Стремим се към 100% рециклиране на опаковките, а пътят към

...
Стремим се към 100% рециклиране на опаковките, а пътят към
Коментари Харесай

Секторът на безалкохолните напитки иска приоритетен достъп до материала, който се получава след рециклиране на техните пластмасови опаковки

Стремим се към 100% преработване на опаковките, а пътят към задачата е депозитната система, споделя изпълнителният шеф на Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета Жана Величкова

Г-жо Величкова, сякаш няма никакво придвижване по полемиките за национална депозитна система за опаковки откогато падна предходният постоянен кабинет. На какъв стадий са диалозите със настоящето държавното управление?

Доскоро несигурната политическа конюнктура в страната забави процеса, само че диалозите с държавните органи са възобновени. Важно е всички заинтригувани страни да гледаме в една посока, с цел да реализираме най-бързия резултат за оптимално преработване на опаковките, на най-изгодна цена за България и жителите. Накратко: За да се започва процесът по въвеждане на депозитна система е нужен работещ парламент, какъвто към този момент имаме, нов закон и време от минимум година и половина, с цел да се внедри системата в народен мащаб.



Ние като асоциацията, която сплотява производителите на безалкохолни питиета, не сме спирали да търсим най-оптималния вид за България. Непрестанно изследваме опциите на световно равнище и търсим най-ефективния модел за страната. Всички страни в Европейски Съюз са обединени от общи цели що се касае до кръговата стопанска система на Стария континент и са отправили взор към новите технологии. Ние също следим всички нововъведения в преработването и при потреблението на бутилки за производството на нови, като се стремим да отсеем най-хубавите и да ги сложим в местен подтекст.

Европейски Съюз ви слага в ролята на „ задължена промишленост “ за постигането на резултати. Кой е най-хубавият вид за България съгласно вас?

Точно тъй като ни е вменена отговорността на „ задължена промишленост “, предлагаме модела „ от бутилка в бутилка “, който е есенция от най-хубавите депозитни системи в Европа. Най-ефективните системи са планували предпочитан достъп на нас, производителите, до преработвания материал – тъкмо тъй като сме задължена
индустрия. Това е най-оптималният вид съгласно нас, с цел да може да се подсигурява кръговият модел на опаковките с качество за контакт с храни. Именно кръговата стопанска система е приоритет за Европа. Натам сме се устремили всички страни-членки. Трябва да си дадем ясната сметка, че в случай че не се обезпечи този предпочитан достъп на производителите, ще се конкурираме за дефицитния РЕТ материал с доста други браншове и това ще вдигне цената на произвеждане. А оттова идва рискът и за нарастване на цената на крайния артикул за консуматори.

Точно PET материалът наподобява, че се оказва най-ценен в целия свят. Как можем да спечелим от него?

PET материалът е като златото в нашата промишленост. Битката за него е изцяло разбираема, тъй като това е единствената пластмаса, която може да се рециклира неведнъж и за неопределен срок. Всички бутилки за безалкохолни питиета и вода дават отговор на този критерии – те са 100% рециклируеми и с задоволително високо качество за контакт с храни. Изключително значимо е да запазим този материал в България и да не се позволяват практики, в които ще се изнася на открито. От това ще загуби единствено крайният консуматор, тъй като ще внасяме дефицитна стока на по-висока цена. В България има доста добре развита рециклираща промишленост, която би трябвало просто да бъде подкрепена и надградена.

Възможно ли е да реализираме заложените от Европейски Съюз цели и до 2029 година да събираме минимум 90% от PET опаковките за питиета?

Според европейските цели най-късно до 2029 година във всички страни членки би трябвало да се събират минимум 90% от РЕТ опаковките за питиета и да се влага най-малко 30% рециклиран материал в новите бутилки. От 2025 година, като междинна цел, събираемостта би трябвало да е 77%, а вложеният рециклиран материал – минимум 25%. Въпросът не е дали ще ги реализираме – длъжни сме. Въпросът е по какъв начин.



Като представител на задължената промишленост, която всекидневно „ гори “ в тази тематика, дръзвам да настоявам, че имаме потенциала да реализираме доста положителни резултати като водещи в този развой. И в случай че държавните органи ни се доверят и продължим разговора дружно, сме оптимисти, че ще можем да се оправим. Дори и да се забавим малко, ще има толеранс от страна на Европейската комисия, с цел да приключим процеса. Нуждаем се от законодателна рамка, която да сплоти всички заинтригувани страни с взор към едно по-екологично бъдеще на България. Разбира се, и от институционална поддръжка за създаване на нови мощности за преработване на материал, кадърен да се употребява за контакт с храни.

Кои са ефикасните депозитни система, от които би трябвало да взимаме образец?

Вече над 10 страни в Европейски Съюз са построили свои депозитни системи и това ни дава преимуществото да вземем най-ефективните практики. Но няма една система, която да можем да копираме едно към едно. Винаги би трябвало да се взима поради локалният подтекст – спецификите на българския пазар и консуматор. Търсим най-хубавите образци, които да можем да използван в България. Много положителни резултати дават Скандинавските страни, има и доста отлични образци в новоустановените системи, като да вземем за пример в Словакия. В някои страни основно се оказва колаборацията на държавното управление с промишлеността – като в Литва. Там единствено за година се удвояват стойностите на преработвания материал. В Словакия пък обезпечават предпочитан достъп на промишлеността до материала и регистрират доста бързи резултати по събираемостта.

С новия правилник за опаковките, който сега е една от горещите тематики в Европейски Съюз, Европа приоритизира кръговата стопанска система и по-ефективното прилагане на преработвания материал на Стария континент. Постижимо ли е да има напълно кръгови опаковки?

Дискусията към европейската инструкция за опаковките в интерес на кръговата стопанска система в Европа е безусловно една от „ горещите тематики “ сега в Европейския парламент. Много интензивно се дебатира този правилник, тъй като ще има директно влияние върху всички членки на Европейски Съюз.



Една от най-дискутираните точки в него е увеличението на % на рециклиран материал. Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета напълно поддържа това решение, тъй като изцяло съответствува с нашите упоритости и цели. Още преди да се създадат измененията, ние към този момент се бяхме устремели към напълно кръгови опаковки – при нас крайната цел е рециклираният материал да е 100%. Целта в Европа е една – кръгова стопанска система.

Депозитната система ли е единственият път към кръговата стопанска система?

Не е единственият, само че е най-прекият и бърз път, а за България – единствен късмет да се оправим в точния момент с задачите. Чрез депозитната система за опаковки се събира най-чистият материал, който най-бързо и елементарно се рециклира за потребление в кръгообразен модел. Резултатите в над 10 страни с депозитни системи приказват сами за себе си – единствено за година междинната събираемост на опаковки става към 70%. Време е България да се включи в тази позитивна статистика и да трансформира кръговата стопанска система в действителност. Трябва да интегрираме работещ механизъм, посредством който материалът да бъде събиран, рециклиран и влаган назад в производството у нас.

Какво би трябвало да знаят българите за бъдещата депозитна система? Каква е тяхната роля в целия развой?

Участието на всеки един човек е доста значим за постигането на положителни резултати. Депозитната система не е просто вярно изхвърляне на бутилките след потреблението на напитката. Тя има стопански смисъл и тласък за потребителя. От една страна всеки консуматор ще получи избрана депозитна сума, откакто върне бутилката на избраните места, само че въпреки това ще бъде директен участник в едно по-екологично бъдеще. Интересното е, че за някои страни като Словакия, над 60% от потребителите се стимулират повече от концепцията да опазват природата, в сравнение с от сумата по депозита. Всички ние сме жители на планетата Земя и от нас зависи да я опазим чиста – един път с малко стъпки, различен път с грандиозни планове.



Каквото зависи от нас и нашите сътрудници, ще бъде направено. Докато чакахме да се върне политическата непоклатимост и още веднъж да проработи Народното събрание, предприехме междинни стъпки за увеличение на събираемостта. Така да вземем за пример организациите за оползотворяване на боклуци предизвикаха чудесна зелена самодейност по пътя към депозитната система и сложиха над 2000 нови жълти кошчета за разделно събиране на пластмасови бутилки до 3 литра из цялата страна. На този стадий е значимо да продължим в общ разговор всички дружно – заинтригуваните страни под егидата на Министерство на околната среда и водите. Важно е и обществото да прегърне концепцията и да се включи интензивно в преработването.

В каре – Какво е депозитна система за опаковка

Депозитната система е скица, при която при покупката на артикул клиентът заплаща в допълнение дребна сума (депозитна такса) за опаковката.Тази сума му се възвръща при връщане на празната опаковка на мястото за назад събиране – по традиция заложено най-много в обектите на търговците на дребно. Модерната депозитна система употребява кодово-базирани решения, които регистрират приемането на празните опаковки. В обсега на депозитните системи влизат пластмасови и стъклени бутилки и алуминиеви кенове. А за страна като България, в която към момента всеобщо се изхвърлят тъкмо такива опаковки и в контейнерите за битови боклуци, очакванията на промишлеността са депозитната такса да послужи като атрактивен финансов тласък за жителите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР