Странни температурни аномалии бяха регистрирани в Хеопсовата пирамида. Измервания в

...
Странни температурни аномалии бяха регистрирани в Хеопсовата пирамида. Измервания в
Коментари Харесай

Удивителни аномалии засякоха в Хеопсовата пирамида

Странни температурни аномалии бяха регистрирани в Хеопсовата пирамида. Измервания в разнообразни часове на денонощието демонстрират, че някои елементи на пирамидата се охлаждат и нагряват по-бързо от други.

Новината заяви министърът на антиките в Египет Мамдух ел-Дамати, написа Дискавъри нюз.

От близо 2 седмици учени сканират египетските пирамиди, с цел да открият вероятно съществуване на непознати вътрешни структури и пространства.

В рамките на това проучване е употребена една от най-модерната техника, като инфрачервена термография, мюонова радиография и 3D моделиране, с цел да се изследва вътрешността на пирамидите, които са на възраст над 4500 години.

Аномалии са следени и в другите паметници като пирамидата Хуфу, Хафрен в Гиза, наклонената пирамида и Червената пирамида в Дахшур.

Термалните проучвания са провеждани в разнообразни часове на денонощието, като извънредно деликатно са следени етапа на стопляне при изгрев и залез слънце, както и етапа на изстудяване в късния следобяд и малко след среднощ.

Според науката, когато един обект е издигнат от еднакъв материал, той би трябвало да се затопля и да изстива едновременно в другите си кътчета. Затова не би трябвало да има температурни аномалии в едната или другата си част.

Но в случай че съществуват разнородности в структурата или кухини в материала, температурни разлики са вероятни.

Засечените другия в Хеопсовата пирамида са в действителност поразяващи. Температурата на двата камъка от варовик нормално би трябвало да е с разлика до 0.5 градуса по Целзий. В Хеопсовата пирамида обаче тя е била 6 градуса.

Това се ще изследва в допълнение от учените, с цел да се откри с акуратност повода за учудващата особеност. В идната фаза на плана пирамидите ще се изследват посредством инфрачервено наблюдаване. Това ще продължи минимум 1 година.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР