Строителството на Тракия започва през 1973 г. и пет години

...
Строителството на Тракия започва през 1973 г. и пет години
Коментари Харесай

Портрет на един аутобан

Строителството на " Тракия " стартира през 1973 година и пет години по-късно стига до... Нови хан. Едва през 1984 година е открит секторът до Пловдив

[БТА] Още по тематиката
Надеждата тунел под Шипка

Регионът към Габрово към момента е без бърза връзка с Южна България и София и това продължава да тежи
30 юни 2018
Въздушната вяра на Варна

Нискотарифните полети ще доведат до растеж на туризма, въпросът е дали ще разширят късия сезон
9 юни 2018
Особеностите на магистралната археология

Финансиране на разкопки
11 май 2018
Пътища 2.0 - какво се строи в този момент и какво следва

Изпълняват се планове за 1.4 милиарда лева и следва сключването на контракти за още толкоз
7 май 2018 Усещането, изключително през лятото, е като за бягство. Задържаш педала на газта, до момента в който следваш рестриктивните мерки на края на " Цариградско шосе " и незабавно след караулката на Първи километър внезапно го натискаш, до момента в който километражът закове на 140 км/ч. След това автомобилът стартира да се изкачва и оставя шумния град обратно. Дори не е належащо да се обръщаш. До отбивката за Вакарел колата към момента се пробва да се освободи от напрежението, само че незабавно по-късно, когато идва надолнището, даже опитните водачи някак незабелязано минават ограничаването на скоростта и доближават до 150-160 км/ч, което незабавно постанова да отпуснеш газта.

Следва ново нанагорнище след Ихтиман и още веднъж наклон, с цел да се засилиш към хълма на тунела " Траянови врата ". Оттам до разклона за Пазарджик е все надолу. До 119 км, където пътят още веднъж се разделя към Пловдив. Трафикът понижава, само че същинското облекчение е 40 км по-късно, където е детелината за Свиленград. ТИР-овете и колите с немска, холандска, австрийска и френска регистрация на турските гастарбайтери изчезват и до Бургас пътят е свободен. Следващото тестване към този момент не са колите, а дясната лента до Стара Загора, която е толкоз набраздена, че мъчно се удържа кормилото при скорост над 110 км/ч.

Историята

Това е " Тракия ". Дълга към 360 км, тя е единствената напълно приключена автомагистрала в България. Позволява дистанцията от София до Бургас да се мине за по-малко от 3 часа, в случай че се съблюдава ограничаването от 140 км/ч.

Нейната история обаче е мнооого по-дълга. Замислена е през далечната 1964 година като част от магистралния пръстен на България. Той включва още " Хемус " и " Черно море ", чието строителство и досега е до средата. Иначе " Тракия " е част от Паневропейския транспортен кулоар №8.

Строителството й стартира през 1973 година и пет години по-късно стига до... Нови хан. Едва през 1984 е открит секторът до Пловдив. Падането на Тодор Живков за известно време слага плана на трупчета. В първите години на прехода темповете на строителството спадат в пъти. Чак през 1995 година автомагистралата стига до Оризово, през 2006 година тя е приключена в сектора до Чирпан и от Карнобат до Бургас, а през идната - и до Стара Загора. През 2012 година е открит секторът Ямбол - Карнобат, а през 2013 година е дефинитивно приключена с откриването на правата Нова Загора - Ямбол.

Магистралата си има своите

Не напълно безвредни особености

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Заради дългогодишното строителство, до момента в който едни сектори се построяват, други към този момент би трябвало се ремонтират. Последният ремонт на една от най-старите прави приключи преди малко - на 15 юни тази година. Това прави пътуването на " Тракия " много разнообразно и от време на време рисково. Разликата в секторите се усеща даже по шума от сцеплението на гумите с асфалта. Поддържането на непрекъсната " круизна " скорост е съвсем невероятно, и то освен поради настилката, а и поради завоите и някои обърнати виражи.

Най-внимателно би трябвало да се кара сред София и Пловдив. На този сектор има е най-вече места с " аквапланинг " - това е основаване на воден филтър върху асфалта при пороен дъжд. Той фрапантно понижава сцеплението сред гумите и пътя и може да направи колата мъчно управляема. Заради аквапланинг стават доста произшествия. Тези места са обозначени със знак за ограничаване до 90 км/ч и обяснителната табелка " при дъжд ". В двете направления сред София и Пловдив такива има на най-малко 5-6 места, като изключително наситени са към тунела " Траянови врата " и Ихтиман.

Въпреки че автомагистралата е приключена през 2013 година и това би следвало да увеличи сигурността по пътя, за последните няколко години

Катастрофите

съвсем са се удвоили, а починалите са се утроили (виж графиката). Причина е както високата позволена скорост от 140 км/ч, по този начин и всеобщото й неспазване макар все множеството формирани актове за това нарушаване - от 250 хиляди през 2010 година до съвсем 400 хиляди през 2017 година Спад има единствено през 2014 година, когато влиза в действие смяната на закона, съгласно която служителите на реда са длъжни да слагат табели, че има мобилни камери. Така че понижението е не тъй като водачите са станали по-дисциплинирани, а тъй като са били предупреждавани.

Драстичното увеличение на пътните катастрофи по автомагистрала " Тракия " е и функционалност от събитието, че тя се е трансформирала в инфраструктурния гръбнак на страната. Тя е желана алтернатива за постигане до по-голямата част от основните обитаеми места. На процедура съвсем целият трафик в Южна България, в това число тежкотоварният, минава оттова. Липсата на приключена добра инфраструктура в северната част на страната от време на време принуждава даже пътуващи към градове като Варна, Шумен или даже Велико Търново да изберат по-дълъг маршрут по " Тракия " пред недостроената " Хемус ". Към всичко това би трябвало да се добави и директният трафик от Западна Европа към Близкия изток, който сега минава извънредно по единствената ни дефинитивно приключена автомагистрала.

Крайният резултат е, че в пъти по-интензивен авто трафик минава с висока (не)разрешена скорост по аутобан единствено с две ленти във всяка посока, който непрекъснато се ремонтира. Така в моменти на пиково натоварване пътешествието по автомагистралата може да се трансформира в не напълно безвредно премеждие. Но това е цената, която страната ни заплаща поради концентрирането на главния си трафик през един-единствен път. Алтернативи скоро не се задават, тъй че карайте деликатно. Морето ще е там и половин час по-късно. Паркингите

Между София и Пловдив има единствено два - единият е при мотел " Ихтиман ", другият е преди Пазарджик, и в двете направления. След отклонението за Капитан Андреево и даже по-скоро по-късно за Чирпан паркингите са разпределени отмерено, само че не очаквайте там да има тоалетни или течаща вода. Преди години имаше химически WC-та, само че някой ги открадна и от този момент тази процедура е прекъсната. Има и някакви бетонни кофи за боклук, които обаче много рядко се чистят. Така че по-добре си изхвърлете боклука на някоя бензиностанция, където може и да се хигиенизирате. Бензиностанциите

Те са много практично подредени, от време на време следват една след друга и нормално са в комбиниране с някоя верига за бързо хранене. Най-дългото разстояние без бензиностация е от километър 167 до отбивката за Стара Загора и е към 60-65 км. Трябва да се има поради, че нормално цените на горивото по автомагистрала " Тракия " са с 4-5 ст. по-високи от тези в обитаемоте места. Храната

Освен заведенията за бързо хранене към бензиностанциите има още няколко ресторанта, най-вече турски. Зад " Шел " преди Пазарджик има един добре екипиран с хранителни артикули италиански на рационални цени. Той се намира до хотел " Аутлет ", до който се стига след отбивката за " Макдоналдс ". От трите турски ресторанта най-титулуван е този след Пазарджик в посока София. Той е малко във вътрешността и макар леко неугледния му тип там вършат една от най-вкусните шкембе чорби в страната. Другият добър турски ресторант е " При Зеко " преди тунела " Траянови врата " в посока София. Там желанията са за адана кебап и чобанска салата. Има и един ресторант зад " Макдоналдс " при Пазарджик. Радарите

По протежението на " Тракия " има няколко стационарни камери - първата е на мотел " Ихтман ", а идната - на бензиностанцията на V преди Пазарджик, която обаче снима единствено в посока София. Един от най-старите радари е на отбивката за Пловдив, като покрива и двете направления. Накрая автомагистралата приключва с камера на бензиностанцията на Rompetrol преди Бургас, която снима и двете направления и през нощта.

Обаче би трябвало да се има поради, че от Пловдив нататък служителите на реда доста постоянно дебнат с мобилни камери. Още при първия разклон за Чирпан може да се види кола с лампи, оттова нататък съвсем на всеки паркинг може да има нов патрул. Задължително такава има на паркинга за Национален археологически резерват " Кабиле " след детелината за Сливен и Ямбол. Той не е определено инцидентно, тъй като паркингите и в двете направления изникват внезапно след дълги завои и няма видимост, с цел да се понижи скоростта.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР