Стратегическото партньорство между Китай и Саудитска Арабия задълбочава курса към

...
Стратегическото партньорство между Китай и Саудитска Арабия задълбочава курса към
Коментари Харесай

Не бъди груб с престолонаследника! Или как Пекин отнема от САЩ Персийския залив

Стратегическото партньорство сред Китай и Саудитска Арабия задълбочава курса към суверенизация на външната политика на страните от Персийския залив, укрепвайки мира и стабилността на запада на Велика Евразия. Конфронтацията и заплашването отстъпват място на разговора и съдействието.

Приключи най-важното, второ в историята, посещаване на китайския президент Си Дзинпин в Рияд, някогашна вотчина/губерния на американското въздействие в този район на планетата, който оказва извънредно въздействие върху нейното развиване.

Китайският водач, който направи третата си задгранична аудиенция за месец и половина след триумфалното си преизбиране за общоприет секретар на Централен комитет на ККП (първите две бяха в Казахстан и Узбекистан), организира срещи с държавното управление на Саудитско кралство - крал Салман и престолонаследника, министър-председател на страната Мохамед бин Салман. Той също взе участие в две срещи на върха едновременно, в организацията на които престолонаследникът взе най-активно присъединяване, а съставът на участниците въплъщаваше бързо възходящото районно въздействие на КНР.

Представители на към три дузини страни, в това число четиринадесет държавни глави, в това число монарсите освен на Саудитска Арабия, само че и на Кувейт, Катар, Йордания, Оман, Бахрейн взеха присъединяване във форумите Китай-арабски свят и Китай-ССЗ (Съвет за съдействие на арабските страни от Персийския залив. В духа на една от главните модерни идеологии на ККП за „ новата епоха “, настъпила с идването на власт на Си Дзинпин, водачите разискаха с китайския посетител вероятностите за нов формат на енергийно съдействие.

Също по този начин формалният Рияд подписа съглашение за всеобхватно стратегическо партньорство с Пекин; Страните се договориха да организират поредно срещи на високо равнище във всяка от страните на всеки две години. Бяха оповестени проекти за свързване на две тактики за развиване - китайския " Един пояс, веднъж " със саудитската " Визия 2030 ".

Саудитска Арабия, Иван Шилов, ИА РЕГНУМ

Тъй като неотдавнашното посещаване на президента на Съединени американски щати Джо Байдън в Саудитска Арабия остава в паметта на всички наблюдаващи и специалисти, международните медии са цялостни със съпоставения, които очевидно не са в интерес на Вашингтон. От церемонията по посрещане на Си Дзинпин на в действителност високо равнище до тона на диалозите, чиято другарска атмосфера контрастираше с напрегнатостта на срещите с Байдън.

Общо мнение: мярката за това какъв брой са разтърсени саудитско-американските връзки е както отводът на управляващите на кралството да усилят производството на нефт, което притежателят на Белия дом изиска, по този начин и последвалото ограничение на това произвеждане с 2 милиона барела дневно, в основата на които Рияд стоеше дружно с Москва (точно оня ден, на 4 декември, това ограничаване беше доказано от идната среща във формат ОПЕК+).

Личните връзки на Байдън с Мохамед бин Салман също не се демонстрираха по най-хубавия начин; Коментирайки обстановката по искане на участниците в годишната среща на Валдайския клуб в края на октомври, съветският президент Владимир Путин прикани да не бъдат груби с престолонаследника, с цел да не получават остри отговори от него.

Забележката е изключително вярна на фона на много внезапното превръщане на интернационалните цели на Рияд. Споменаването на саудитските водачи на срещата със Си Дзинпин за готовността на кралството за интеграция в БРИКС и ШОС, в които, изключително в последната, руско-китайското доближаване играе особена роля, ясно демонстрира тяхното увлечение към евразийските правила в международната политика.



Принцът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман и ръководителят на КНР Си Дзинпин, fmprc.gov.cn

Ако разгледаме въпросите на районната сигурност от този ъгъл, както и външните връзки на Саудитска Арабия в региона на геополитиката, тогава не е изцяло допустимо да се съгласим с тези специалисти, които настояват, че няма опция на военното съдействие със Съединените щати.

Твърди се, че Рияд е главният покупател на американски оръжия, обвързван с Вашингтон посредством редица съглашения за сигурност. Вярно е, че двете столици имат контракти, подписани от Доналд Тръмп; само че, въпреки това, упоритостта, с която Байдън се опита да дискредитира управляващите на кралството по отношение на убийството на американски публицист от саудитски генезис Джамал Хашоги, убеди Рияд, че гаранциите от Съединени американски щати могат да се трансфорат в противоположното при всеки миг.

И е доста показателно, че въпросът за ШОС беше подложен пред Си Дзинпин по време на визитата му на фона на неотдавнашните проблеми сред Рияд и Техеран, когато западните медии даже обсъждаха тематиката за допустима война, а формалните представители на КСИР в Иран отхвърлиха тази информация. Както знаете, Ислямската република е член на ШОС и в Рияд без подозрение деликатно наблюдават практиката на присъединяване на тази организация в разрешаването на интернационалните спорове. По-специално зад вътрешните механизми в ШОС, които разрешават да се построи система за съвещания, в това число многостранни, която сполучливо работи за разрешаване както на индийско-пакистанските, по този начин и на китайско-индийските несъгласия.

Изглежда, че точно доверието в тази страна на активността на ШОС кара Рияд да вижда в нея благонадежден медиатор в връзките с Иран, да вземем за пример, избирайки разговора вместо предлаганото от Вашингтон изостряне на районната борба.

Неслучайно в дните на визитата на Си Дзинпин Вашингтон беше толкоз нервозен, когато представителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати (NSC) Джон Кърби упрекна Китай, че се стреми да „ усили равнището си на въздействие “, макар че е добре известно, че няма политически условия, за разлика от Съединените щати, Пекин в никакъв случай не е показал свои сътрудници.

Има и различен фактор. Редица медии, базирайки се обаче на " непотвърдена информация от достоверни източници ", сочат, че още след първото посещаване на Си Дзинпин в Рияд в Близкия изток са почнали да се построяват някои предприятия за произвеждане на военна продукция с китайско присъединяване, по-специално за БПЛА.

Тази година мащабът на военното съдействие сред кралството и Китай доближи ново равнище. И той се популяризира до лазерни и противокорабни, а също, както се допуска, даже и до ракетни оръжия.



Срещата на ШОС в Камарканд, 2022. secsco.org

Губещият районно въздействие американски хегемон има още един психически " комплекс " във връзка с разговора на Пекин с арабския свят и изключително с монархиите от Персийския залив, обвързван с упоритости в филантропичната сфера. Припомняме, че точно тези дни се навършва една година от прословутата „ среща на върха на демокрациите “, управлявана от Байдън, на която Белият дом не предложения нито Русия и Китай, нито актуалните събеседници на Си Дзинпин на срещите в Рияд.

Работата е там, че подготовката за оповестената тогава втора среща на високо ниво, към този момент в щатен формат, не просто буксува, а просто е забравена, като че ли свалена от дневния ред. Разбира се, сходно „ забравяне “ на Вашингтон не е от добър живот: никой не бърза да извърши поставените от него условия, с цел да бъде поканен в американската столица.

Така участниците и в двете сегашни срещи на върха, дружно със Си Дзинпин, със самия факт на присъединяване си удостоверяват поддръжката на Пекин за подобен сензитивен въпрос от антикитайския дневен ред, натрапен от Съединените щати, като тематиката за Синцзян. Два опита да се навреди на Китай по този въпрос през последните години се натъкнаха най-вече на ислямските монархии от Персийския залив, които дружно с Русия през 2020 година се опълчиха на обвиняванията против Пекин за „ репресии “ против мюсюлманите в този район на КНР. (За повторно тази година клеветите на Вашингтон бяха опровергани от визитата в Синцзян на висшия комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида Мишел Бачелет).

Така Китай и Саудитска Арабия имат различен фронт на взаимна борба със Съединени американски щати. Неслучайно престолонаследникът принц бин Салман сподели на президента Си, че страната му „ поддържа Китай и, защитавайки своя суверенитет, сигурност и териториална целокупност, както и ограниченията и напъните на Китай за дерадикализация, се опълчва на всевъзможни външни сили, които се намесват във вътрешните работи на Китай " в името на човешките права. "

Когато хората приказват за " дерадикализация ", те имат поради освен обстановката в Синцзян, само че и утвърждението на дейностите на Пекин за ограничение на " трите сили на злото " - тероризъм, фракционизъм, екстремизъм, както и стъпките на Китай за възстановяване на равнището на образованието и живота в този най-съществен район на страната, през който маршрутът „ Един пояс, веднъж “ беше положен на запад.

Сега за най-важните стопански резултати от визитата на Си Дзинпин. Подписани са 34 търговски съглашения с общ размер над 30 милиарда $. В допълнение към енергетиката (разширяване на доставките на недопечен нефт и основаването на нефтохимическия комплекс Gulei Ethylene в югоизточната китайска провинция Фудзиен), те включват тематиките за екологично съдействие (по програмата Green Middle East), продан на осведомителни технологии, взаимно развиване на строителството и превоза.

В Саудитска Арабия Джизан се построява взаимен промишлен клъстер. Рияд демонстрира огромен интерес към привличането на Китай за основаването на нов " град на бъдещето " - Неом, който е планиран като верига от небостъргачи с височина до 500 м, широчина единствено 200 м и дължина 170 км; с тези параметри " градът на бъдещето " ще заема единствено 34 квадратни км територия, само че размерът на вложенията в построяването му към този момент се прави оценка на 500 милиарда $.

Вашингтон е изключително неудовлетворен от съглашението на Рияд с китайския ИТ колос Huawei, същата компания, която за първи път беше набелязана в Съединени американски щати за „ съдействие с Иран “, което включваше задържането на един от топ мениджърите Мън Ванчжоу в Канада, която е щерка на създателя на компанията.

И тогава, когато политиката на „ общ разцвет “ беше оповестена в Китай, Вашингтон, в опит да предизвика недоволството на огромния китайски бизнес против Пекин, пусна Мън да се прибере като „ жест на благосклонност “ към бизнесмените от Поднебесната империя, надявайки се на опълчването им на управляващите.

В същото време би трябвало да си спомним какъв брой доста старания бяха положени от американската страна за изтласкването на китайските системи за клетъчна връзка от 5G потомство, свързани с Huawei, от Близкия изток; само че възбраните, които Вашингтон съумя да наложи на Европа, приключиха с неуспех тук.



Huawei, (cc) A4 Niews

И е разбираемо за какво. През годините, минали от визитата на Си Дзинпин в кралството през 2016 година, взаимната търговия сред двете страни набъбна бързо, и както беше оповестено в навечерието на актуалната аудиенция, надвиши 82 милиарда $.

Този индикатор се вписва в сериозен прогрес в такива области на съдействие, които са се трансформирали в цели през това време, като вложения, финанси, електронна търговия, цифрова стопанска система, чиста сила, високи технологии и галактически проучвания.

Накратко, китайско-саудитското съдействие има мощни корени и обилни вероятности, което отразява възходящия интерес на Рияд към всички интернационалните формати, които са свързани с Пекин. И в това време с Москва.

Всичко върви към обстоятелството, че Саудитска Арабия поема ролята на значимо звено в системата за районна и континентална сигурност и в това време един от моторите на икономическия напредък. Доколко това е субективна наклонност, обвързвана с предизвикателната, недалновидна политика на Вашингтон и допустимо ли е „ връщане обратно “ при смяна на политическата конюнктура в Белия дом?

Може би, само че в случай че се случи, това ще бъде в резонанс с измененията в самата американска политика, която да върви към признание на актуалните многополюсни действителности. А такива промени могат да трансформират доста неща в света, премахвайки казуса с актуалната хибридна борба сред Великия Запад и Великия Изток, в която Великият Юг има все по-важна дума.

Превод: СМ

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР