Суперкомпютърът Summit върна САЩ на върха на световния рейтинг за

...
Суперкомпютърът Summit върна САЩ на върха на световния рейтинг за
Коментари Харесай

IBM и Nvidia представиха най-мощния в света суперкомпютър

Суперкомпютърът Summit върна Съединени американски щати на върха на международния рейтинг за суперкомпютрите. Създадената от IBM и Nvidia система е изграждана в продължение на 4 години.
Summit е над два пъти по-бърз от предходния рекордьор – китайският Sunway TaihuLight . Синият колос съобщи, че единствено за един ден Summit може да се оправи със дилемите, за решаването на които на учените са нужни 13 000 години. Новият суперкомпютър ще се употребява най-много за основаването на нови субстанции и материали, както и за най-съвременни медикаменти.

Ръководителят IBM Джини Ромети сподели, че това е едно от великите постижения на компанията. Engadget показа, че Summit е формиран от 4608 сървъра, заемащи повърхност колкото два тенисни корта. Съвместно работят 9200 22-ядрени процесора IBM POWER9 и 27600 GPU Nvidia Tesla V100 . Бързодействието на новия суперкомпютър е 200 петафлопса или към 200 квадратилиона интервенции в секунда. Охлаждането е водно, като помпите трансферират над 15 000 литра течност в минута. Консумацията не надвишава 15 мегавата и това е един от най-икономичните суперкомпютри.

Summit двойно превъзхожда най-мощната китайска система Sunway TaihuLight (93 петафлопса). Китай беше водач при суперкомпютрите в продължение на пет години.

Учените смятат, че новият Summit може да промени света.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР