Свързан с Кремъл военен кореспондент окачествява срещата Путин-Пригожин като опит

...
Свързан с Кремъл военен кореспондент окачествява срещата Путин-Пригожин като опит
Коментари Харесай

Срещата Путин-Пригожин е опит на Кремъл деликатно да замени Пригожин

Свързан с Кремъл боен сътрудник окачествява срещата Путин-Пригожин като опит на Кремъл " внимателно " да размени Пригожин и да преструктурира " Вагнер " .

Това се споделя в дневния разбор на Института за проучване на войната (ISW) за обстановката в Украйна.

Военният блогър твърди, че Кремъл е доста подвластен от структурите на Пригожин в границите на " Вагнер " и че тяхното разрушение би нанесло съществени вреди на ЧВК " Вагнер ", потвърждавайки предходната оценка на ISW, че Кремъл последователно се пробва да отдели ЧВК " Вагнер " от Пригожин.

ISW също по този начин по-рано оцени, че Кремъл разчита на нередовни въоръжени формирования и техните настойници, с цел да разпореди на външни реализатори набирането на резервисти и напъните за краудфъндинг, което може да е една от многото форми на структурна взаимозависимост на Кремъл от ЧВК " Вагнер ", ръководена от Пригожин.

Военният блогър отбелязва, че срещата е имала за цел да затвори всички въпроси, които не са били разисквани по време на договарянията сред президента на Беларус Александър Лукашенко и шефа на съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ) Александър Бортников, които осигуриха гаранции за сигурността на Пригожин .

Военният блогър отбелязва, че някои от тези въпроси включват ориста на ЧВК " Вагнер ", както и бизнеса и персоналните каузи на Пригожин. Блогърът добави, че Пригожин към момента има право да ръководи бизнеса си и да не му бъдат повдигани обвинявания в Русия, само че е изгубил достъп до медийните си компании и е изправен пред клеветническа акция в държавните медии, както прави оценка и ISW.

Кремъл и западните разследващи служби оповестяват, че съветският президент Владимир Путин се е срещнал с финансиста на групата " Вагнер " Евгений Пригожин на 29 юни (и/или на 1 юли) след въоръжения протест на " Вагнер " на 24 юни .

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Путин се е срещнал с Пригожин и всички командири на " Вагнер " (общо 35 души) на тричасова среща в Кремъл. Песков твърди, че Путин е дал оценка на дейностите на " Вагнер " по време на " специфичната военна интервенция ", изказал е оценката си за въоръженото въстание и е изслушал обясненията на командирите.

Съобщава се също, че Путин е предложил на командирите на " Вагнер " " благоприятни условия за по-нататъшна работа ", а командирите на " Вагнер " са уверили Путин, че са правилни поддръжници и бойци на страната и Путин. Песков отхвърли да отговори на въпроса дали на срещата са участвали чиновници на съветското МО.

По-рано, на 7 юли, френското издание Liberation заяви, базирайки се на чиновници на западното разузнаване, че на 1 юли топ командирите на Пригожин и " Вагнер " са се срещнали с Путин, началника на съветската Национална армия (Росгвардия) Виктор Золотов и началника на съветската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин.

Не е ясно дали " Либерасион " има поради твърдяната среща на 29 юни или спомагателна среща в Кремъл.

Решението на Путин да се срещне с Пригожин не подхожда на предходната изразителност на Кремъл по отношение на Пригожин и неговата роля в частната военна компания " Вагнер " (ЧВК). На 29 юни Песков съобщи, че не разполага с информация за местонахождението на Пригожин .
 Пригожин торпилира вратата и Западът към този момент може да унижава Путин
Пригожин торпилира вратата и Западът към този момент може да унижава Путин

Съюзниците от НАТО би трябвало да показват увереност против Русия

В речта си на 27 юни Путин също по този начин бе декларирал, че " притежателят на компанията " Конкорд " (компанията " Конкорд " е компанията майка на кетъринг компанията на Пригожин) дава кетъринг услуги за съветската войска, до момента в който съветската страна напълно финансира и доставя силите на " Вагнер ".

В това изявление Путин очевидно е имал поради Пригожин, като се има поради, че Пригожин е притежател на компанията " Конкорд " и преди този момент е служил като кетъринг на Путин, за съзнателно да лиши Пригожин от купата финансист на " Вагнер " и да подкопае ролята му в ЧВК " Вагнер ". Срещата на Путин с Пригожин и последвалото самопризнание подкопават тези старания и опонират на осъждането на уредниците на протеста от страна на Путин .

Възможно е Кремъл да се е опитал да оповести срещата, с цел да отговори на редица въпроси, зародили по отношение на опцията Пригожин да се движи свободно из Русия, без да бъде изправен пред правосъдни дейности.

На 10 юли украински публични лица обявиха, че украинските сили управляват огъня над Бахмут и съветските наземни информационни линии (GLOC) към града.

Заместник-министърът на защитата на Украйна Хана Маляр съобщи, че украинските сили са поели контрола върху неуточнени височини към Бахмут, което разрешава на украинските сили да открият надзор върху огъня на самия Бахмут .

Наскоро украински публични лица алармираха, че Украйна се стреми да хване съветските сили в клопката на града, и наподобява, че украинските интервенции в региона на Бахмут през последните дни са имали за цел постепенно да обкръжат съветските войски в Бахмут и по фланговете му.
 Путин се срещнал с Пригожин дни след протеста на
Путин се срещнал с Пригожин дни след протеста на " Вагнер "

Вагнеровците го уверили, че са подготвени да продължат да се борят за родината си

Преди това ISW беше консервативна, когато оценяваше изказванията за съветски надзор върху огъня и общо спиране на украинските информационни линии в Бахмут и покрайнините му, защото съветските сили последователно поемат контрола над селището, само че украинските изказвания за определяне на надзор върху огъня може да са по-достоверни .

Както украински, по този начин и съветски източници показват през последните дни, че Украйна печели позиции в региона на Бахмут и по югозападните си флангове, в това число характерни особености на терена, които могат да дадат на украинските сили огнево преимущество. Страхът от украинския надзор на огъня и непосредствените закани за Бахмут прониква и в съветското осведомително пространство , а съветските военни блогъри неведнъж показват опасения от обкръжаването на съветските сили в Бахмут от украинските сили.

Руски източници настояват, че най-малко от февруари насам съветските сили поддържат огнен надзор върху сериозни украински Граничен контролно-пропусквателен пункт към Бахмут, до момента в който украинските публични лица и източници не показват угриженост във връзка с тези съветски изказвания, а в противен случай, изтеглят силите си в добър ред пред лицето на скъпите фронтални офанзиви на групата " Вагнер ".

Настойчивото сигнализиране от страна на украински публични лица за украински оперативни планове в Бахмут, наред с ясната угриженост на военните блогъри за това какви тъкмо могат да бъдат тези планове, допуска, че украинските контранастъпателни дейности в тази посока могат да съставляват действителна опасност за съветските позиции в Бахмут, макар че е прекомерно рано да се предвижда освобождението на града .
 Путин, Пригожин и „ гратисният интервал “ на вожда на ЧВК
Путин, Пригожин и „ гратисният интервал “ на вожда на ЧВК

В момента, в който в Москва решат, че има кой да поеме бизнеса на Пригожин с минимални вреди и загуби, тогава към този момент той ще би трябвало доста прецизно да следва съвета на военачалник Петреъс и да избикаля отдалеко отворените прозорци

На 10 юли украинските сили организираха контраофанзивни интервенции в най-малко три бранша на фронта. Украински военни представители обявиха, че украинските войски са траяли настъпателните дейности в направленията Бахмут, Бердянск (Западна Донецка и Източна Запорожка области) и Мелитопол (Западна Запорожка област).

Украинският общоприет щаб заяви, че през миналата седмица украинските сили са освободили четири квадратни километра територия в посока Бахмут и общо 24 квадратни километра от началото на контраофанзивните интервенции в посока Бахмут (вероятно към началото на юни).

Украинският общоприет щаб също по този начин заяви, че украинските войски са напреднали с до един километър в направленията Бердянск и Мелитопол и с общо 8,6 километра, откогато украинските войски са почнали контраофанзивни интервенции в тези посоки .

От началото на украинската контраатака на 4 юни ISW пресметна въз основа на личния си надзор на данните за терена, че украинските сили са си възвърнали почти 253 квадратни километра територия .

(Украинските публични данни за освободената територия се разграничават от тези на ISW, съвсем несъмнено тъй като Украйна е пресметнала по друг метод първичния си надзор на терена. ISW показва личните си данни за освободените територии, с цел да направи относителен разбор на съветските и украинските достижения ).
 Лукашенко: Пригожин и
Лукашенко: Пригожин и " Вагнер " не съблюдават съглашението

Руските националисти не престават да поддържат Готвача на Путин

От 1 януари насам съветските сили са завзели общо 282 кв. км на целия спектакъл на военните дейности.

За пет седмици украинските сили са освободили съвсем същата територия, която съветските сили са завзели за повече от шест месеца.

Първата обществена поява на началника на съветския Генерален щаб и главнокомандващ на театъра на военните дейности армейски военачалник Валерий Герасимов след протеста на Вагнер удостоверява предходната оценка на ISW, че той евентуално ще резервира формалната си позиция в съветската войска. На 10 юли съветското Министерство на защитата (МО) разгласява фрагменти, на които се вижда по какъв начин Герасимов получава отчети за хипотетични украински опити за нанасяне на удари по съветски военни обекти в окупирания Крим и в Ростовска и Калужска област.

ISW по-рано оцени, че предходните дълги интервали на обществено неявяване на Герасимов не са били индикатор за формалната му позиция в съветското военно управление и че Путин евентуално няма да в профил Герасимов като общ командващ театъра на военните дейности или шеф на Генералния щаб, защото това би било прекомерно нездравословно за репутацията на Кремъл и МО.

Кремъл и преди е отговарял на спекулациите за обществени отсъствия на Герасимов, като е потвърждавал ролята му на шеф на Генералния щаб, и наподобява, че сега разгласява наличието на Герасимов на срещата, с цел да отговори на нова порция клюки за отсъствието му след протеста на Вагнер на 24 юни .

ISW и преди е следила съветски спекулации, че командващият съветските въздушно-десантни войски (ВДВ) генерал-полковник Михаил Теплински неотдавна е поел отговорностите на Герасимов за съветските интервенции в Украйна, макар че продължава да няма удостоверение на тези спекулации.
 Pew Research: Светът към този момент не обича Путин
Pew Research: Светът към този момент не обича Путин

Зеленски натрупа известност

Първата обществена поява на Герасимов след протеста беше видимо фокусирана върху хипотетични въпроси на съветската вътрешна сигурност, а не безусловно върху съветските интервенции в Украйна, които общият командващ на театъра на военните дейности управлява.

Първата обществена поява на началника на съветския Генерален щаб и главнокомандващ на театъра на военните дейности армейски военачалник Валерий Герасимов след протеста на Вагнер удостоверява предходната оценка на ISW, че той евентуално ще резервира формалната си позиция в съветската войска. На 10 юли съветското Министерство на защитата (МО) разгласява фрагменти, на които се вижда по какъв начин Герасимов получава отчети за хипотетични украински опити за нанасяне на удари по съветски военни обекти в окупирания Крим и в Ростовска и Калужска област.

ISW по-рано оцени, че предходните дълги интервали на обществено неявяване на Герасимов не са били индикатор за формалната му позиция в съветското военно управление и че Путин евентуално няма да в профил Герасимов като общ командващ театъра на военните дейности или шеф на Генералния щаб, защото това би било прекомерно нездравословно за репутацията на Кремъл и МО.

Кремъл и преди е отговарял на спекулациите за обществени отсъствия на Герасимов, като е потвърждавал ролята му на шеф на Генералния щаб, и наподобява, че сега разгласява наличието на Герасимов на срещата, с цел да отговори на нова порция клюки за отсъствието му след протеста на Вагнер на 24 юни.

ISW и преди е следила съветски спекулации, че командващият съветските въздушно-десантни войски (ВДВ) генерал-полковник Михаил Теплински неотдавна е поел отговорностите на Герасимов за съветските интервенции в Украйна, макар че продължава да няма удостоверение на тези спекулации .

Първата обществена поява на Герасимов след протеста беше видимо фокусирана върху хипотетични въпроси на съветската вътрешна сигурност, а не безусловно върху съветските интервенции в Украйна, които общият командващ на театъра на военните дейности управлява.

" Дейли мейл ": Путин уволни командващия на армията в Украйна

Кремъл търси нова тактика

Публичната поява на Герасимов и потвърждаването на срещата сред Путин и Пригожин евентуално са част от по-широкото изпитание на Кремъл да се показа като изцяло контролиращ след протеста на " Вагнер ", като в същото време се обърне към тези, които са склонни към преданост към " Вагнер " и изключително към самия Пригожин.

МО разгласява фрагментите с Герасимов в същия ден, в който Кремъл призна за срещата на Путин с Пригожин на 29 юни, което евентуално е сигнал за отменяне, най-малко публично, на апела на бунтовниците за промяна на висшето съветско военно управление.

Известен съветски милблогър твърди, че медийните изяви на Герасимов и съветския министър на защитата Сергей Шойгу демонстрират, че няма да има командни разбърквания , и отбелязва, че Путин в никакъв случай не уволнява хора под външен напън.

Съгласието с настояванията на Пригожин за премахване на Шойгу и Герасимов евентуално би навредило на сигурността на режима на Путин, като сътвори казус, че съпротивата и откритият протест са законни средства за реализиране на мечтаните цели.

Публичната поддръжка на Шойгу и Герасимов и признаването на срещата на Путин с Пригожин демонстрират, че Кремъл евентуално цели да показа протеста, евентуалните му последствия и апелите за промяна на презрените фигури от управлението на МО като уредено дело. Възможно е Кремъл да е избрал да се показа като решителен този въпрос в този момент поради очевидния опит на Лукашенко от 6 юли да се дистанцира от договорката, в която той посредничи сред Кремъл и Пригожин.

Срещата и оповестената поддръжка за Шойгу и Герасимов са в сходство с това, което ISW продължава да прави оценка като опит на Кремъл да балансира сред желанието да смекчи необятно публикуваното пренебрежение към фигурите от управлението на МО, което подхрани протеста на " Вагнер ", и в същото време да се опита да обезсили тези, които симпатизират или поддържат протеста.

Не е ясно дали възможните съглашения сред Кремъл и Пригожин ще накарат забележителен брой чиновници на " Вагнер " да се съгласят да подпишат контракти с МО . На 10 юли съветски боен блогър интервюира пълководец на щурмова група " Вагнер " и твърди, че командирът е декларирал, че никой от персоналния състав на неговото поделение не е подписал контракт с МО.
 След срещата със Зеленски Ердоган беседва персонално и с Путин?
След срещата със Зеленски Ердоган беседва персонално и с Путин?

Русия удостовери за опцията, само че разясни, че детайлностите не са конкретизирани

Командирът на " Вагнер " твърди, че " Вагнер " е единен към Пригожин и общата идеология да се бори за родината, а не за боен контракт.

Според известията командирът е декларирал, че или ще продължи да служи във " Вагнер ", или ще се демобилизира.

Не е ясно каква част от бойците на " Вагнер " са толкоз надълбоко идеологически предани на Пригожин и " Вагнер " като самостоятелна организация, макар че сходна идеологическа обязаност евентуално ще се окаже забележителна спънка за напъните на МО да подчини " Вагнер ".

През март Пригожин засилва напъните си за разпространяване на милитаризма и идеологията на " Вагнер " в цяла Русия, а Пригожин може би по същия метод е засилил вътрешните идеологически послания в самия " Вагнер " по това време.

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров твърди, че чеченските специфични сили " Ахмат " са се разположили в направление Бахмут, само че локален украински пълководец отхвърля да е срещал чеченски сили, което допуска, че тези чеченски детайли не дават забележителен принос към съветските интервенции в Украйна .

На 9 юли Кадиров твърди, че командирът на специфичните сили на Ахмат (Спецназ) Апти Алаудинов неотдавна е посетил Спецназ на " Ахмат " покрай Клишчиевка (на 7 км югозападно от Бахмут) и че съветските сили неотдавна са решили да трансферират Спецназ на " Ахмат " в посока Бахмут, което сякаш отразява доверието на съветския общоприет щаб в бойните качества на " Ахмат ".

На 10 юли украински пълководец на батальон, настоящ в направление Бахмут, съобщи, че украинските военнослужещи към момента не са се сблъскали с никакви ахмацки елементи наоколо до Бахмут.

На 6 юли съветски източник твърди, че " брадати планинци " се снимат на табелата за посрещане в региона на Бахмут, което евентуално загатва, че чеченските сили са пристигнали в региона на Бахмут с пропагандна цел.

Наскоро, на 31 май, Кадиров съобщи, че Спецназ " Ахмат " е поел отговорност за съветската атака за завладяването на Маринка югозападно от Донецк.

Според известията Кадиров също по този начин е разположил Спецназ " Ахмат " в граничните региони в Белгородска област, с цел да се пази от лимитирани всички съветски проукраински трансгранични нападения.

ISW е следила детайли на Спецназ " Ахмат ", които се борят край Билохоровка, южно от Кремина, и работят в Запорожка област.

По-рано Кадиров е твърдял, че в Украйна работят 7000 чеченски военнослужещи, само че че в цялата съветска войска има 70 000 дейни чеченски военнослужещи.

Ако силите на " Ахмат " са ситуирани в пет разнообразни бранша на фронта, евентуално всяка от групировките не разполага със забележителен човешки запас и обезпечава лимитирани бойни благоприятни условия за настоящите съветски интервенции във всеки бранш. Твърди се, че силите на " Ахмат " се борят в Маринка към този момент повече от месец и към момента не са постигнали обещаните обилни пробиви. Силите на " Ахмат " вземат участие в съветски офанзиви южно от Кременна най-малко от февруари 2023 година, като в региона липсва сходен съветски прогрес.

По този метод наподобява малко евентуално Спецназ " Ахмат " да окаже даже тактически значимо влияние при хипотетичното си разполагане в региона на Бахмут. Кадиров евентуално разпространява " Ахмат " като мощно ангажирана мощ в Украйна, с цел да си завоюва благоволението на МО и на Путин. Не е ясно до каква степен силите на " Ахмат " вземат участие в съветските интервенции във всеки бранш , в който се твърди, че са ситуирани, и Кадиров може би съзнателно защищава тези сили от бойни дейности и деградация в опит да резервира въздействието, което тези паравоенни структури обезпечават.

На 10 юли някогашният съветски офицер и изтъкнат сериозен националист в Игор Гиркин твърди, че е съумял да произнесе тирада в Санкт Петербург макар напъните на правоохранителните органи да го цензурират и да попречат на изявлението. Преди това Гиркин упрекна съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ), че е изфабрикувала бомбена опасност в книжарницата " Листва " в Санкт Петербург, с цел да му попречи да приказва за протеста на групата " Вагнер ".

На 10 юли Гиркин разгласява обновена информация, в която твърди, че въпреки всичко е изнесъл лекцията в Санкт Петербург, а книжарница " Листва " заяви, че Гиркин е приказвал в авансово готова свободна стая, до момента в който е траела акцията на правоохранителните органи.
 Путин погълна Лукашенко и още е служителят на реда в някогашния Съюз на съветските социалистически републики
Путин погълна Лукашенко и още е служителят на реда в някогашния Съюз на съветските социалистически републики

Войната в Украйна провокира разтърсвания в бившето руско пространство, изключително в страните от Централна Азия

Гиркин декларира, че единственото, което правоохранителните органи са постигнали по време на обиска, е да създадат по-силна забележка против себе си и прибягването си до цензура, в сравнение с даже той би могъл.

Гиркин се оплака, че се готви да напусне Санкт Петербург и да замине за Москва , защото е ясно, че към този момент не е мечтан в града.

ISW към този момент оцени, че изфабрикуваната от ФСБ бомбена опасност по време на събитието на Гиркин евентуално е част от дългогодишна омраза сред ФСБ и Гиркин и по-голямата ултранационалистическа общественост, а фактът, че Гиркин сякаш е траял речта си макар опитите за цензура, евентуално ще изостри враждата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР