Супергероите се истински, но не такива, каквито си ги представяме.

...
Супергероите се истински, но не такива, каквито си ги представяме.
Коментари Харесай

Великите личности, без които светът не би бил същият

Супергероите се същински, само че не такива, каквито си ги представяме. Те са живели и са се борили с неправдата. Винаги са поставяли другите пред себе си и не са се замисляли да рискуват живота си. Това са действителните персони от историята, трансформирали нейния ход:

Роза Паркс

 Роза Пркс

Тази афроамериканка прави едно само нещо, което остава името ѝ в историята. Тя отхвърля да стане от мястото си в рейса, с цел да седне бял мъж. Години по-късно тя се прочува като майката на придвижването за независимост и първата дама на гражданските права. До края на живота си получава смъртни закани.

Неизвестният демонстрант

Самоличността на този воин и до през днешния ден не е известна. На сутринта на 5-ти юни той съумява да спре колона от танкове и то единствено с две пазарски торби в ръце. Това става едвам ден откакто китайското държавно управление афишира военно състояние и стартира принудително разпръсване на протестиращите на площад Тиенанмън. Заради дейностите си мъжът е отведен принудително и никой повече не чува за него.

Уилям Кайл Карпентър

 Уилям Кайл Карпентър

Това е най-младият жив боец, получил Медал за смелост - едвам на 21. Причината е забележителната му храброст, която е показал в задача в Афганистан. Той се хвърля върху граната, поради която губи зъбите си, дясното си око, а ръката и челюстта му са натрошени. Въпреки това избавя както своя, по този начин живота на своя другар.

Уилям Уилбърфорс

Британски човеколюбец и политик, той интензивно се бори за възбрана на търговията с плебеи. Нужни са му години, с цел да покаже на обществото, че робите са хора като тях самите. През 1833-та година съумява да прокара Закона за унищожаване на робството, с който се освобождават робите в по-голямата част от Британската империя. Три дни след приемането му Уилбърфорс умира.

Оскар Шиндлер

 Оскар Шиндлер

Германец, част от нацистката партия, той избавя хиляди евреи от гибелта. За да не бъдат убити, той ги наема в своите фабрики в Полша и заплаща подкупи на съпартийците си, с цел да не ги закачат.

Мартин Лутър Кинг Младши

 Мартин Лутър Кинг Младши

Един от най-великите оратори губи живота си поради работата си в Афроамериканското придвижване за цивилен права. Активист и хуманист, той има вяра, че може да промени света без принуждение. Кинг посвещава живота си в битката против расизма. И до през днешния ден се прокрадва слухът, че в покушението против него са забъркани ФБР и Централно разузнавателно управление на САЩ.

Жана д’Арк

 Жана д`Арк

Независимо дали Бог в действителност ѝ е говорел или просто е била малко луда, присъединяване ѝ в планирането и изпълняването на значими военни ходове оказва огромен резултат върху Стогодишната война. Загинала едвам на 19 години, тя дава път на Шарл VII към короната. През 1920-та година е канонизирана за светица.

Джейн Адамс

Една от пионерките в битката за правото на дамите да гласоподават. Паралелно с това тя цялостен живот се стреми към постигането на международен мир. През 1919-та основава Международната женска лига за мир и независимост. През 1931-ва получава Нобелова премия за мир. През целия си живот се бори да спре употребата на детски труд, оказва помощ на бедните и провежда центрове за имигранти. Освен това учи дамите, че са способни на всичко, и приканва междинната класа да упражнява гражданските си отговорности и права.

Стивън Хокинг

Парализиран вследствие с амиотрофична латерална склероза, той приказва с електронен глас благодарение на компютър. През 1963-та лекарите му дават две години живот. Днес Хокинг е теоретичен шеф в Центъра по теоретична космология в Кеймбридж макар своето заболяване. Един от най-великите учени на нашето съвремие, той е към момента женен и се радва на децата си.

Витолд Пилецки

Член на полската опозиция, той се предава непринудено в ръцете на нацистите, с цел да разкрие тайните им. Прекарва съвсем 3 години в Аушвиц, откъдето е изпращал информация до полското държавно управление. Той съумял да доложи, че концлагерите са лагери на гибелта по радиото. След като съумява да избяга, той праща информация в Лондон. Там обаче не одобряват на съществено информацията, че 5 милиона са убитите в концлагерите. Пилецки е погубен от своите, откакто е упрекнат в шпионаж. Години по-късно е приет за един от най-големите военни герои в историята.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР