Стотици си казаха днес последно сбогом с иконата на италианското

...
Стотици си казаха днес последно сбогом с иконата на италианското
Коментари Харесай

Адио, Моника!

Стотици си споделиха през днешния ден последно довиждане с иконата на италианското кино Моника Вити. Актрисата умря в сряда на 90-годишна възраст.

На поклонението в петък в Рим участваха фамилията й, брачният партньор й Роберто Русо и кметът на Рим Роберто Гуалтиери, както и стотици нейни фенове, които се събраха, с цел да оставят цветя пред нейната фотография.



Сред първите, които отдадоха респект на римската актриса беше президентът на района Лацио Никола Зингарети. „ Днес е печален ден, тъй като е денят, в който би трябвало да признаем, че Моника Вити не е измежду нас “, сподели Зингарет.

„ Любимият ми неин филм е „ Звезден прахуляк “. Спомням си, когато татко ми ме заведе на кино, с цел да го гледаме и ме убеждаваше, че ще ми хареса. Беше прав, тъй като през днешния ден можех да декламирам репликите от този кино лентата наизуст ", добави той.



Погребението на Моника Вити ще се състои в събота, 5 февруари в църквата на художниците на Пиаца дел Пополо в Рим.

От няколко години тя беше болна, а от филмовия бизнес се отдръпна през 2001 година

Родената в Рим през 1931 година Вити е една от най-големите звезди на " Commedia all`italiana " дружно с Алберто Сорди, Марчело Мастрояни, Виторио Гасман и Нино Манфреди.



Истинското й име е Мария Луиза Чечарели. Псевдонимът Вити избира от семейството на майка си - Витиля. Израснала е в Сицилия, където татко й работи. През 1953 година Вити приключва Националната академия за трагично изкуство в Рим.



Заедно с останалите хубавици на италианското кино Джина Лолобриджида и София Лорен, тя е една от най-успешните актриси на 60-те години. По това време взе участие в шедьоврите на режисьора Микеланджело Антониони. През 1960 година Антониони слага Вити пред камерата за " L`Avventura " ( " Приключението " ). Вити играе жена, която до момента в който търси най-хубавата си другарка, стартира спекулация с нейния избраник.

След това снима " Нощта " (1961), " Затъмнението " (1962), " Червената пустиня " (1964), почетен със " Златен лъв " на кинофестивала във Венеция същата година. Това е първият от четирите кино лентата с Антониони, който споделя кино истории за изолираност, отчуждение, моралния разпад на времето и съзнанието на обществото.



През 1974 година Вити още веднъж застава в светлината на прожекторите в сюрреалистичната гротеска на Луис Бунюел " Призракът на свободата ".

На Берлинале през 1984 година Вити е наградена със Сребърна мечка за ролята си в брачната драма " Флирт ". Филмът е режисиран от нейния брачен партньор Роберто Русо.

Снимала е с Марио Моничели, Дино Ризи, Алберто Сорди, Еторе Скола. Вити опитва и в режисурата. През 1990 година снима единствения си филм по личен сюжет " Тайният скандал ", в който извършва и роля.

През 1995 година тя получава и " Златен лъв " на Венецианския кино фестивал за изцяло достижение във филмовото изкуство.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР