Суперкомпютърът в човешкия череп едновременно обработва факти и лица, съхранява

...
Суперкомпютърът в човешкия череп едновременно обработва факти и лица, съхранява
Коментари Харесай

Защо мозъкът на хората е достигнал подобни размери?

Суперкомпютърът в човешкия череп по едно и също време обработва обстоятелства и лица, съхранява мемоари, контролира придвижванията и речта на човека и взима решения. През последните 3 млн. години неговият размер непрекъснато е нараствал. Днес той е 3 пъти по-голям от този на елементарните шимпанзета - най-близките до нас същества. Същевременно мозъкът на най-ранните ни предшественици е бил с размер, подобен с този на актуалните човекоподобни маймуни.

Ето за какво откриватели се пробваха да схванат за какво сивото ни вещество е повишено толкоз сензитивно за релативно къс интервал време. Те проучват данните за размера на черепите на 13 разнообразни типове, като се стартира от най-ранните предшественици на индивида (австралопитеците) и се свърши със актуалните хора. Изследвани били 94 изкопаеми мостри.

Учените устяновяват, че няколко фактори са повлияли върху увеличението размера на мозъка. Първо, установено е последователно увеличение размера на мозъка у съществуващите типове. Освен това предците с огромен размер на мозъка са били по-добре приспособени към средата и по-често са оцелявали.

Важна роля играело и това, че цели популации на примати със скромни размери на мозъка са измирали и не се конкурирали с по-успешни съвременници. Екипът от откриватели открил, че скоростта на еволюцията на размера на мозъка в този момент е доста по-висока спрямо предишното, само че за какво е по този начин, това към този момент не е ясно. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР