Стратегическите инвеститори са тези, които ще строят АЕЦ Белене“, обясни

...
Стратегическите инвеститори са тези, които ще строят АЕЦ Белене“, обясни
Коментари Харесай

Петкова: АЕЦ Белене ще се строи от инвеститорите

Стратегическите вложители са тези, които ще строят АЕЦ „ Белене “, изясни министърът на енергетиката Теменужка Петкова в утринния блок на бТВ.

„ 13 компании подадоха заявки за присъединяване в процедурата за стратегически вложители за АЕЦ „ Белене “. Според мен това е в действителност сериозен интерес. Процедурата за избор на стратегически вложител беше създадена в дълъг интервал от време. Ние доста обмисляхме какви тъкмо етапи и стадии би трябвало да съдържа тя, защото според решението на Парламента този план би трябвало да се осъществя на пазарен принцип, без даване на държавна гаранция, без даване на корпоративна гаранция и без подписване на дълготрайни контракти за изкупуване на електрическа сила “, уточни Петкова.

По думите ѝ с цел да бъде един подобен план вероятен, всички тези предпоставки във връзка с неговата икономическа жизненост би трябвало да са налице. „ Това наложи в процедурата за избор на стратегически вложител да бъде дадена опция и на други компании, които желаят да придобият миноритарен дял и да сключат контракти за изкупуване на електрическа сила. Тези 13 заявки включват претенденти във всеки един набор на процедурата “, добави министърът.

„ Стратегическите вложители са тези, които ще строят АЕЦ „ Белене “. По отношение на миноритарните участници и нежелаещите на сключат контракт за изкупуване на електрическа сила процедурата планува да бъде дадена опция избраните за стратегически вложители да водят договаряния със всяка една от тези компании, които са декларирали подобен интерес досега “, сподели още тя.

По думите ѝ изборът дали тези компании ще влязат в кръга на миноритарните притежатели и дали с тях ще бъдат подписани контракти за изкупуване на сила в количествата, които тези претенденти са показали, е въпрос на избор от страна на стратегическия вложител.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР