Страшно много ме тревожи ситуацията в „Булгаргаз“. През декември дружеството

...
Страшно много ме тревожи ситуацията в „Булгаргаз“. През декември дружеството
Коментари Харесай

Валентин Николов: Държавата трябва да помогне на Топлофикация- София, иначе хората ще останат без парно и ток

Страшно доста ме тревожи обстановката в „ Булгаргаз “. През декември сдружението е на 100 млн. лв. облага. Сега освен, че няма облага, а и сдружението е с 400 млн. лв. загуба. Тези пари са отишли в медиатори и за неприятни покупко-продажби. Това съобщи някогашният изпълнителен шеф на Българския енергиен холдинг Валентин Николов в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия.

„ Откакто „ Топлофикация-София “ е общинска, тя постоянно натрупа загуби към „ Булгаргаз “. Ние постоянно сме намирали решение на този проблем, само че в този момент не е по този начин. Тя натрупа регулаторни загуби и страната би трябвало да ѝ помогне, с цел да не останат софиянци без парно и ток “, предизвести Николов и посочи, че в случай че спре парното, енергийната система няма да издържи.

„ Правителството даде обещание някакви танкери – неизвестно от къде, неизвестно от кого и неизвестно по какъв начин. Те не могат да дойдат без да е контрактувана точката за полутечен газ. Всички потенциали на терминалите за полутечен газ са резервирани. Т.е някой би трябвало да даде своя запазен потенциал на нас. Ние още от февруари призовавахме да не се изтегля газта от „ Чирен “, само че те продадоха газа на висока цена “, изясни някогашният началник на БЕХ.
„ В Турция операторът на точката споделят каква е цената. Там различен оператор няма да се допусне. На Ревитуса всичко е запълнено “, предизвести Николов, представен от novini.bg.

„ Най-важното, което би трябвало да реши служебното държавно управление е казусът със заложените осведомителни бомби, да знаем кое е най-хубаво за България и кое на по-поносима цена “, акцентира той.

На въпрос дали би трябвало да стартираме да получаваме газ от „ Газпром “ по настоящия си контракт, Валентин Николов съобщи: „ Имаме форсмажор на съветския президент, има изменени заплащания, на което не сме се съгласили. Накрая на годината има уговорка, че употребили или не, ще би трябвало да платим един милиард $ наказателна клауза. Ако ще плащаме – по-добре да вземем този газ. Ние би трябвало да се подготвим – хранилището ни в „ Чирен “ е минимум запълненото в Европа (45%). Това, обаче не би трябвало да бъде за сметка на клиентите, би трябвало да осигурим газ. В множеството случаи употребяваме съветска газ през медиатори. Най-вероятно цяла зима ще употребяваме такава. Нито цената, нито количествата са контрактувани, а това убива бизнеса “, предизвести Николов.

Във връзка с появилата се информация, че може да купуваме нуклеарно гориво от Уестингхаус, с цел да понижим зависимостта си от Русия, Николов съобщи: „ Независимо какво гориво ще използваме, ние нямаме опция да изнасяме отработено гориво. Някой излъга Уестингхаус, че договорът е подготвен. Защо министър председателят отиде там? “, попита някогашният началник на БЕХ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР