Столичната община ще подмени отоплителните печки, които изгарят дърва и

...
Столичната община ще подмени отоплителните печки, които изгарят дърва и
Коментари Харесай

Общината ще подари печки за отопление на 30 домакинства в Нови Искър

Столичната община ще подмени отоплителните печки, които изгарят дърва и въглища, на 30 семейства в регион " Нови Искър " с пелетни печки, което ще коства 90 хиляди лв. на общинския бюджет. Предложение е на зам.-кмета по екология Йоана Христова и през днешния ден бе признато от Столичния общински съвет.

На процедура това е първата стъпка на общината да се оправи с един от главните замърсители на въздуха в града - битовото отопление с твърдо гориво. От изявлението на Йоана Христова след гласуването на точката обаче се разбра, че подмяната няма да има никакъв резултат върху околната среда, а се прави, с цел да се разбере какъв интерес има от жителите и дали администрацията има опция да се оправи със задачата.

" Разбира се, че тези 30 печки няма да решат казуса и няма да окажат въздействие ", сподели Христова. Тя уточни, че програмата е пилотна точно с цел да се види къде ще са проблемите в процедурата, с цел да може да се приложи и в по-голям мащаб.

Според предлагането семействата, чиито отоплителни уреди ще бъдат сменени, ще бъдат определени по критерии, като с приоритет са обществено слабите или фамилиите, в които един от членовете е с трайни увреждания. Кандидатите могат да подават заявките си в деловодството на община " Нови Искър ", като към тях би трябвало да приложат копия от ТЕЛК/НЕЛК, служебни бележки с месечните приходи на работещите в фамилията и документи за идентичност.

Йоана Христова уточни, че с изключение на печките, които ще костват 70 хиляди лв., общината ще заплати и за пелетите за отопление, за които са заделени 20 хиляди лв.. Срокът за кандидатстване ще бъде към 2 месеца, като съгласно зам.-кмета 30 семейства ще бъдат оповестени до края на февруари.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР