Светът се тресе от рекордни горещи вълни, горски пожари и

...
Светът се тресе от рекордни горещи вълни, горски пожари и
Коментари Харесай

Климатичните промени все още се подценяват от инвеститорите

Светът се тресе от рекордни горещи талази, горски пожари и превалявания. Опустошителни наводнения обгърнаха Северен Китай. Горски пожари избухнаха в Канада, Южна Европа и през последните дни на хавайския остров Мауи. Тези бедствия лишават живота на доста хора, само че един по-малко проучен аспект са икономическите загуби, които са провокирани от тях.

Светът се тресе от рекордни горещи талази, горски пожари и превалявания. Опустошителни наводнения обгърнаха Северен Китай. Горски пожари избухнаха в Канада, Южна Европа и през последните дни на хавайския остров Мауи. Тези бедствия лишават живота на доста хора, само че един по-малко проучен аспект са икономическите загуби, които са провокирани от тях.

В свят, който бързо става все по-уязвим към рискови метеорологични феномени, остарелите догатки за цената на активите също се нуждаят от преформатиране. Голямата заплаха е от неочаквана промяна на стойностите на активите, защото вложителите по едно и също време осъзнават, че оценките им в действителност са неустойчиви.

Досега предприятията и вложителите обръщат по-малко внимание на физическите резултати от изменението на климата и повече на разноските и рисковете от декарбонизацията. Това наподобява ненапълно разумно поради обстоятелството, че зелената промяна трансформира бизнеса, а тази смяна изисква големи средства. В същия миг обаче невниманието към физическата страна на феномена може да докара до загубата на милиарди долари.
Реклама
Най-вероятната причина за това е голямата компликация при картографирането на взаимоотношенията сред стопанската система и излъчванията на парникови газове. Носителят на Нобелова премия Уилям Нордхаус, който стартира да моделира изменението на климата още през 1975 година, разказва това като най-трудния проблем от всички. Оценяването на разноските за понижаване е " просто " спрямо тази задача, споделя той пред Financial Times.

Огромна изчислителна мощ се пробва да позволи този проблем. Групата за данни Cambridge Econometrics и Ortec Finance неотдавна направи сходно пресмятане за сингапурската GIC. Дългосрочният капиталов небосвод на държавния капиталов фонд - и уязвимостта на града-държава към наводнения - го вършат извънредно деликатен към климатичните опасности. Фондът искаше да знае по какъв начин портфейл, формиран от 60% световни акции и 40% облигации, ще се оправи при разнообразни политики за климата.

При сюжет на " чиста нула ", включващ амбициозна декарбонизация, кумулативната възвращаемост за 40 години е с 10% по-ниска от базовата линия, която допуска липса на изменение на климата. Най-песимистичният резултат е за " несполучлив преход ", който насочва света към повишаване на температурата с повече от 4 градуса от прединдустриалните равнища до 2100 година Кумулативната възврdщаемост тогава е съвсем 40% по-ниска от базовата линия, макар че някои считат, че резултатът може да бъде доста по-лош от това. Най-засегнатите промишлености На първо място измежду най-засегнатите браншове е този на земеделието. Morgan Stanley пресметна в отчет от предходната година, че минимум 44% от пшеницата, 43% от ориза, 32% от царевицата и 17% от производството на соя идваj от рискови региони. Бедствията, провокирани от изменението на климата, могат да изложат на заплаха най-малко 314 милиарда $ годишно произвеждане.

Компаниите, които изготвят обстоен разбор на климатичните опасности, са все по-бдителни по отношение на капацитета за внезапно нарастване на цените на суровините. Unilever пресмята, че рисковите метеорологични феномени могат да покачат цените на палмовото масло с 12 до 18% до 2050 година според от степента, до която покачващите се температури могат да бъдат лимитирани. За други хранителни и стокови съставки индикаторът варира сред 14 и 21%.
Реклама
Хранителната неустановеност се изостря от дефицита на вода. Селското стопанство съставлява към 70% от потреблението на прясна вода в международен мащаб, макар че в райони като Азия то може да бъде по-високо. Вече 2 милиарда души нямат достъп до чиста и безвредна питейна вода. До 2030 година се чака търсенето на прясна вода да надвиши предлагането с 40%. Промишлеността също зависи от намаляващите водни запаси. Moody`s пресмята, че към половината от световните активи на химическия бранш са изложени на дефицит на вода. Използването на река Рейн от немската индустрия за изстудяване и превоз е неведнъж застрашавано от засушавания. Ниските водни равнища през 2018 година понижиха облагите на химическия колос BASF с 250 млн. евро.

Твърде многото вода може да аргументи също толкоз проблеми, колкото и неналичието й. Около една пета от фабриките за компютри и електроника в Азия са в застрашени от наводнения региони, демонстрират данни на Moody`s. ON Semiconductors затвори един от заводите си, обиден от пагубните наводнения в Тайланд през 2011 година Причината беше " несъразмерните " разноски, които бяха нужни за реорганизация. Превантивните дейности понижават рисковете. Най-големият контрактуван производител на чипове в света, TSMC, издигна с два метра основите на новопостроените фабрики за произвеждане в Тайван, с цел да подсигурява сигурността им от наводнения.

Наскоро оповестено проучване демонстрира, че жилищните парцели в Съединени американски щати, изложени на риск от наводнения, са надценени с сред 121 и 237 милиарда $. В някои региони, граничещи с Мексиканския залив и крайбрежията на Атлантическия океан, има възможност парцелите да бъдат надценени с повече от 10% приблизително. По този метод притежателите им изпитват лъжливо възприятие на сигурност, което се основава на остарели федерални карти на наводненията и субсидирана от държавното управление застраховка.

Горските пожари са различен източник на възходящо безпокойствие. Наскоро те бяха подчертани от Дейв Бърт, един от вложителите, които вярно предвидиха хаоса на пазара на високорискови ипотечни заеми в Съединени американски щати при започване на века, и по-късно екранизирани във кино лентата Big Short. В доказателство пред сенатска комисия той сподели, че застрахователните награди за отбрана от горски пожари са били единствено 1.5 милиарда $ през 2021 г.; вредите са шест пъти по-големи. Ход на застрахователите да запълнят тази празнота може да докара до спад с до 495 милиарда $ в цената на парцелите, планува той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР