Земята все още не се е справила напълно с тежките

...
Земята все още не се е справила напълно с тежките
Коментари Харесай

NOAA: Има 60% вероятност радиационна буря да удари Земята тази седмица

Земята към момента не се е справила изцяло с " тежките " слънчеви стихии от предходната седмица, само че учените към този момент предизвестяват за нова " съвършена стихия " с рядко срещано галактическо време.

(Във видеото: Геофизик: Силната магнитна стихия продължава през днешния ден и утре)

Слънцето изпуска мощни изригвания - излъчвания на електромагнитно лъчение, които съдържат огромни количества заредени частици, чиято скорост се е ускорила и броят им се е нараснал заради интензивната магнитна интензивност на повърхността на звездата. 

The recent big flare & launch is causing a storm to grow. Right now levels are enhanced, but could reach S1 levels by Dec 1 when the solarstorm passes nearby Earth (it will NOT hit us). Expect impacts to comms & especially at high latitudes now!
— Dr. Tamitha Skov (@TamithaSkov)
И в този момент Националната организация за океански и атмосферни проучвания (NOAA) демонстрира 60-процентна възможност за слънчева " радиационна стихия ", която може да стартира през днешния ден, а по-малка възможност има и в сряда.

Частиците могат да взаимодействат с магнитното поле и атмосферата на нашата планета, причинявайки разстройства в сателитните връзки, радиационна заплаха за астронавтите в Космоса и разстройства в енергийните мрежи. Докато през идващите няколко дни тези слънчеви стихии се чака да подминат нашата планета, радиационните стихии се чака да изстрелят мощно заредените си частици в извитото магнитно поле - спиралата на Паркър, която се извива от Слънцето в нашата Слънчева система, оповестява Daily Mail. 



При въртенето на Слънцето магнитните полета, които се излъчват от него, се огъват, до момента в който минават около планетите в неговата орбита, създавайки спираловидна конструкция, известна като Спиралата на Паркър.

Заредените частици от слънчево изригване могат да попаднат в тези спирали и да ги изстрелят назад към Земята - когато другояче биха пропуснали нашата планета.

Магнитната стихия на Слънцето, която е виновна за тези събития, към момента създава най-интензивния клас слънчеви изригвания - изригванията от клас X, обявиха синоптиците от NOAA в понеделник.

Предстоящата през тази седмица слънчева радиационна стихия се разграничава от " геомагнитните стихии ", които удариха Земята този уикенд и които бяха задоволително мощен директен удар, с цел да нарушат защитното магнитно поле на Земята - магнитосферата. 

Голяма част от идната радиационна стихия ще бъде погълната от магнитното поле на Земята, само че не и наоколо до откритите полярни области - там, където земната магнитосфера се извива назад надолу и във вътрешността към земното ядро. 

News: NOAA says there's a 60% chance a radiation storm could hit Earth t... via
— KeepUp (@KeepUp2day)
Центърът за прогнозиране на галактическото време на NOAA също по този начин означи, че геомагнитните стихии от миналия уикенд приключиха понеделник, като е допустимо да има спомагателни, само че по-слаби " съмнения в енергийната мрежа " и влияние върху " работата на спътниците ".

Способността на бурята да изтласква известното " Северно зарево " на юг също ще продължи, като съгласно специалистите по галактическо време на организацията полярното зарево към момента ще може да се следи в " северната част на Съединени американски щати, като да вземем за пример в северната част на Мичиган и Мейн ".

След това, с напредването на седмицата, се чака слънчевото леке AR3664, гигантското " слънчево леке ", отговорно за слънчевите стихии през предишния уикенд, да премине през част от спиралата на Паркър, извивайки високоскоростното си лъчение на път, пресичащ орбитата на Земята. 

Слънчево леке AR3664, мрачно леке на повърхността на Слънцето с магнитно поле към 2500 пъти по-силно от земното, е едно от най-големите слънчеви петна, следени от десетилетия. 

Явлението е с дължина колкото 15 земни години и е способно да провокира слънчеви стихии, сравними със събитието Карингтън от 1859 година, което подпали телеграфни станции и жици, прекъсна връзките по целия свят и наруши компасите на корабите. 

Тъй като Земята към този момент е в по-голямата си част отвън обсега на директните удари на геомагнитните стихии на това вилнеещо слънчево леке, радиационните стихии тази седмица ще дойдат от неповторима характерност на въртенето на самото Слънце.  

Според екипа на Обсерваторията за слънчева динамичност на НАСА " при въртенето на Слънцето магнитното поле на Слънцето се уголемява на открито по лъкатушен модел - спиралата на Паркър ".

Когато изхвърлянията от слънчево леке като AR3664 попаднат в вярната част на спиралата, по думите на екипа, това води до " разпространяване на заредените частици на слънчевия вятър в Слънчевата система като градинска пръскачка ".

Спътникът за наблюдаване на галактическото време GOES-18 на NOAA към този момент е записал внезапно нарастване на субатомните частици, по-специално протони, изхвърлени от Слънцето в горните пластове на земната атмосфера.

Показанията на GOES-18 за " протонна радиация " минаха " предупредителния предел " по обяд в понеделник, преди плануваната " радиационна стихия " по-късно тази седмица.

Екипът на NOAA издаде предизвестие, че радиокомуникациите на земните полюси могат да се сблъскат със " затихване " на избрани честоти още през днешния ден.

Миналия петък фермерите в Минесота, Небраска и други елементи на американския Среден запад изпитаха разстройства в работата на сателитното съоръжение на " световната система за позициониране " (GPS), от което зависят при ръководството на техниката си.

" Всички трактори сега седят в края на полето и са изключени поради слънчевата стихия ", споделя един от фермерите, Кевин Кени, пред 404 Media този уикенд.

" Няма GPS. В момента сме по средата на сеитбата на царевица " - добави Кени.

Много ферми към този момент употребяват GPS за по-ефективно и точно засаждане на културите в прави редове, като понижават грешките като застъпване на сеитбените лехи или празнини от неизползвана почва. 

Никога не съм се сблъсквал с сходно нещо - споделя пред New York Times Патрик О'Конър, притежател на плантация на към 90 минути път с кола южно от Минеаполис. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР