Сушенето на ябълки се счита за един от най-лесните начини

...
Сушенето на ябълки се счита за един от най-лесните начини
Коментари Харесай

Пет начина да изсушим ябълки за зимата

Сушенето на ябълки се смята за един от най-лесните способи за предпазване на здравословните плодове за зимата. В тази форма те изцяло резервират всичките си скъпи микроелементи и витамини в продължение на доста години. Можете да изсушите плодовете вкъщи както в естествени условия, по този начин и благодарение на специфични устройства. Изсушените плодове могат да се прибавят към разнообразни ястия, които могат да се употребяват по време на пост, в битката с наднорменото тегло или при поддържане на вярното хранене.

Подготовка за сушене на ябълки

За сушене е най-добре да изберете сладки и кисели сортове с много плътна пулпа, върху която няма изгниване и тъмни петна. Предварително плодовете би трябвало да се измият добре с вода и да се нарежат на кръгчета или дребни филийки.

Трябва да се помни, че при взаимоотношение с О2 плодовата пулпа бързо се окислява и потъмнява. Тази реакция се дължи на обстоятелството, че ябълките съдържат прекалено много желязо. За да избегнете потъмняване на плодовете, целесъобразно е да ги поставите във вода за няколко минути директно преди процеса с прибавяне на малко количество сол. За същата цел можете да употребявате студена вода, подкислена с лимонена или оцетна киселина.

Сега дано забележим какви способи има за сушене на ябълки в домашни условия.

Сушене на ябълки във фурната

 Сушени ябълки за зимата

За да подготвите плодове за зимата във фурната, първо би трябвало да я загреете до 50 °C. Нарязаните плодове би трябвало да се слагат тава, покрита с хартия за печене. По време на процеса фурната би трябвало да остане леко открехната. След час температурата би трябвало да се увеличи с 20 °C и резените да се сушат още няколко часа. В края е належащо да загреете фурната до 80 °C, затворете вратата и след половин час извадете плодовете. Целият развой на сушене на ябълки във фурната е към 7 часа. Необходимо е да се управлява плодовете да не изгорят и да не станат тъмнокафяви.

Сушене на ябълки в сушилня за плодове

Много домакини, и изключително тези, които имат лична градина, избират сушенето на ябълки в електрическата сушилня. Този способ за сушене на плодове изисква следните операции:

- належащо е да нарежете плодовете на филийки с дебелина 5-7 мм и да ги поставите в тавите на сушилнята;

- температурата би трябвало да бъде настроена на 55-60 °C;

- продължителността на сушенето на плодовете е 6-8 часа;

- след привършване на процеса е належащо да се уверите, че сушените плодове не отделят влага при натискане.

Сушене на ябълки на слънце

Недостатъкът на този способ за сушене на ябълки е, че лишава доста време. За подобен развой би трябвало да се основат избрани условия:

- горещо слънчево време;

- висока температура на въздуха, тъй че плодовете да имат време да изсъхнат;

- сдържан вятър;

- задоволителна повърхност, на която можете да поставите огромен брой плодове.

За сушене на слънце се предлага да се вземат летни сортове ябълки, защото сушенето на есенни и зимни сортове по този метод не е удачно заради климатичните условия. Преди това плодовете би трябвало да бъдат добре измити, нарязани и сложени върху чиста повърхнина. Освен това плодовете могат да бъдат нанизани на здрав конец, тъй че да има разстояние сред тях. Тавите с ябълки или връзките би трябвало да се слагат на слънце и да се слагат на закрито през нощта. Отгоре плодовете би трябвало да бъдат покрити с някаква транспарантна памучна забрадка или марля.

Сушене на ябълки на сянка

Ябълките могат да се сушат на сянка, само че това ще отнеме доста повече време. Въпреки това, такова сушене се смята за доста по-здравословно от това на слънце. Приготвените плодове би трябвало да се подредят върху лист за печене и да се слагат на сенчесто място, което е добре проветриво. Важно е да обърнете плодовете най-малко един път денем и да ги внесете в къщата през нощта. На сянка ябълките ще изсъхнат по-дълго, в сравнение с слънце, само че ще запазят повече витамини.

Сушене на ябълки във аерогрил (въздушна скара)

 Пет метода да изсушим ябълки за зимата

За домашно сушене на ябълки можете да употребявате устройство като въздушната скара. С нея можете да сушите ябълки с джинджифил, канела и ванилия, които ще бъдат вкусна плънка за пайове през зимата.

За да изсушите ябълки в аерогрил, би трябвало:

- да измиете плодовете, махнете сърцевината и ги нарежете на филийки с дебелина 5-8 мм;

- кипнете вода, разтопите 2 супени лъжици сол в нея и потопите резените в разтвора;

- след няколко секунди изцедете водата и оставете плодовете да се отцедят в гевгир;

- поставете плодовете на един пласт върху въздушната скара и включете устройството;

- най-добре изсушете при температура от 100 °C.

Приготвянето на ябълки по този метод е допустимо за 50-60 минути. В случай че се окажат лепкави, целесъобразно е да ги държите в аерогрила за 20-30 минути.

Съхранение и потребление на сушени ябълки

Сухите плодове се предлагат да се съхраняват в платнени торби или картонени кутии. Периодично би трябвало да проверявате положението на сушените плодове, да ги разклащате и проветрявате.

Запасите от сушени ябълки ще зарадват цялото семейство когато и да е на годината в занемарен тип, като плънка или декорация на ябълкови сладкиши, на апетитен компот, даже като добавка към гарнитури, салати и други десерти с ябълки като обичаните на всички ябълкови мъфини.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР