Сухата пролет и ниските борсови цени понижиха значително приходите на

...
Сухата пролет и ниските борсови цени понижиха значително приходите на
Коментари Харесай

НЕК отчита печалба от 66.6 млн.лв. за полугодието

Сухата пролет и ниските борсови цени намалиха доста приходите на компанията Пасивите на сдружението не престават да са обилни - 2.4 милиарда лв. и за тях ще се желае поддръжка от страната Въпреки това НЕК съумява да навакса с двустранни контракти на по-високи цени
Нетна облага от 66.6 млн. лева регистрира Националната електрическа компания (НЕК) за първите шест месеца от годината при загуба от 47 млн. лева година по-рано, демонстрира междинният доклад на компанията. През първото полугодие общите доходи на НЕК са намалели с 14.4% до 1.79 милиарда лева на фона на 2 милиарда лева през същия интервал на миналата година, като разликата се дължи на доста по-малките приходи от продадена електрическа енергия. Разходите пък понижават с 19.8% до 1.7 млрд.лв. (при 2.1 млрд.лв. година по-рано).

Конкретно регистрираните доходи от продажби на електрическа енергия по контракти с клиенти понижават с 51.9% до 815 млн.лв. (при 1.69 млрд.лв. за полугодието на 2022 г.). Това включва както продажбите на борсата, които понижават с съвсем 80%, по този начин и доставките на сила към крайните доставчици за контролирания пазар. В резултат на понижението на водата в язовирите на НЕК производството на ток от ВЕЦ-ове през първо полугодие на 2023 година е с 26.4% по-малко по отношение на доклада за същия интервал на 2022 година и е особено за доста суха година.

От друга страна обаче има повишение на постъпленията от Фонда " Сигурност на електроенергийната система " - от 350 до 917 млн. лева, като повода е във възобновяване на недовзети средства от 2022 година С други думи без тези спомагателни доходи НЕК можеше да излезе на загуба.
Реклама
От компанията обаче акцентират, че през обсъждания интервал фонд още веднъж не е възстановявал регулярно предявените от компанията средства по отношение на отговорностите за изкупуване на електрическа енергия от сдружението. В същото време във финансовия доклад разноските за въглеродни излъчвания се провизират до момента в който не бъдат закупени от централите, като за първо полугодие на 2023 година са провизирани разноски за въглеродни излъчвания в доклада за приходите на компанията в размер на 78.2 млн.лв., пишат от НЕК. Наваксване на изоставането От сдружението акцентират, че компанията е работила в условия на спад на пазарните цени на енергийната борса и европейските енергийни тържища. През първото полугодие на българската самостоятелна електроенергийна борса (БНЕБ) цените се движеха на равнища към 215 лева./МВтч, при регистрирани за същия интервал на предходната година - 412 лева./МВтч., акцентират от НЕК. Въпреки това компанията е съумяла да реализира продажни цени, по-високи от борсовите, вследствие на подписани двустранни контракти преди няколко месеца за усъвършенстване на приходите.

Дори и да излиза на облага обаче общата сума на пасивите на НЕК остава забележителна - 2.4 млрд.лв. при 2.6 млрд.лв. за същия интервал на 2022 година, демонстрира междинният доклад на компанията. Именно това дава съображение на НЕК да желае обезщетения поради идната либерализация на бита и отпадането му като публичен снабдител. Това значи, че няма да има по какъв начин в бъдещи регулаторни интервали тези пасиви да бъдат възобновени.

Експертите на сдружението означават, че то има насъбран огромен ценови недостиг, който не е възобновен доникъде на 2023 година и това би трябвало да се случи до времето на битие на публичния снабдител. " И защото той надвишава 2.457 млн. лева неговото компенсиране би трябвало да е няколкогодишен развой. В тази връзка чакаме при вероятно отпадане на функционалностите на НЕК като публичен снабдител, това да бъде обвързано с решение на КЕВР за компенсирането на насъбрания ценови недостиг ", пишат от компанията.
Реклама

И акцентират, че функционалностите на НЕК след тази смяна към момента не са изяснени, защото с лицензията си за публичен снабдител до момента сдружението е изпълнявало съществени действия на контролирания пазар и е поемало комерсиалния риск при растеж на потреблението от крайните доставчици. След 1 януари следващата година НЕК няма да извършва повече отговорности към обществото за обезпечаване на електрическа енергия за предпазените консуматори на контролирания пазар, а компанията ще продължи да бъде страна по споразуменията с Топлоелектрическа централа " Ей И Ес Марица изток 1 " и Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица изток 3 " за изкупуване на електрическа енергия и разполагаемост (до тяхното изтичане), като с творби ток от тези централи и от лични Водноелектрическа централа ще оперира само на платформите на БНЕБ и свободния пазар, продавайки електрическата енергия от своя микс по пазарни цени. Бъдещето на ПАВЕЦ " Чаира "

В доклада има информация и за положението на. Става ясно, че при започване на 2023 година е почнала демонтажа на дефектиралия хидроагрегат, с цел да се открият аргументите, довели до повредата. Към средата на година хидроагрегата е изцяло демонтиран, чакат се отчети и разбори от механически специалисти. Което значи, че ремонтни действия надали биха могли да стартират скоро.

По последни оценки ще са нужни най-малко 500 млн. лева за ремонт и над 2 милиарда лева за цялостното възобновяване на попмения Водноелектрическа централа, който може да служи като голяма батерия за сила и да спомогне за енергийния баланс на страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР