Стотици пътни строители опитват да пробият полицейския кордон пред Министерство

...
Стотици пътни строители опитват да пробият полицейския кордон пред Министерство
Коментари Харесай

Стотици пътищари нахлуват в МРРБ на протеста срещу кабинета Радев

Стотици пътни строители пробват да пробият полицейския кордон пред Министерство на районното развиване и да нахлуят вътре, с цел да си вземат парите, които са изработили. Работници, архитекти, инженери стачкуват за пети път поради отхвърли на служебната Виолета Комитова да изплати към този момент направените им пари шести месец подред. Служителите имат да получават над 37 млн. лева и са от 6 месеца без заплати, поради което желаят и оставката на шефа на АПИ на петата си поредна проява против политиката на кабинета на Румен Радев по тематиката инфраструктура.

Троен кордон служители на реда, изпратен като подкрепление от Министерство на вътрешните работи шефа на Румен Радев - Бойко Рашков, съумя да отблъсне стотиците служащи. Но те са безапелационни, че този път няма да си тръгнат до момента в който не си получат заплатите от страната за направеното.

В последна сметка Виолета Комитова се скри и прати да беседва с протестиращите собствен заместител. Той за следващ път даде обещание за решение на казуса, само че в последна сметка не сподели по кое време ще бъдат платени парите. Работниците скочиха, че няма да чакат повече и го попитаха от по кое време не е получавал заплата, след което го освиркаха. Той обаче не можа да каже никакъв период, в който ще им бъдат изплатени заплатите.

"Само ни лъжете! Кажете дата, а не ни говорете краткосрочно и дълготрайно! С какво да си храним през днешния ден децата? Кажи ни по кое време ще ни дадете заплатите или ни дайте вашите, тъй като те не закъсняват! ", споделиха протестиращите. Работниците изрично обявиха, че няма да си тръгнат, до момента в който не им бъдат дадени заплатите още през днешния ден.

Както ПИК TV сподели по-рано през днешния ден, стотиците служащи се събраха пред Министерството на районното развиване още преди 11.00 часа. Към митинга се причислява и сдружението "ИСА 2000 ", което има да получава към 19 млн. лева от районното министерство.

"Не сме взимали заплати от август месец, а някои компании и от май. Всички запаси на компанията са изчерпани. Критично е ситуацията и нямаме никакви запаси ", разгласи Петя Стоянова от "Автомагистрали Черно море ".

"От началото на май месец не са съкратени чиновници, те напущат сами. Ако не ни платят, ще преминем към всеобщо редуциране, тъй като нито можем да им платим заплати, нито имаме пари за материали ", изясни тя.

По думите й компанията се състои от 870 души, като към 140 души са напуснали до момента, тъй като не желаят да стоят без заплати.

"Нашите пари, които ни се дължат, са 37 млн. лева, на другата компания, която ще се причисли към митинга, парите са 19 млн. лева ", сподели още представителят на "Автомагистрали Черно море ".

Тя добави, че в случай че не бъдат признати настояванията им, се разисква митингът да мине под някаква форма на палатков лагер пред Министерски съвет.

"Прекосихме цяла България, с цел да си желаяме заработеното ", безапелационни са протестиращите. Недоволните чиновници държат плакати "Няма да се откажем, платете ни направеното ", "Искаме си заработеното " и "Искаме си парите ".

"От 6 месеца водим тази битка по улиците и няма да се откажем. Ще продължим да се борим и това ще е единствено началото. В началото бяхме 50 души, станахме 100, в този момент сме 500 души. Нека развеем флагове и да надуем клаксоните, тъй като явно никой не ни вижда ", обявиха протестиращите.

"В тази постройка всички работещи, отпред с министъра, срами герба на Република България ", безапелационен е представителят на митинга, който прикани да се окупира постройката на Министерството на районното развиване с българското знаме. Така протестиращите разпънаха голям по дължина трикольор, който развяха пред входа на районното ведомство и го окупираха с него.

Половин час след старта на митинга в Министерство на регионалното развитие бе поканена преговорна група, която да беседва с министерския екип. Тя обаче не е постигнала сделка с Министерство на регионалното развитие да бъдат изплатените дължимите милиони и протестиращите пробваха да нахлуят ядосани в министерството, където обаче компактен кордон от служители на реда ги спря.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР