Суданският президент Омар ал Башир беше свален и арестуван от

...
Суданският президент Омар ал Башир беше свален и арестуван от
Коментари Харесай

Протестите в Судан свалиха президента, но искат да свалят и режима му

Суданският президент Омар ал Башир беше свален и задържан от личната си войска през вчерашния ден след 30-годишно ръководство и четиримесечни улични митинги. Прочетеното от министъра на защитата Ауад бин Ауф официално съобщение, с което бе провъзгласено основаването на боен съвет за преход към гражданско ръководство, беше в чистата традиция на старомодните пучове, с които арабските и африкански страни са добре осведомени от 60-те години на предишния век. Въпросът е дали приликите с превратите от предишното ще останат единствено привидни, написа френският в. " Либерасион ".

Влиятелното протестно придвижване към този момент отхвърли един " боен прелом, който рециклира политическите фигури и институциите, против които се надигна нашият популярен народ " и прикани за продължение на митингите. Разочарованието на суданците през вчерашния ден следобяд след оповестяването на официалното съобщение на военните беше също толкоз мощно, колкото насладата им при започване на деня, отбелязва " Либерасион ".

Суданският президент Омар ал Башир беше свален, само че не и режимът му, отбелязва в. " Ню Йорк таймс ". Еуфорията на протестиращите бързо утихна, откакто видяха кой ще го размени: Ауад бин Ауф, доверено лице на сваления президент, упрекван също като него във военни закононарушения в западния судански район Дарфур. Само часове по-късно в интернет се разпространяваше ново предизвикателство против режима - лозунгът " Падна един път, може да падне още веднъж! "

75-годишният Башир имаше неприятна известност даже по стандартите на властническите водачи. Той беше единственият настоящ държавен глава, търсен от Международния углавен съд, който му повдигна обвинявания, че е изиграл водеща роля в геноцид в Дарфур, ръководейки силите, които убиха, изнасилиха и тероризираха стотици хиляди цивилни при осъщественото пречистване. Въпреки това той беше най-дълго управлявалият судански водач след оповестяването на независимостта на страната през 1956 година.

Протестите против Башир се дължаха най-вече на неуспехите му във вътрешната политика. Демонстрациите против повишената цена на хляба, почнали през декември предходната година, се трансформираха в улични митинги в цялата страна, в които се изля недоволството на доста млади суданци.

Откритото слисване, с което беше посрещнат наследникът на Башир, демонстрира, че протестиращите са си извлекли поучения от неуспехите на Арабската пролет в Египет, Либия и Йемен, отбелязва в. " Ню Йорк таймс ". Протестиращите дадоха обещание да не се прибират по домовете си, настоявайки за въвеждане на гражданско ръководство, само че армията получи самодейността. Бяха арестувани десетки водещи ислямистки водачи и членове на ръководещата партия на Башир, считани за политически противници на военните.

" На процедура поддръжниците на Башир поемат властта ", споделя Алекс де Ваал, специалист по Судан в университета Тъфтс. " Това предотвратява революция сред съперничещите си судански военни олигарси, само че няма да отговори на настояванията за народна власт ", счита той./ БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР