Светът остана разделен на фронтове, на противоречия, на кризи. Ако

...
Светът остана разделен на фронтове, на противоречия, на кризи. Ако
Коментари Харесай

Топ шпионинът Иван Пенков за съдбата на предателите: Български разузнавач, вършил същото като Скрипал, падна в капан и беше разстрелян

Светът остана разграничен на фронтове, на несъгласия, на рецесии. Ако прегледат речта на Чърчил от 1946 година, която се смята за начало на Студената война, и прочетат речта на Путин на 1 март, несъмнено ще намерят доста общи неща. Твърде огромна огледалност има на тематиките. Това съобщи в предаването „ Тази събота “ по bTV Иван Пенков, някогашен заместник-началник на военното разузнаване.

„ Но може би би трябвало да се замислим и да прочетем по-внимателно речта на Путин. Възможно е да останем с усещане, че той афишира завършек на Студената война “, добави той. По думите му, в съзнанието на руснаците от 1990 година насам Студената война не е спряла по отношение на Русия. Част от тази война е казусът със Сергей Скрипал.

Между другото, разузнавачът разкри и дали в своята работа е срещал сексапилни шпионки като Анна Чапман – друга съветска разузнавачка, която сходно на Сергей Скрипал беше разменена, само че със Съединени американски щати. Той уточни, че чак когато тръгвал да излиза от българската система в нея почнали да одобряват и дами. Но една от най-красивите шпионки по негово време била американка, работеща в Югославия.

„ Аз мисля, че диалогът за доказателства и недоказателства е неправилен “, съобщи Пенков за абсурда „ Скрипал “.

Според него, Англия употребява аферата с отровения разузнавач с едни недоказани обвинявания, че Русия стои зад това. От там си вършат умозаключение, че Русия го е направила, единствено тъй като „ се вписва в нейния модел на държание “. „ На юридически език това не значи безусловно нищо “, сподели той. Според него опцията Русия да го е направила не е изключена, само че е неуместно да се изисква от нея да потвърждава противоположното.

От една страна стои въпросът „ Защо е належащо някому да посегне върху живота на един възрастен човек, беззащитен, безопасен английски жител “. „ Обаче не би трябвало да се стопира дотук, не би трябвало да се потегля от тук “, съобщи Пенков и добави, че като се изключи че Скрипал е доставял доста значима загадка информация на Англия, след размяната и заселването му на Острова „ още веднъж се включва в противоруска активност като става учител в Кралската военна академия и продължава да нанася вреди на съветската страна “.

„ Предателите постоянно се санкционират. В взаимозависимост от страната, от правосъдната ѝ система “, сподели разузнавачът и описа няколко сходни случая в България. Неговият сътрудник Димитър Димитров е бил разстрелян малко преди измененията по обвиняване, че е бил податлив да сътрудничи на непознати служби. Той напуснал разузнаването, само че една година по-късно нашето контраразузнаване му спретнало капан – „ една интервенция измислица “. Предложили му съдействие от името на Централно разузнавателно управление на САЩ. „ Той се съгласява, приема шифрови материали, каквито е употребявал и Скрипал, написа сведение за състава на военното разузнаване – каквото е правел и Скрипал. Нашият Димитров написал на тези листи несъмнено няколкостотин военни разузнавачи. И по-късно му оферират опция да хвърли в една американска кола сведенията, които е подготвил. Това всичкото е в ръцете на нашите контраразузнавателни органи. Дават го на съд и с тази оперативна, само че в действителност неистинна информация, го осъдиха на разстрел и го разстреляха “, описа Пенков.

В Турция пък сътрудник, работещ за българските служби, е наказан на 22 години затвор.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР