Сушата и лошата стопанска година се отрази и върху цената

...
Сушата и лошата стопанска година се отрази и върху цената
Коментари Харесай

Цената на тези имоти спадна с близо 200 лв/дка

Сушата и неприятната стопанска година се отрази и върху цената на земеделската земя в Добруджа, която е най-скъпата земя в страната. Според брокери, цената на декар земя е паднала с към 100-200 лв.. Статистиката демонстрира, че през 2019-а междинната цена на покупко-продажбите с ниви в Добричка област е с 93,8 на 100 по-висока от междинната стойност за страната, достигайки 2041 лв. за декар и 2352 лв. за най-скъпите парцели в Добричката община.

Цената тази есен падна със 100-200 лв. за декар в землищата на Балчик, Генерал Тошево, Добрич и от 2700 лв. за декар преди месеци, към този момент върви по 2300-2500 лв.. Сделки обаче няма, настояват брокери.

Според Радостина Жекова, ръководител на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите

сега няма търсене на земя
„ Предстоят разплащания на арендаторите и за тях това е приоритет. Предлагането надвишава търсенето и е разумно цената да падне, макар че цената на земята в Добруджа, която е нормално 4-а и 5-а категория, преди няколко години бе изкуствено надута “, разяснява Жекова, представен от вестник " Монитор ".

Диапазонът на цените на нивите в цялата област Добрич се движат от порядъка на 1500 – 2900 лв., което още веднъж прави земята в Добруджа най-скъпа в страната. Ако сушата се задържи и не завали сняг през зимата, земята в Добричко ще поевтинее още през 2021 година, предвиждат брокери.

„ Рентите се раздават от средата на ноември и през декември. Някои от сътрудниците към този момент са почнали да ги раздават. В крайморските общини и в Генерал Тошево са стартирали от 30 лв. на декар. Доколкото знам, край Добрич дават по 40 лв., тук-там има и по 50 лв., на база приходите. Рентата би трябвало да е производна на добива от единица повърхност. За огромно страдание
рентите ескалираха ужасно доста преди няколко години
и то безпричинно. Това е по-скоро надиграване сред аграрни производители. Рентата би трябвало да е 30% от създаденото и по този начин е написано в множеството контракти. Но в последните 3-4 години навлезе практиката да се дават ренти от порядъка на 50% от продукцията “, разяснява Радостина Жекова.

Според притежатели на земи, огромна част от тях имат подписани контракти за лихва 30 % от създадената продукция, изразена в парична стойност, само че не по-малко от 15 лв. на декар.

За информация, междинната лихва в България е 49 лв. на декар. В област Добрич притежателите получават приблизително по 89 лв. на декар. Според Костадин Костадинов, ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите, в това няма никаква икономическа логичност.

„ Преди няколко години стартира лудо наддаване – от една страна, арендаторите желаеха да обработват повече декари земя, въпреки това пък бяха земеделските кооперации, които не плащаха налог облага и дивиденти, а ги включваха към рентите. Така в Добричко се стигна до високи ренти. Чистата облага на производителя от един декар пшеница, да речем, е 10 -15 -16 лева Разходът му е 100 лв., плюс рентата, която е от порядъка на 80- 90-100 лв.. Това е при една естествена година.
При неприятна година производителят е или 0:0, или е на минус
Тази година несъмнено ще има проблем с рентите. За мен тази година ще е повратна във връзка с рентите. Фермерите имат да се разплащат за семена и препарати, ние непрестанно сме в акции. Там, където има подписани контракти за твърди ренти, може да има и правосъдни каузи. Като няма пари, няма и от кое място да се заплащат ренти “, разяснява Костадинов.

Ситуацията е извънредно сложна, споделя още Радостина Жекова. Фермерите ще изплатят ренти под боязън от правосъдни каузи. Друг е въпросът от кое място ще намерят пари. Банките твърдо са се дръпнали от бранш земеделие, откакто преди се дръпнаха от бранш туризъм. Много ще е мъчно на тези, които нямат излишък от предходни облаги.
В Балчик притежателите взимат най-вече
През предходната година в област Добрич бе регистриран растеж от 4,6 % на рентата за един декар наета или арендувана земя, като цената доближи приблизително 91 лв., съвсем двойно по-висока от междинната за страната. Най-висока беше рентата в община Балчик, където на притежателите на земя се плащаше приблизително по 102 лв. лихва. 93 лв. беше в община Добричка, по 92 лв. – в Шабла и Добрич. Най-ниска бе в Крушари – 81 лв..

За 13 години междинната лихва в Добруджа е повишена 4 пъти – от 25 лв. през 2006 година до 100 лв. през последните години. В един интервал от време конкуренцията за наемане на земя сред фермерите беше преобладаващият фактор и тогава рентите растяха. При това, безпричинно бързо и безпричинно високо. Имаше интервали, които при растеж в производството от 30 %, арендното заплащане скочи с съвсем 100 %. Това беше вследствие на конкуренция, предстоящ растеж на приходите и т. н.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР