Столичният завод за третиране на отпадъци не преработва отпадъка, а

...
Столичният завод за третиране на отпадъци не преработва отпадъка, а
Коментари Харесай

Бонус за смет: 12 000 лв. е взел зам.-директор на завода за боклук в София

Столичният цех за отнасяне на боклуци не преработва отпадъка, а бонусите порастват в геометрична градация.

Това съобщи кметът на София Васил Терзиев, представен от Българска телеграфна агенция. Заводът би трябвало да преработва доста повече боклуци, вместо да ги депонира, добави той.

Вместо това, клетките се пълнят с непреработен отпадък, уточни Терзиев. Третата клетка за депониране е запълнена, четвъртата, поседна, се цялостни бързо, осведоми кметът. 

По думите му, в случай че тази процедура не бъде спряна, в границите на няколко години София ще има огромен проблем с отпадъка.

" В рамките на три години с това движение ще се запълни и четвъртата клетка за депониране на боклуци ", съобщи Васил Терзиев. Според него изходът от обстановката е повишение на  качеството на RDF-а, както и вдигне на % на преправяне на отпадъка, тъй като по думите му в този момент този % е единствено два %.    Терзиев заключи 130-те страници от отчета от инспекцията в завода с думите " безхаберие, безсистемно харчене на пари и безнаказаност ".

Николай Савов, краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на завода, заяви на конференцията, че в постройката за механично сепариране от 47 машини 39 са за главен ремонт. В постройката за RDF от 136 машини, 86 са за главен ремонт и това е в границите на 9 години, откогато заводът работи.

През последните три години са подписани над 470 контракта за поддръжка, като са изхарчени 113 млн.лв., заяви той.

Основната работна заплата на служащ в завода за юли 2023 година е 940 лева дружно с
бонусите. В същото време заместник-директорът е получил 12 хиляди лв. за юли 2023 година, осведоми Николай Савов.

В този месец заводът не действа и всичко отива на хранилище, добави той и изясни, че се регистрират количества, които обаче се заравят в земята.   Установяваме, че има единствено две месеца, в които са спазени тонажите за депониране. Между 8 и 12 хиляди тона боклуци действително не са регистрирани, че са депонирани, заяви Николай Савов.

По думите му оборудването в завода е доставено на доста високи цени, с поръчки, чиито планирани стойности съответстват с една единствена оферта. Голяма част от оборудването даже не е отразявано в системата, която управлява по кое време едно съоръжение е влезнало в завода и по кое време не е, заяви Савов.

Той даде образец с лентов транспортер, който на 3 май предходната година е признат като главно средство, а 47 дни по-късно е нарязан на скрап, без да има удостоверение, че въобще е работил, заяви още Николай Савов.   Васил Терзиев съобщи, че едно от първите неща, които новото управление на общината е направило след встъпване в служба, е било да се занимае с проблемите на завода за боклуци, защото са имали информация за нередности.

Част от дейностите бяха да сменим шефа и да назначим Николай Савов за краткотрайно изпълняващ, напомни столичният кмет. Паралелно с това назначихме и вътрешен одит от страна на Столичната община, с цел да влезем в дълбочина, сподели Терзиев.

Като съществени заключения от отчета той изведе покупка на съоръжение на неведнъж повишени цени, уреди, които не са поддържани и са се счупили доста преди да проработят, както и разпределяне на великодушни
бонуси, без да има високи резултати от работата. 

Докладът от инспекцията в Столичното дружество за отнасяне на боклуци е даден на прокуратурата.    Българска телеграфна агенция напомня, че на 2 януари от пресцентъра на Столичната община оповестиха, че Столичното дружество за отнасяне на боклуци не извършва задачата си по предопределение и има евентуален риск, в случай че не се вземат незабавни ограничения, София да преживее рецесия с боклука в идващите три години. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР