит от членовете на Светия синод. На него от двамата епископи, определени от епархийските гласоподаватели на 18 февруари в Сливен, митрополитите от Светия синод трябваше да изберат и утвърдят новия Сливенски митрополит.

На състоялия се на 18 февруари епархийски избор в Сливен гласоподавателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за Негово Преосвещенство Агатополския свещеник Йеротей - 26 гласа, а на втория тур - за Негово Преосвещенство Константийския свещеник Михаил - 22 гласа. Те събраха изискваните от Устава на БПЦ повече от половината гласове на епархийските гласоподаватели. Тогава в Сливен гласоподаваха 42-ма гласоподаватели от седемте духовни околии - за общо 10 епископи от БПЦ.

Епархийският избор на 18 февруари се водеше от наместника на Сливенската епархия - от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, на който Светият синод разпореди организацията на избора и ръководството на епархията до встъпването в служба на новия Сливенски митрополит.

Това стана след кончината на Сливенския митрополит Йоаникий, който беше отпред на епархията в продължение на 44 години.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР