Студенти и преподаватели от катедра Културология на Югозападния университет в

...
Студенти и преподаватели от катедра Културология на Югозападния университет в
Коментари Харесай

Виртуални културни маршрути популяризират древното наследство около Благоевград

Студенти и преподаватели от катедра Културология на Югозападния университет в Благоевград започнаха теренни изследвания на църкви в три села от общината. Информацията, фотоси и видеоматериали от изследването на християнската архитектура и живопис, ще бъдат събрани и показани във виртуални културни направления.

Благоевград

Чрез новите технологии повече хора ще могат да видят богатото културно завещание, което има община Благоевград. Около тази концепция са обединени студентите и преподавателите от катедра Културология на Югозападния университет, които изследват църквите в селата Селище, Дренково и Логодаж.
Кристиян Ковачев, докторант: Донякъде поради комерсиализираните монументи, които имаме - като Рилския манастир, Троянския, Бачковския манастир, до известна степен тези дребни църкви като тази, където се намираме сега, остават на назад във времето, а вие самите виждате, че действително има какво да се покаже на самите туристи, какво да се види.
Във виртуалните културни направления ще бъдат показани археологически монументи от региона на Благоевград и обекти от област Серес в Гърция. Двете общини взаимно осъществят трансграничен план България –Гърция, в който акцент е културният туризъм в района.
професор Васил Марков, учител в ЮЗУ “Н. Рилски ” Благоевград: Културният туризъм в района на Югозападна България и въобще в Югоизточна Европа е един извънредно огромен запас. Ако това успеем да го разпространяваме по този начин в туризма, че да притеглим още туристически потоци, това ще донесе още самун и работа и покачване на стандарта, несъмнено.
Виртуалните културни направления, които ще демонстрират общото културно завещание на Югозападна България и Северна Гърция би трябвало да са подготвени до февруари месец идната година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР