Столичният бул. Витоша заема 51-во място от 57 в класацията

...
Столичният бул. Витоша заема 51-во място от 57 в класацията
Коментари Харесай

„Витоша“ е на 51-во място в Топ 57 най-скъпи търговски улици в Европа

Столичният бул. " Витоша " заема 51-во място от 57 в класацията за най-скъпи търговски улици в Европа.

Това сочат данни от обичайното изследване Main Streets across the World на консултантската компания Cushman & Wakefield, представени от Българска телеграфна агенция.

През 2022 година столичният бул. е бил на 47-о място.

Годината се характеризира с продължаващо възобновяване на наемните равнища в сегмента след пандемичния спад, като главната комерсиална улица в българската столица регистрира лек растеж от 4% на годишна база.

Така междинният месечен наем все още е 54 евро/кв.м, спрямо равнищата от 56 евро/кв.м през 2019 година И тази година бул. " Витоша " резервира постоянна позиция, макар отчетливия тренд на смяна в профила на наемателите.

" Лекият растеж е натурален резултат от икономическите промени през годината, само че вървим към постигане на пиковите стойности на наемните равнища на комерсиалните площи в София от 2019 година ", разяснява Явор Костов, ръководещ сътрудник в Cushman & Wakefield.

" Като основна за столицата локация бул. " Витоша " продължава да се развива и да притегля нови наематели.

Интересът продължава да е главно от страна на заведения за хранене и заведения - наклонност, която следим от няколко години насам.

По редица аргументи стилните марки и другите търговци се насочват основно към моловете и ритейл парковете ", добави Георги Муховски, зам.-мениджър " Търговски площи " в Cushman & Wakefield.

Инфлацията, въпреки и намаляваща, лекото повишаване на лихвените равнища и забавянето на икономическия напредък в международен мащаб са главните фактори, които се явяват провокации и в бранша на търговията на дребно, изключително за стилните марки, показват от компанията.

" Пето авеню " в Ню Йорк задържа позицията си като най-скъпа комерсиална улица в международен мащаб и тази година, с наем от 1700 евро/кв. м – 14 на 100 растеж по отношение на предпандемичните равнища.

В 33-ото издание на отчета две от най-скъпите търговски улици в света разменят позиции – през 2023 година на второ място се подрежда европейската " Виа Монтенаполеоне " в Милано, а с позиция надолу и на трето място към днешна дата застава Цим Ша Цуй в Хонконг.

От топ 10 Европа държи пет от най-престижните местоположения и три от петте най-скъпи улици в международен мащаб - " Виа Монтенаполеоне ", " Ню Бонд Стрийт " в Лондон и известната " Шан-з-Елизе " в Париж.

Улица " Македония " в Скопие е най-достъпната ценово в Европа с наем от 28 евро/кв. м.

Най-голямо изменение в позициите регистрира улица " Истиклял " в Истанбул, която се изкачва от 31-ва до 20-а позиция през 2023 година Основната причина е инфлационната вълна, като наемите в града са се нараснали повече от два пъти за една година.

В международен проект, след спада на наемните равнища през 2021 и 2022 година, към този момент се следи възобновяване, като все още наемите са с едвам 0,1% по-ниски от равнищата преди пандемията.

Възстановяването е най-осезаемо в Съединени американски щати, се споделя още в отчета. И въпреки резултатите в Европа да регистрират усъвършенстване, възвръщането към старите равнища протича с по-бавен ритъм, показват от компанията.

През второто тримесечие на 2022 година наемите на Стария континент бяха с към 10% по-ниски от равнищата преди пандемията, само че през последните 12 месеца обстановката се характеризира с усъвършенстване, надлежно разликата се стопи до 2,3%. Към този миг 70% от европейските пазари към момента не са се възстановили изцяло.

Ситуацията остава най-тежка в Хонконг, където наемите са намалели с 45 на 100 в пика на пандемията и към момента са с 42% по-ниски от предпандемичните равнища, разясняват от компанията.

В края на 2023 година главните търговски дестинации означават най-вече позитивен растеж на наемите.

На годишна база стойностите при първокласните търговски площи в международен мащаб са се нараснали приблизително с 4,8% в локална валута. В Европа междинният растеж е 4,2%, а най-голямо е нарастването в Азиатско-тихоокеанския район, където междинната стойност е 5,3%, в Северна и Южна Америка - 5,2%.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР