Странно същество, което според изследователи е обитавало планетата ни преди

...
Странно същество, което според изследователи е обитавало планетата ни преди
Коментари Харесай

Мистериозно същество на 520 млн. г. откриха в Мароко

Странно създание, което съгласно откриватели е обитавало планетата ни преди цели 520 милиона години, е било намерено при разкопки на палеонтолози в Мароко.

Създанието, което е живяло на Земята преди толкоз дълго време, е намерено като вкаменелост или фосил, както го назовават палеонтолозите.

Фосилът съставлява остатъци от творение, което е прародителят на фамилията иглокожи. Изследователите са нарекли съществото Хеликоцистис Морокоенсис - Helicocystis moroccoensis.

 Археология

Създанието, чийто фосил е достигнал до нас, съставлява предшественик на морските звезди. Според откривателите то също по този начин е и основоположник на морските таралежи, известни с иглите си, поради които са получили наименованието си.

След като потомците на това създание са еволюирали, са се появили иглокожите – морските таралежи и морските звезди, които могат да се срещнат под водата.

Съществото, което се счита за предшественик на актуалните иглокожи създания, е намерено при разкопки, които са почнали преди няколко месеца в Анти-Атласките марокански планини.

Освен вкаменелите остатъци на това необичайно създание откривателите са разкрили и други сходни фосили.

 Подводен свят

Тези странни създания са обитавали планетата ни през стадий, в който водата към момента не е била мощно обогатена с О2 и животинските типове под водата не са били с такова голямо многообразие.

Останките от странните създания, живели преди милиони години на планетата, са от камбрийския интервал. Точно тогава се е получило обогатяването на водата с повече О2, което е довело до появяването на огромно биологично многообразие в дълбините и покрай повърхността.

Откритото творение е с продълговато тяло. То не е било доста огромно – останките от прародителя на иглокожите доближават едвам 4 сантиметра. Това е възрастен представител на този тип и съгласно откривателите не е имал опция да доближи по-голям размер.

Съществото е могло да се свива и разтяга, с цел да му е по-лесно да се придвижва, както и да си намира храна. То се е хранило посредством отвор в горната си част.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР