Строителният министър Виолета Комитова и директорът на държавното предприятие Автомагистрали

...
Строителният министър Виолета Комитова и директорът на държавното предприятие Автомагистрали
Коментари Харесай

Комитова и шефът на "Автомагистрали" се разбрали за мирна раздяла

Строителният министър Виолета Комитова и шефът на държавното дружество " Автомагистрали " са се договорили за цивилизована разлъка. Това разгласи самата Комитова в предаването " Лице в лице " по бТВ. 

Преди дни от Министерство на регионалното развитие оповестиха, че  управлението на " Автомагистрали " е заменено, само че се оказа, че изпълнителният шеф Стоян Беличев отхвърля да напусне поста - с претекст, че измененията не са отразени в Търговския указател. Последва замяна на писма сред него и министъра, като Беличев се оплака, че Комитова отхвърля да беседва с него. Среща сред двамата въпреки всичко се състоя - през вчерашния ден.  Сега служебният министър разясни, че са се разбрали да се разделят по „ цивилизован метод “ – без нападки и обиди. Беличев е умел инженер, който си схваща от работата, само че ще бъде отхвърлен, тъй като е позволил неточности. Това обаче реално ще стане, откакто новото управление на държавното дружество бъде вписано в Търговския указател, сподели Комитова.  Всъщност това е нормалната процедура при смени на шефове - тя става факт след отразяването в формалния фирмен указател  

Регионалният министър за следващ път изясни, че е пристъпила към кадрови смени след направени инспекции от самото Министерство на регионалното развитие, а също и поради констатациите от одита на Сметната палата в " Автомагистрали ". Основният грях на завареното управление е, че е дало огромни ананси на избрани компании за строителни дейности по автомагистрала " Хемус ", които ще правят след години „ Смятаме, че по този начин е стихотворец огромен капиталов риск за парите, става въпрос за близо 2 милиарда лева – към 1,5 милиарда лева за пътища и към 300 млн. лева за автомагистрали, преведени без обществени поръчки, преди даже да са издадени позволения за градеж “, уточни Комитова.

Тя посочи, че не е редно всички строителни компании и тяхната работа да се поставят под общ знаменател. И даде като образец " Тракия " - има сектори, които са идеални, съвършени и други, които са нагънати, набраздени, с всякакви доста недостатъци.

" Ще предприемем няколко доста съществени ограничения за възстановяване на качеството. Всеки план ще се случва с публични поръчки. За път Х вършим поръчка за планиране, в която излизат количествените сметки. Правим втора поръчка за контрол на бъдещето строителство и трета за самото строителство. Когато пристигна време  за строителните работи,  всички претенденти вземат количествената сметка за плана, пишат своите предложения и се състезават при равни условия, обясни Комитова. Това значи, че тя не утвърждава така наречен инженеринг -  при който една компания или обединяване прави и плана, и обекта. 

По мотив на противоречивия небостъргач " Златен век " в София, за който текат правосъдни каузи, Комитова изясни, че работи с над 10 адвокати по комплицирания проблем, и даде обещание да излезе със мнение до края на мандата на служебния кабинет. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР