Сусамът е едно от най-старите семена, познати на човека. Първите

...
Сусамът е едно от най-старите семена, познати на човека. Първите
Коментари Харесай

Употреба на сусама в китайската кухня

Сусамът е едно от най-старите семена, познати на индивида. Първите писмени сведения за сусам датират от 3000 година прочие Хр. Според асирийската митология боговете поглъщащи вино от сусамово семе през нощта преди да основат земята.

Вавилонците употребявали сусамово масло, а египтяните го отглеждали, с цел да подготвят брашно. Древните персийци употребявало сусама като храна и лекарство.

Не е ясно по кое време сусамът за първи път е намерил път към Китай. Някои източници настояват, че китайците са употребявали сусамово масло в своите лампи още преди 5000 години.

Вероятно е правилно, че античните за пръв път употребявали сусамовото растение, с цел да си обезпечат това масло, и едвам по-късно разкрили неговата стойност като храна.

Днес препечени сусамени семена се поръсват върху салати, прибавят се към сосове за месо, пица, спагети. А ароматното сусамово масло се употребява за ароматизиране на всичко. Ето какво би трябвало да знаем за използването на сусама в китайската кухня.

Сусамово масло

 Сусамовото олио е с необятна приложимост

Това кехлибарено ароматно масло, направено от пресовани и препечени сусамени семена единствено удостоверява честата приложимост на сусам в китайската кухня. Не влиза в приложимост като олио за готвене, защото усетът е прекомерно натоварен и изгаря много елементарно. По-скоро се прибавя към маринати, дресинг за салата или в крайните стадии на готвене. Рецептите постоянно изискват няколко капки сусамово масло да се напръскат върху ядене тъкмо преди сервиране.

Освен че се употребява в готвенето, сусамовото масло се намира в препарати за всичко - от лекуване на инфекции до стимулиране на мозъчната активност. Смята се също, че съдържа антиоксиданти.

Сусамов тахан

 Сусамовият тахан се изпозлва доста

Невъзможно е да се опише богатият мирис и усет на сусамената паста. В цвят и текстура, тя наподобява на фъстъчено масло, което постоянно се предлага като сурогат.

След отваряне сусамовата паста би трябвало да се съхранява в ледник, където ще издържи няколко месеца. Трябва да се вземе под внимание, че сусамовата паста е с много високо наличие на калории - съвсем 200 в три супени лъжици. От друга страна, рецептите нормално изискват единствено няколко чаени лъжички.

Сусам

 Бонбони от сусам

Семената на сусамовото растение са включени в доста азиатски предписания. Те играят значима роля и в японската кухня с вегетариански предписания. А в Китай сусамът се използва за ароматизиране на торти, бисквити и известни десерти като топки от сусам и пържени десерти. Можете също по този начин да ги намерите и в солени ястия.

Както черните, по този начин и белите сусамени семена се употребяват в китайската кухня. Третия тип бежово оцветени сусамени семена не са толкоз известни. Подобно на сусамовото масло бялото сусамово семе има прелестен усет, до момента в който черният сусам е по-горчив.

Белите сусамени семена са съвсем постоянно препечени преди приложимост. Има разнообразни отзиви за цената на препичане на черни сусамени семена, защото това може да подчертае горчивия усет - дано вкусовите ви рецептори да вземат решение.

Тъй като семената от сусам съдържат висок % масла, най-добре е да ги съхранявате в хладилника, в случай че планирате да ги запазите за повече от два или три месеца. В противоположен случай те могат да се съхраняват в затрупан буркан при стайна температура. Във всеки случай проверете и се уверете, че те не миришат на гранясало преди да ги употребявате.

Сусамовите семена са с високо наличие на минерали и съдържат два протеина, които нормално не се срещат в други растителни протеини. За хората с алергия към млякото, сусамът обезпечава различен източник на калций.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР