Сумите, които фирмите плащат за тестване на персонала за коронавирус,

...
Сумите, които фирмите плащат за тестване на персонала за коронавирус,
Коментари Харесай

Данъчните признават Covid-тестовете за фирмен разход

Сумите, които компаниите заплащат за тестване на личния състав за ковид, се признават за разход за задачите на данъчното облагане. Това излиза наяве от отговор на Националната организация за приходите (НАП), изпратен до capital.bg. С други думи, бизнесът не дължи налог върху сумите, дадени за проби на служащите и чиновниците. От Национална агенция за приходите акцентират, че " работодателите са задължени да обезпечат надеждна диагностика на личния състав, тъй че да се предотврати разпространение на болестта ".

Това обвързване произтича от три закона - Кодекса на труда, Закона за здравословни и безвредни условия на труд и Закона за здравето. Извършените от компаниите разноски за PCR или други проби, да вземем за пример антигенни, посредством които се реализират задачите на законодателството, се признават за данъчни цели на съображение на член 11 от ЗКПО. Данъчните акцентират, че разноските за направените проучвания би трябвало да са съответно регистрирани с примитивен счетоводен документ, отразяващ стопанската интервенция.

Междувременно бизнес организации настояха страната да ги компенсира с пакет от ограничения поради препоръчаното от здравния министър затваряне, което се чака да бъде гласувано през днешния ден от Министерския съвет. От Българската стопанска камара (БСК) настояха страната да излезе с стратегия за подкрепяне на засегнатите компании. Хотелиерите също приканиха за поддръжка и споделиха, че в случай че хората би трябвало да избират дали да умират от апетит или от КОВИД-19, тогава всички ограничения се обезсмислят. Туроператорите пък обявиха, че те и в този момент са в локдаун, само че още не са видели и лев от страната.

В мнение до премиера Бойко Борисов oт Бългapcкaтa acoциaция нa пpoфecиoнaлиcтитe в мeниджмънтa нa xoтeли поиcкaха дъpжaвaтa дa cпacи бизнeca им пpи нoв лoкдayн. Oт бpaншa нacтoяха дa нe бъдaт зaтвapяни pecтopaнти, cпa, фитнec и yeлнec цeнтpoвe, пpeди дъpжaвaтa дa кaжe кaк щe им пoмoгнe. И ресторантьорският отрасъл настоя Министерският съвет да не приема каквито и да е било нови рестрикции за бранша, преди да бъде решено и оповестено обществено каква държавна поддръжка ще получат всички типове бизнеси, на които ще бъде неразрешено да работят.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР