Светът е поел по един катастрофален път на затопляне с

...
Светът е поел по един катастрофален път на затопляне с
Коментари Харесай

Зловещо предупреждение: Светът е поел към катастрофално затопляне!

Светът е поел по един пагубен път на стопляне с 2,7 градуса по Целзий. Това предизвестие насочи Организация на обединените нации през днешния ден, шест седмици преди конференцията за климата в Глазгоу, съобщи Франс прес.

В отчет, в който се прави оценка на националните задължения, поети от 191 страни по отношение на напъните за понижаване на резултата от световното стопляне, се установи, че светът е поел по един пагубен път към стопляне с 2,7 %, съобщи през днешния ден генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.

Споразумението за климата от Париж цели да се ограничи световното стопляне под 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната епоха, а в случай че е допустимо даже и до 1,5 градуса по Целзий, оповестява Българска телеграфна агенция. По силата на Парижкото съглашение всяка страна трябваше до края на 2020 година да ревизира националния си принос за световните старания в тази тенденция. Но до 30 юли единствено 113 страни, представляващи по-малко от половината от международните излъчвания на парникови газове (49 процента), са подали своите ревизирани задължения.

Съгласно тези нови обещания на тази група от 113 страни, измежду които са и Съединени американски щати и Европейски Съюз, парниковите излъчвания ще бъдат понижени с 12 % до 2030 година по отношение на 2010 година Но този лъч на вярата не прави картината по-малко мрачна, споделя Патрисия Еспиноса, отговаряща по въпросите за климата в Организация на обединените нации.

Като се вземат поради всички национални проекти, било то ревизирани или не, на 191 страни, то резултатът демонстрира, че излъчванията ще се усилят с 16 % до 2030 година по отношение на 2010 година А те трябваше да се понижат с 40 % до 2030 година, с цел да може стоплянето да е под 1,5 градуса по Целзий, или да се понижат с 25 % до 2030 година, с цел да може стоплянето да е 2 градуса по Целзий.

Това нарастване с 16 % до 2030 година би могло да докара до увеличение на температурите с към 2,7 градуса по Целзий до края на века. А даже и най-незначителното нарастване има трагични последствия.

Вниманието е ориентирано в този момент към Китай, виновен за над четвърт от международните излъчвания на въглероден диоксид. Китайският президент Си Дзинпин разгласи преди година, че цели страната му да е постигнала въглероден неутралитет до 2060 година, само че преди този момент ще има пик на излъчванията през 2030 година

Пекин обаче към момента не е показал ревизирания си проект за народен принос към световните старания за битка с климатичните промени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР