Страх скова парламентарните групи на Продължаваме промяната“ и Демократична България“.

...
Страх скова парламентарните групи на Продължаваме промяната“ и Демократична България“.
Коментари Харесай

Станаха за смях! Страх скова ПП и ДБ, бягат от среща с Гешев. А правосъдната реформа им е приоритет

Страх скова парламентарните групи на „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “. Причината – бягството и на двете обединения от среща с основния прокурор Иван Гешев, на която в открит формат (пред медиите) да се обсъдят съответни хрумвания и оферти за правосъдна промяна, написа БЛИЦ.

Преди две седмици Гешев изпрати писма до всичките 240 народни представители, като ги прикани за незабавни законодателни промени, с които да облекчат работата на прокурорите, както и да се отговори на увеличаващата се в последната година престъпност. Миналата седмица основният прокурор организира три срещи с управленията на парламентарните групи на „ Български напредък “, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи.

Във вторник е планувана среща на управлението на прокуратурата и с групата на Българска социалистическа партия. Интересната детайлност в тази ситуация е, че левицата има политическо решение отпреди две години, с което също е поискало оставката на Иван Гешев. Въпреки това, обаче, от Българска социалистическа партия застават на кардиналната позиция, че в полза на страната е да има разговор сред институциите и на следващия ден ще беседват с обвинител №1.

Какви обаче са претекстовете на Политическа партия и Демократична България да не желаят да беседват за правосъдна промяна, въпреки да настояват, че тя е измежду водещите им целите. От „ Продължаваме промяната “ като цяло нямат даже нужната експертиза в областта на правораздаването и по друга причина. Кукловодът на двете политически ГМО-та – олигархът и медиен монополист Иво Прокопиев, просто остави юридическата тема на „ Демократична България “. Наред с това – Кирил Петков и Асен Василев имат и лични аргументи да заобикалят влизането в разговор с Иван Гешев. Миналата седмица стана ясно, че прокуратурата проверява скандалните контракти за доставка на природен газ, за които от служебното държавно управление настояват, че потребителите са ощетени със стотици милиони евро. Има инспекция и по приключване на класифицирана информация от кабинета на министър-председателя.

От „ Демократична България “ пък към този момент цяла седмица гузно мълчат по разтърсващото мнение на Венецианската комисия – Европейската комисия за народна власт посредством право, в което остро се подлагаха на критика опитите на някогашния правосъден министър Надежда Йорданова да ограничи пълномощията на основния прокурор посредством лобистка корекция на Наказателно-процесуален кодекс и правосъдния закон. Европейските специалисти подсетиха, че за сходни дейности са нужни промени на главния закон, както и гаранции, че при усилването на контрола над обвинител №1 няма да се стигне до политически и/или различен нелегитимен напън над независимостта на прокуратурата.

С отхвърли си да беседват с управлението на прокуратурата, обаче, Политическа партия и Демократична България на процедура за следващ път признават, че нямат нужния потенциал за провеждането на промяна в правосъдната власт. А и нещо по-важно, че постоянно до момента законите, с които са ограничавали пълномощията на прокуратурата и съда, наподобява са изготвяни от юристите на олигарсите, стоящи зад двете политически проксита. Именно с сходна лобистка корекция, прокарана най-много от Политическа партия и Демократична България в предходния парламент, спецправосъдието бе ликвидирано, като тежките последствия от това занапред ще се стоварват върху цялото общество.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР