Стотици хора загинаха при експлозия в болница в град Газа,

...
Стотици хора загинаха при експлозия в болница в град Газа,
Коментари Харесай

Израел и Хамас се обвиняват взаимно за стотиците загинали в палестинска болница

Стотици хора починаха при детонация в болница в град Газа, където нощес са се подслонили хиляди цивилни, оповестиха локалните управляващи. Ударът разпали митинги против Израел и Съединени американски щати в целия арабски свят. Министерството на здравеопазването в Газа съобщи, че се чака броят на жертвите да нарасне.

Заради детонацията в болничното заведение Йордания анулира аудиенция на американския президент Джо Байдън, който след Израел щеше да дойде там за диалози с крал Абдулла Втори, египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и президента на Палестинската власт Махмуд Абас. Сега Байдън ще пътува единствено до Израел, където съгласно Белия дом ще повдигне " сложни въпроси пред държавното управление на премиера Бенямин Нетаняху. " Размяна на обвинявания Палестински публични лица обявиха, че гърмежът е породен от израелски въздушен удар. Израелски публични лица от своя страна настояват, че детонацията е резултат от несполучлива ракетна офанзива на " Ислямски джихад ", палестинска въоръжена формация, обвързвана с " Хамас ", което беше отречено от представител на групировката. Западните издания не могат да ревизират нито едно от двете изказвания, само че без значение от тях напрежението се повишава, а натискът върху Израел нараства за облекчение на блокадата в Газа, където стотици хиляди се трансферираха в южната част по израелско искане. Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани за " неотложно филантропично преустановяване на огъня ".
Още по тематиката
Турция и Египет бяха измежду страните, които осъдиха офанзивата и упрекнаха Израел за нея. Пентагонът разгласи, че не разполага незабавно с информация кой е виновен. Общо 22 арабски страни желаеха в Организация на обединените нации преустановяване на огъня в Газа.
Реклама
Смъртоносната детонация идва в миг, когато изискванията за живот в Газа стават все по-непоносими. Запасите от храна, гориво и вода бързо понижават. Във вторник Израел съобщи, че е засилил бомбардировките в южните градове Хан Юнис и Рафах. Според палестински публични лица израелските бомбардировки в Газа са лишили живота на 2800 души и са ранили 10 хиляди, а заповедите на Израел за евакуация на северната част на Газа са довели до разселването на минимум 600 хиляди души по данни на Организация на обединените нации.

Групите за помощ и за отбрана на правата на индивида ускориха рецензиите си към израелската военна акция и заповедите за евакуация, които водят до от ден на ден жертви измежду цивилното население. " Не мога да опиша това, което видях. Кълна се в Бога - станах очевидец на убийството на фамилията ми, само че не можах да се оправя даже с това, което видях през днешния ден ", споделя пред The New York Times Али Джадала, дълготраен боен фотограф, за гърмежа в болничното заведение. " Не мога да се оправя с това, което се случва. "
Свързани публикации Джо Байдън ще посети Израел и Йордания в опит да предотврати ескалация на войната 17 октомври 2023, 11:17 Страхът от по-голям спор в Близкия изток хвърля сянка върху международната стопанска система 17 октомври 2023, 08:57 Вечната война в Близкия изток пламна още веднъж 13 октомври 2023, 06:30 Интервю | Даниъл Лийви: Сигурността на израелците и сигурността на палестинците са преплетени 12 октомври 2023, 10:50
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР