Според проучване факторът на отвращението трябва да бъде преодолян, за

...
Според проучване факторът на отвращението трябва да бъде преодолян, за
Коментари Харесай

Факторът на отвращението: Как храните от насекоми могат да станат масови

Според изследване " факторът на отвращението " би трябвало да бъде преодолян, с цел да може храните на основата на инсекти да станат всеобщи.

(Във видеото може да научите повече за: В какви храни са включени насекоми)

Насекомите могат да бъдат богати на протеини и превръщането им в по-приемливи храни може да помогне за понижаване на високите излъчвания на парникови газове, които се отделят при развъждането на наедрял рогат добитък.

Съществуват и евентуални изгоди за понижаване на затлъстяването, а откривателите настояват, че концепцията за развъждане на инсекти се радва на все по-голямо внимание.

" 'Disgust factor' must be overcome if planet-friendly insect food to become mainstream. "

You'll own nothing.

Eat bugs.

And be happy.
— Mats Nilsson (@mazzenilsson)
Смята се, че стотици милиони хора в Азия, Африка и Латинска Америка към този момент се хранят с инсекти в някаква степен.

Има очаквания, че с течение на времето настройките на Запада могат да се трансформират, може би по сходен метод, по който храни като сушито станаха всеобщи.

" Насекомите са евентуално богат източник на протеини и микроелементи и могат да оказват помощ за решаването на казуса с двойното задължение на затлъстяването и недохранването ", споделя ръководителят на проучването доктор Лорън Макгейл от университета Edge Hill в Ланкашир.

" Някои протеини от инсекти, като да вземем за пример смлени щурци или лиофилизирани брашнени червеи, са по-евтини и по-лесни за развъждане, постоянно са с по-ниско наличие на мазнини и имат по-малко влияние върху околната среда от обичайните селскостопански животни " , споделя още доктор Макгейл.

Въпреки това множеството хора към момента са доста резервирани заради предразсъдъци по отношение на усета и външния тип.

Но изследването откри също, че е доста по-вероятно те да опитат инсекти, в случай че те са смлени на прахуляк.

" В други елементи на света това сполучливо се прави с оризови артикули, обогатени с брашно от щурци или скакалци ", споделя съавторът доктор Максин Шарпс от университета " Де Монфорт ".

Едва 13 % от 603-те души, интервюирани в изследването в Обединеното кралство, са декларирали, че биха били склонни постоянно да употребяват храна от инсекти.

Около 47 % са декларирали, че не биха я консумирали постоянно, а 40 % не са сигурни.

Повече от 82 % от хората чакат храната от инсекти да бъде хрупкава, 64,6 % - солена, а 62,4 % - горчива.

Едва 24 % са декларирали, че чакат да им харесат на усет , а 14,1 % са на мнение, че храната от инсекти ще наподобява апетитно.

По-младите хора се оказаха и по-притеснителни - всяка година по-младост се свързваше с 2% нарастване на броя на отказалите се от концепцията.

" Факторът на отвращението е едно от най-важните провокации, които би трябвало да бъдат преодолени. В края на краищата, може би в последна сметка няма да има избор при изменението на климата и плануваното повишаване на международното население ", споделя доктор Шарпс.

Резултатите от изследването са показани на Европейския конгрес по затлъстяване (ECO), който се организира тази седмица във Венеция.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР