Стойчо Николов - един от хванатите в издънка бизнесмени, взели

...
Стойчо Николов - един от хванатите в издънка бизнесмени, взели
Коментари Харесай

Бизнес партньори надхитриха системата и посториха комплекс

Стойчо Николов - един от хванатите в издънка предприемачи, взели европари за осъществяване на къщи за посетители, се пробва да отърве глобите. Едноличния търговец EТ " Стойчо Росенов Николов " кандидатства с приект " Къщи за посетители и заведение за хранене ", за който получава 336 090,68 лева

Няколко години по-късно след държавна проверка му издават акт, по силата на който е длъжен да върне 336 090 лв., като това обществено държавно взимане съставлява 100 % от предоставената финансова помощ по контракта му, прецизира Trafficnews.bg. Санкция от 389 хиляди лв. пък получава Атанас Илиев негов, както ще разберем по-късно - прочут и сътрудник, с който построяват комплекс в местността Дондуково, в община Брезово, по пътя за Свежен, до красивия язовир в региона.

Как се стига до тук?

Преди 2 години или в средата на 2019 със заповед на шеф отдел „ Регионален механически инспекторат “ е разпоредено осъществяването на инспекция на място на къщите за посетители на Николов край язовир наоколо до Свежен.

Инспекторите засичат грандиозни нарушавания. Оказало се, че приходите на обекта за 3 години са едвам към 3% от заложените по бизнес проект. Мярката за финансиране на създаване на къщи за посетители цели да развие селския туризъм по резистентен модел. Затова в бизнес проекта за кандидатстване се залагат стойности на доходи, които да покажат, че де факто се прави комерсиална активност и че парите, дадени от страната, носят добавена стойност на района.

Поне на хартия нещата би трябвало да са такива.

На процедура се оказва, че обектът генерира доходи от под 32 хиляди лв. за три години. Приходи, а не облага. Това прави по 886 лв. на месец. С други думи счетоводните документи демонстрират действителни несъблюдение на контракта.

Ето какво написа в документите на проверяващите:

На първо място, открито е несъблюдение на финансовите индикатори на утвърждения бизнес проект – от показаните документи за три цялостни финансови години е установено приблизително аритметично осъществяване в размер на 3,02 %, което по години е: за 2016 година, първа планирана година – залегнали годишни доходи общо 348 000 лв., общо осъществени доходи 4 962,60 лв. или 1,43 % осъществяване на утвърждения бизнес план; за 2017 година, втора планирана година – залегнали годишни доходи общо 351 000 лв., общо осъществени доходи 22 169,96 лв. или 6,32 % осъществяване на утвърждения бизнес план; 2018 година, трета планирана година – залегнали годишни доходи общо 357 000 лв., общо осъществени доходи 4 736,94 лв. или 1,33 % осъществяване на утвърждения бизнес проект.

Това обаче надалеч не е единственото нарушавания на Николов. Вместо по 5 души личен състав на година с непрекъснати контракти, информация в Национална агенция за приходите демонстрира, че той е имал приблизително по малко от двама души като чиновници от самото начало. Съответно установено е, че за трите поредни цялостни финансови години поддържаното осъществяване на заложените 5 работни места е едвам 33,33 %.

Най-фрапантното изобретение на инспекторите обаче касае потребление на бизнес сътрудник, с който изкуствено да разделят един туристически обект, тъй че да вземат финансиране по два плана.

Контролните органи са открили, че в съседство се извършва различен план по същата мярка за финансира от Едноличен търговец „ Атанас Аргилов Илиев “. Следващата находка е, че този едноличен търговец е купил от татко си парцели, които са били благосъстоятелност на родителите на Николов. Консултанстките услуги и по двата плана за къщи на посетители са поверени на една и съща компания, документите по кандидатстване за еврофинансирането са подадени в два поредни дни, а поръчките за заплащане в еднакъв ден. Аналогично сходство е открито при регистрацията на едноличните търговци в Търговския указател, издаването на разрешенията за градеж, констативните актове за определяне годността за приемане на градежите, нотариалните актове за покупко-продажба на недвижими парцели и така нататък

Преведено на български двамата са основали изкуствени условия да бъдат финансирани за да заобикалят ограничаването за оптималния размер на общите възможни разноски за план.

Водени от всичко това контролните органи постановат цялостно възобновяване на получените суми, както от Николов, по този начин и от Илиев, като вторият е получил и би трябвало да върне 389 680 лв. за създаване на " Комплекс за селски туризъм " до Къщите за посетители и ресторант на първия.

Недоволен от глобите Николов жали акта си в Административен съд - Пловдив, а магистратите излизат с решение тази седмица, с което изрично отхвърлят претенциите на Николов.

Те показват, че даже единствено за едно от нарушаванията, бенефициентът по програмата дължи връщане на 100% от отпуснатите средства.

Съдът изрично поддържа констатациите на изпълнителния шеф на Държавен фонд " Земеделие ", който смята, че:

" Установените обстоятелства свидетелстват за съществуване на географска, икономическа и лична връзка сред идентични капиталови планове, кандидатствали за финансиране по една и съща скица за подкрепяне, които видимо са показани като независими планови оферти пред ДФЗ за създаване на обособени и самостоятелни туристически обекти, а в реалност се касае за изкуствено делене на един план за взаимно предложение на туристически услуги в общ хотелски комплекс. Целта на основаната от двамата бенефициенти верига от правни и в действителност дейности е посредством показване за финансиране по мярката на два официално независими плана за създаване на къщи за посетители да бъде получена финансова помощ в оптимален размер за всеки от плановете, като неоповестеното пред ДФЗ желание на ползвателите е било да се построи общ комплекс с обща инфраструктура и взаимно предложение на туристически услуги ".

Така с изключение на над 336 хиляди лв., Николов ще би трябвало да заплати и 7 469 лв. разходи по делото.

Все още нищо обаче не е изрично, защото решението на съда може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен период, който към този момент тече.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР