Страхувам се, че може да се случи така, че ние

...
Страхувам се, че може да се случи така, че ние
Коментари Харесай

Диловска: Да не замръзнем и ние с цените на тока и парното

" Страхувам се, че може да се случи по този начин, че ние да замръзнем дружно с цените (на тока и парното) тази зима ", разяснява решението за въвеждане на мораториум върху повишаването в електро- и топлоенергетиката членът на управата на Института за енергиен мениджъмнт и някогашен зам..-министър на енергетиката Иванка Диловска пред БНР в петък. Експертът по стабилно развиване Боян Рашев също разкритикува решението на депутатите тези цени 5и цената на ВиК услугите да не се пипат до края на март и го дефинира като " жест на обезсърчение " и " най-глупавото нещо, което се прави сега " и което издига на фундамент настоящето деформиране на цените за семействата, които са нереално ниски

" Решението никак не е положително. Може да се каже, че е нездравословно безусловно за всички – както за тези, които го взеха, по този начин и за потребителите, по този начин и за енергийния бранш ", уточни Диловска.

По думите ѝ това решение слага в неравностойност състояние семействата, които се отопляват с газ, само че не получават помощи и техните цени не са замразени.

От лятото насам цените на енергийните запаси летят стремително нагоре, напомни Диловска и изрази изненада, че ръководещите са сюрпризирани от процедурата на енергийния регулатор и че няма разговор с него. Според нея новата изпълнителна власт е неподготвена.

" Нямат време за разбори, а не могат и да ги създадат – това не е тяхна работа ", означи тя, че цените в енергетиката са пълномощие на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

" 22 години имаме самостоятелна регулаторна институция. Обидно звучи това, че били нелегитимни... Няма по какъв начин да се разгласи за недоверчив един регулатор, да му се лишават пълномощията и в същото време да желаеме да привличаме вложители, съобщи Диловска.

Според нея решението на КЕВР за 10% нарастване на цените е било " извънредно добре обосновано, доста меко за всички нас и ние би трябвало да го приемем като коледен подарък, а не като наказване ".

За да бъдат толкоз ниски цените у нас сега са налети единствено за този регулаторен интервал 2.3 милиарда лева от доходи от държавната търговия със спестени парникови квоти. " Представете си, в случай че ги нямаше тези 2.3 милиарда лева, с които ни се оказва помощ на нас и на енергетиката, какво би станало с цените? ", добави тя.

По думите ѝ тези средства би могло да се употребяват по-фокусирано за помощ единствено на семействата, които в действителност имат потребност от такава, а не за цените за всички.

В момента мрежовите компании са най-губещите, те купуват на високите борсови цени, означи Иванка Диловска.

" Има несправедливости в самия бранш. Докато мрежовите компании купуват по 300 лв. или по 600 лв. силата, а ние им плащаме по 100, има други компании, каквито са възобновимите, които получават награди с по 200-300 лв. по-високи от тези, които би трябвало да получават и това е поради високата цена, от която те печелят, когато продават на борсата ", сподели тя.

От асоциациите на ВЕИ производителите обаче настояват, че под 10 % от тях продават тока си на борсата, останалите имат едногодишни контракти с търговци на ток по прогнозните цени на КЕВР и изобщо не генерират свръхпечалби от свободния пазар, което, съгласно тях, е елементарно проверимо от първичните документи за приходите им, които те подават във Фонда за сигурност на електроенергийната система ", поради наложителните 5-процентни отчисления в него.

" Мораториумът е доста странна стъпка, той е жест на обезсърчение, тъй като сегашният министър-председател и министърът на финансите имат отношение към държавното управление още от април - юли месец предходната година, а енергийната рецесия стартира юни месец, още когато те в действителност бяха на власт. Да излизат с шокови реакции от това, че КЕВР внезапно съгласно тях желае да усили цените на тока, парното и водите, е много необичайно ", разяснява протичащото се и специалистът по стабилно развиване и ръководещ сътрудник в " Денкщат България " Боян Рашев.

" Не мога да схвана какво са си мислели, че би трябвало да вършат тези хора, когато дойдат на власт, само че това, което вършат сега, е просто обезсърчение, те са тотално неподготвени, в случай че това е ходът им, с който ще решат казуса ", добави той.

Според него това решение е допустимо най-глупавото нещо, което може да се направи сега. " Абсолютно всеки, който има връзка с тези системи и доставките на вода, електричество и парно, е пред банкрут ", съобщи още Рашев.

По думите му в една пазарна стопанска система няма място за мораториуми. " Да не приказваме, че нарушаваме няколко закона, свързани с енергетиката. Депутатите де факто споделят, че КЕВР няма права да взема решение ", възмути се той.

" В този мораториум Народно събрание анулира действието на няколко закона. Нормалният метод е да се преработят законите. Ако желаеме Народно събрание да взема решение какви са цените на някои неща в България, да върнем Народната Република в заглавието на страната. Не разбирам въобще по какъв начин е допустимо новото държавно управление и новата коалиция да стартират работата си по подобен метод ", добави Рашев.

" Само производителите на електрическа енергия вършат големи пари сега, само че доставчиците генерират големи загуби, електроенергийните компании. ВиК сдруженията генерират големи загуби и топлофикациите също генерират такива. Защото те заплащат нещо, което е ужасяващо скъпо и в този момент, в случай че не могат да му усилят цената, на която го продават – какво вършим?! ", попита той.

Експертът напомни, че цялата политика на Европейски Съюз за Зелената договорка и електрификацията изисква електроенергийните компании да имат в действителност доста огромен финансов запас и да влагат великански пари в мрежата си, а в този момент няма по какъв начин да влагат, когато не могат да генерират доходи.

" В България цената на тока за семействата е несъответстващо ниска спрямо тази за бизнеса. Няма друга страна в Европейски Съюз, в която съотношението да е толкоз накриво в интерес на семействата. С този мораториум сега издигаме това на фундамент - не може да продължава по този начин ", счита още Рашев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР