Стресът е чувство на физическо и/или психическо напрежение. Това е

...
Стресът е чувство на физическо и/или психическо напрежение. Това е
Коментари Харесай

Как тялото ни издава, че сме стресирани?

Стресът е възприятие на физическо и/или психическо напрежение. Това е естествена реакция на опасност, търсене или предизвикателство. Вашето тяло откликва на тези тласъци с физически и прочувствени реакции. Стресът може да има разнообразни резултати върху нашето държание и въодушевление. Той визира разнообразни системи, органи и тъкани в цялото тяло. Признаци и признаци на стрес Стресът визира цялото ви тяло, причинявайки необятно публикувани физически признаци. Той се демонстрира физически в тези системи на организма:

1. Сърдечносъдова система

Често стресът принуждава тялото ви да реагира „ битка или бягство “, при който хормоните като адреналин, норадреналин и кортизол, карат сърдечната ви периодичност да се усилва. Той предизвиква по-силни конвулсии на сърдечния мускул. Също по този начин съдовете се уголемяват. Това покачва кръвното налягане, увеличавайки риска от инфаркт или инсулт.

2. Храносмилателната система

Когато сте уплашени, черният ви дроб създава повече кръвна захар (глюкоза), с цел да увеличи вашата сила. Този приток на кръвна захар с течение на времето може да усили риска от диабет вид 2. Вашата храносмилателна система може да се почувства смутена от прилив на хормони на напрежението, учестено дишане и нараснала сърдечна периодичност. Стига се до запек, диария, киселини или киселинен рефлукс, конвулсии или болки в стомаха и даже гадене и повръщане.

3. Имунна система

С времето хормоните на напрежението могат да понижат имунитета. Ако сте подложени на продължителен стрес, сте по-податливи на вирусни болести и други инфекции.

4. Ендокринна система

Когато мозъкът ви схване опасност, той започва поредност от събития, включващи оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречна реакция (HPA). Това води до увеличение на производството на стероидни хормони - в това число кортизол, който е прочут като примитивен хормон на напрежението.

5. Мускулна система

Когато сте уплашени, мускулите ви могат да се под напрежение. Въпреки че мускулите нормално се отпускат, когато равнищата на стрес понижават, хората с продължителен стрес могат да бъдат напрегнати от самото начало.

6. Репродуктивна система

Острият стрес може да провокира произвеждане на повече тестостерон. Хроничният стрес обаче може да аргументи понижаване на тестостерона, което може да докара до еректилна дисфункция или да понижи производството на сперматозоиди. Хроничният стрес води и до зараза при репродуктивните органи на мъжете. Стресът може да разстрои менструалния цикъл на дамата под формата на по-тежки, нередовни или по-болезнени менструации. Хроничният стрес също може да утежни признаците на менопаузата. Може да окаже въздействие на процеса на бременност, в това число усложнения при зачеването.

7. Дихателната система

Ако изпитвате стрес, евентуално ще дишате по-бързо, защото тялото ви се пробва бързо да разпредели богата на О2 кръв в тялото ви. Ако към този момент имате дихателно заболяване, като астма, може да се затруднявате да се справите с спомагателното натоварване на белите дробове.

8. Емоционални признаци на стрес

Хроничният стрес води до редица прочувствени признаци и да повлияе на цялостното ви положение и психическото здраве. Емоционалните признаци на продължителен стрес могат да включват:

- Раздразнителност или изключително настроение;

- Тревожност;

- Депресия;

- Чувство на претоварване или немотивираност;

- Самота и изолираност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР