Светът е едно огромно място и със сигурност има множество

...
Светът е едно огромно място и със сигурност има множество
Коментари Харесай

Какви тайни крие Розетският камък?

Светът е едно голямо място и сигурно има голям брой кътчета, на които към момента не е стъпвал човешки крайник. 
Какви ли секрети крият те? Странни артефакти или нещо друго, още по – мистично и забавно? Може би занапред следва на човешкия разум да се сблъска с тях. 

Факт е обаче, че има милиони открити загадки, към които има „ милион “ незнайни - защо тъкмо служат, от кого са направени и с каква цел. А има и такива, които или са ясни, или просто е определена най–удобната и правдоподобна версия „ за пред света “. 

Въпреки това всеки един открит античен артефакт е доказателство, че по Земята е имало цивилизации, доста по–напреднали от нашата и тук идва моментът да се запитаме какво се е случило с тях и дали прекомерният прогрес и свръх познания не са ги погубили, и още по–важният въпрос – с напредването на технологиите в актуалния свят дали и ние не сме се запътили в тази посока?

Една доста забавна светиня от Египет е добре известният Розетски камък, който в наши дни се съхранява в Британския музей в Лондон, наличен за всички гости. 

Какво тъкмо съставлява Розетският камък и за какво е толкоз значим за историята на Египет?

Един от най–прочутите артефакти в света е открит през 1799 година по време на разкопки за античната цитадела Ал-Рашид, на към 6-7 километра от едно малко градче по река Нил, което се споделя Розета, от където идва и името на паметника.

Розетският камък се оказва един от най–важните артефакти в историята на Древен Египет. Именно той е ключът към разчитането на египетските писмени знаци. Това е по този начин, тъй като на каменната плоча е написан един декрет още от времето на Птолeмеите и по–точно на Птолeмей V в Мемфис през 196 г.пр.н.е. Два от текстовете са написани на египетски, а третият - на старогръцки, точно това е било разковничето за разчитането на древноегипетския език. Текстът в действителност съставлява три версии на един и същи декрет с някои в действителност доста дребни разлики.

Интересно е да се означи, че действително йероглифната писменост се употребява единствено за значима кралска или религиозна информация и за това я схващат едвам към 1% от античните египтяни.

Розетският камък е единствено един откъс от огромен монумент и тук изниква въпросът има ли още и в случай че да, то къде е останалата част и какво има на нея?

История на Розетския камък

Най–разпространената версия е, че камъкът е издълбан по време на елинистичната ера и е бил изложен в храм в град Саис, Египет. След това е бил изместен по някое време през Средновековието и най-после е употребен като строителен материал в град Розета, където е бил открит през 1799 година Камъкът е първият сходен двуезичен артефакт, открит в актуалната ни история и буди в действителност голям интерес, изключително откакто се схваща, че посредством него може да се превеждат писмени знаци, а това към този момент е едно от най–важните събития в Египет и света. 

Розетският камък е открит по време на Наполеоновата Египетска акция от френския боец Пиер-Франсоа Бушар. 

През 1801 година, единствено две години откакто е открит, британците, по този начин да се каже, се преборват за него и го взимат от французите, с цел да го изложат в Британския музей в Лондон. От 1802 година е изложен съвсем непрекъснато там и може да се каже, че това е един от най–посещаваните музейни експонати в Британския музей.

Текстът 

Уникалността на Розетския камък се крие точно в неговия текст, който е три разновидността на един и същи декрет и се оказва най–големият асистент за разшифроването на древноегипетския език, което става постепенно и мъчно, само че въпреки всичко сполучливо. 

С разшифроването на текстовете от плочата паралелно се занимават няколко експерта от разнообразни страни - французинът Силвестър дьо Саси, шведският посланик Д. Окерблад, британският академик Томас Йънг и французинът Жан-Франсоа Шамполион. Последният действително е първият от всички, който превежда текста и разгласява своя труд през 1822 г. 

Характеристики на Розетския камък

Камъкът е плоска черна канара гранодиорит (това е канара, която по състав се намира сред гранит и диорит), която тежи към 750 кг и има следните размери - 114×73×30 cm. На него има 12 реда текст, който е изписан с египетски писмени знаци, 32 реда демотично писмо и 54 реда изписани на гръцки език. Реално видяно това е единствено един пай от по–голяма канара и нито един текст не е цялостен. Има някои догатки, че когато е бил цялостен, височината на камъка е достигала до 150 см. И тук незабавно си задаваме още веднъж въпроса какво ли е имало на останалата част и къде е тя?

Какво е демотично писмо?

Демотическото писмо или демотическата книжовност е древноегипетска книжовност и този термин за първи път се употребява от историка Херодот, с цел да може да се разграничи от йератическото писмо и йероглифите. Демотическата книжовност действително произлиза от йератическата, само че се разграничава тук-там.

Розетският камък е несъмнено един от най–важните артефакти откривани в миналото в Египет, който е и основен за разчитането на дреноегипетския език. 

Какви ли още секрети се крият под пясъците на Сахара или по долината на река Нил и дали човечеството в миналото ще ги узнае? Като се замислим, към момента даже няма безапелационен отговор по какъв начин тъкмо са издигнати пирамидите в Гиза. Много загадки, а малко пояснения, само че пък това е част от очарованието на Египет – мистерията, загадките и мисълта, че постоянно има още нещо за разкриване и подчинение. 

Още от създателя:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР