Свети Севастиан е роден в Медиоланум (Милано, Италия) в средата

...
Свети Севастиан е роден в Медиоланум (Милано, Италия) в средата
Коментари Харесай

Почитаме паметта на мъченик и светец

С вети Севастиан е роден в Медиоланум (Милано, Италия) в средата на III век. Родителите му го възпитали в християнската религия. А тъй като бил от знатно фамилията, Севастиан привлякъл вниманието на римския император Карин и той го назначил на висок боен пост. По-късно Диоклетиан го направил шеф на първи преториански полк.

Независимо от тази висока служба, която му давала огромна власт, Севастиан поради християнското си образование бил филантроп и доста постоянно ставал бранител на бедните и страдащите, закрилял и християните, към които държавните чиновници езичници предумишлено се отнасяли враждебно. Той с подготвеност помагал в потребностите и на римската черква, по тази причина папа Гай го удостоил със званието " бранител на Църквата ".

Но бързите триумфи на християнската религия измежду народа ожесточавали езичниците и преследванията от ден дневно ставали по-строги. Диоклетиан почнал всеобщо гонене на християните. Много християни в Рим, както и по цялата империя, били хванати и почнали правосъдни каузи против тях. Обвинението било, че те отхвърлят да изпълнят императорския декрет за наложително удостояване на езическите божества, в това число и на личността на императора като провидение. Севастиан участвал на едно такова правосъдно дело и с цел да ободри събратята си по религия, за всеобщо удивление намерено декларирал, че също е християнин.

Императорът неотложно наредил да убият преторианския шеф и Севастиан скоро паднал, пронизан в гърдите от стрели. Но когато християни отишли да погребат тялото му, открили, че мъченикът към момента диша. А откакто се излекувал, Севастиан още веднъж срещнал Диоклетиан и го изобличил за неговата свирепост. Тогава доблестният християнин бил хванат и бичуван до гибел. Така свети Севастиан останал в историята на Църквата като страдалец за вярата.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР