Свърши се. Една от надеждите на досегашните властници рухна като

...
Свърши се. Една от надеждите на досегашните властници рухна като
Коментари Харесай

За дамаджаната на Рашков и винарките на Борисов

Свърши се. Една от очакванията на досегашните властници рухна като витрина под автомобил. Въпреки всички насмешки, намеци, компромати и кофи с медийна мръсотия, Бойко Рашков към този момент е титулярен министър на вътрешните работи.

 

Според оптимистите в окопа на Бойко Борисов и присъдружните им медии и социологически организации, министерстването на Рашков ще е от ден до пладне, тъй като съдружното държавно управление на Кирил Петков щяло да сдаде багажа при първия по-сериозен проблем за решение.

Според оптимистите в тима на новото ръководещото болшинство, четворната коалиция е обречена най-малко на две години живот - едвам направи изчегъртването на " белите якички " и " дебелите гуши " необратим развой.

Според нашето непретенциозно мнение, в случай че не вършат внезапни придвижвания и подходят към

правосъдната промяна и озаптяването на корупцията

рационално и без да робуват на юридическите мантри, съдружните сътрудници умерено могат да изкарат цялостен мандат. Че и да повторят, в случай че решат.

И каква тук ще е ролята на Бойко Рашков, че животът и жизнеността на кабинета да зависят от държанието му? Отговорът звучи необичайно, само че... единствено звучи: той главно ще пречи на статуквото, задкулисието и висшата правосъдна номенклатура да продължат с провалянето на трите ни основни уговорката като пълноправни членове на Европейския съюз: въвеждането на електронното ръководство, радикалната правосъдна промяна и задръстване на корупционните " кратери " в законодателството.

Едва ли някой си прави илюзиите, че като началник на Министерство на вътрешните работи той по този начин ще провежда работата на повереното му ведомство, че още на следващия ден корумпираните политици, служители, магистрати, ченгета, кметове, общински съветници и така нататък

ще се строят в две редици и с ария на уста

ще... хукнат да си " окупират " килии със здрави прозорци или с южно ревю.

Това няма по какъв начин да стане, тъй като сред проверяващите служители на реда и правосъдните зали се е проснал анклава на държавното обвиняване, през което дори и пиле не може да прехвръкне без съответната глоба. Колкото и да се вършат на света вода ненапита, Иван Гешев и подопечните му по-дребни началници в държавното обвиняване, нещата в обвиняването не са мръднали от епохата на Татарчев и Филчев (1992-2006 г.): прокурорите си вършат каквото си желаят и все някой различен им е отговорен.

Примерите са стотици и хиляди, тъй като откогато Борис Велчев наследи Филчев през февруари 2006 година, до момента са

прекъснати по отминалост близо 1.2 милиона досъдебни производства.

Най-малко 25% от тях са били формирани против известни причинители, т.е. най-малко 300 000 разкрити нарушители са се разминали с решетките поради най-обикновена несръчност или незаконна " немарливост ", меко казано.

До 2009 година основен провинен за това беше следствието и понякога - съда.  След ликвидирането на следствието като орган на досъдебното произвеждане, апропо - в тотално нарушаване на конституцията, прокуратурата и Министерство на вътрешните работи заживяха под един покрив и в редките случаи, когато гръмнеше скандал с избягал мафиот или оневинен " висок нарушител ", целият яд стартира да се стоварва върху съдиите.

С влизането на Бойко Рашков в Министерство на вътрешните работи през май тази година, на основния прокурор и близкото му обграждане им се наложи да извърнат палачинката:

Враг № 1 станаха оперативните служащи и проверяващите служители на реда.

С едно доста значимо и мноого йезуитско конкретизиране: те са прелестни и честни експерти, само че поради " полицая Рашков ", който преди да тръгне на работа изпивал по половин литър ракия на закуска, нямали никаква опция да си правят работата по закон и съвест.

Смешници!

Всички други прилагателни толкоз бледнеят, че няма по какъв начин да оцветим с тях " интелектуалните " старания на Бойко Борисов, съпартийците и съдружните му сътрудници от така наречен Съюз на демократичните сили и " Гергьовден " да катурнат отдалечено Бойко Рашков.

Никаква работа не прави и нескопосания съпорт на Иван Гешев, хеле пък в тази ситуация с градските прокурори, натискани и мачкани от антимафиотите за пропадане на делото за откраднатите " магистрални " милиони.

Логическата структура е обикновена и

буди подбив даже у кандидат-студентите по право:

шефът на Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " и сътрудниците му принуждават прокурори от Софийска градска прокуратура да извършат закононарушение по работа (никой до момента не го е споделил в прав текст, само че тъкмо за това става дума), а следствието е предоставено на... най-ниското звено в йерархията - Софийската районна прокуратура. 

И те не случиха на " пациент " с Бойко Рашков. Точно, както в интервала 1998-2001 година не случиха министър председателят Иван Костов и неговите вътрешни министри Богомил Бонев и Емануил Йорданов, основният прокурор Никола Филчев и неговите ортаци Цеко Йорданов, Спартак Дочев и две трети от следователите в Столичната следствена работа, ръководителят на Върховния касационен съд Иван Григоров и съпартиецът му Васил Гоцев - министър на правораздаването, шефът на Народното събрание Йордан Соколов и именитите му " пудели " от групата на ОДС...

С две думи - по това време всички управляващи по едно и също време бяха вдигнали мерника на Бойко Рашков и го нападнаха по всички фронтове и с всички вероятни и невъзможни средства: подслушване на телефоните, производство на компромати, даже

задържане и мъчение на негов сякаш съизвършител...

Върховете на сладоледа са три:

- провалиха избирането му за основен прокурор посредством безусловно нестимулираното разтрошаване на Националната следствена работа на 29 самостоятелни едно от друго " части " ;

- изхвърлиха го от Висшия правосъден съвет посредством решение на Конституционния съд, сезиран с депутатска подписка, в която 6 от 48-те подписа се оказаха... потвърдено фалшиви;

- " някой " открадна жалбата му до Съда по правата на индивида в Страсбург.

Така че, уважаеми депутати от опозицията, затегнете коланите и затворете устите. Интересното следва, насладете му се, в случай че ви стиска. И стойте по-далеч от запалената лампа, противопоказно е... 

А да - и помнете: следователят Бойко Рашков е толкоз полицай, колкото пожарникарят Бойко Борисов е служител на реда.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР