Страната ни може да пропусне поредната възможност за инвестиция в

...
Страната ни може да пропусне поредната възможност за инвестиция в
Коментари Харесай

"За да остане природа в България“ притеснени от плана за възстановяване и устойчивост

Страната ни може да пропусне следващата опция за инвестиция в опазването на скъпи естествени територии, на предпазени типове животни и растения - предизвестието е на обединението „ За да остане природа в България “, а мотивът за коментара е третата версия на Националния проект за възобновяване и резистентност. Според еколозите в модифицирания стратегически документ липсват усъвършенствания, даже средствата за биоразнообразието се оказват понижени. 

Десет дни преди крайния период за внасяне на проекта еколозите регистрират значими пропуски - неналичието на огромни ограничения за запазване на природата, устойчивото земеделие и действителна промяна към нисковъглеродна стопанска система. Междувременно в документа са заложени цели, които будят терзания за отрицателно влияние върху природата. Сред тях е предлагането за инвестиция от 800 милиона лв. в държавната компания “Напоителни системи ”. 

Предвижда се построяването на уреди за отводняване, без да е приложена наложителната по закон екологична оценка. Има заплаха от трайното заличаване на някои влажни зони, които при високи води обезпечават местообитания на мигриращи и гнездящи птици, както и отбрана от наводнения, се споделя в мнението. Природозащитната общественост приканва за преправка на стратегическия документ и повишение на каузи на средствата за запазване и възобновяване на природата. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР