Столичната община се заема с разработването на новата визия на

...
Столичната община се заема с разработването на новата визия на
Коментари Харесай

Новата визия за Св.Неделя ще глътне торба пари

Столичната община се заема с създаването на новата визия на площад "Св.Неделя ". Тя явно би трябвало да бъде подготвена през идната година, в случай че се съди по периодите, посочени в обявлението на уеб страницата на направление "Архитектура и градоустройство " на кметството. От него излиза наяве, че е даден стартът на конкурс за създаване на концептуален архитектурно-градоустройствен план за един от централните площади в центъра на София.

Според оповестените документи концепцията е това градско пространство да се трансформира в ново културно средище, където сполучливо да бъдат съчетани археология и актуалност.

Заданието за новата визия на площада е създадено от Центъра за научни проучвания и планиране в Университета по архитектура, строителство и геодезия. В него са залегнали освен проучвания, свързани с историческите пластове, които би трябвало да бъдат съхранени, само че и такива за проучване на публичното мнение във връзка с реализацията на този план.

Конкурсът ще се организира в два стадия. В първия стадий могат да вземат участие всички проектанти, които дават отговор на условията на възложителя, които включват професионалната ангажираност на цялостен екип основни специалисти архитекти, урбанисти, специалисти по недвижимо културно завещание и ландшафтни архитекти.

Макар че в документите за състезанието е посочено, че идейните планове, които ще бъдат обсъждани от интернационално жури (съставът му към момента не е известен), ще бъдат класирани, а за участниците са планувани пет награди, на журито е дадена опция да избере седем участници, които да бъдат поканени да показват планове, оповестява в обявлението си направление "Архитектура и градоустройство ".

Критериите за асортимент на участниците, към които ще бъдат отправени предложения за показване на планове, се базират на предходния опит на екипите от проектанти при създаването на сходни обекти и това е записано в изискванията за бъдещото съревнование. Това изяснява формулировката "ограничен конкурс ". В изискванията за него е записано, че плановете ще бъдат оценени до края на годината (20 декември), а журито ще избере пет от тях. Те ще получат и съответните финансови оценки, които са на обща стойност 250 хиляди лв.. Предвидената премия за създателите на класираният преди всичко план е 70 хиляди лв.. Останалите четири плана ще получат надлежно 60 хиляди лева за второ място, 50 хиляди лева за трето, 40 хиляди лева за четвърто и 30 хиляди лева за четвърто място.

При приемане на премиите с претендентите, класирани на първите две места, ще бъде подписан контракт за създаването на цялостния план. Неговата планирана стойност е в размер на 500 хиляди лева без Данък добавена стойност.

Оценката на конкурсните планове ще се извърши по няколко критерия. На първо място са сложени рационалност, успеваемост и осъществимост на препоръчаното комуникационно-транспортно решение - обезпечаване на автомобилна и пешеходна досегаемост до всяка постройка, паркиране и среда за хора в неравностойно състояние. Ще се прави оценка и целенасоченост на функционалната конструкция на площадното пространство и на контактните му зони - обезпечаване на действия, потребни на жителите и посетителите на площадното пространство.

На трето място, ще се следи за континюитет - реализиране на последователност сред съществуващи структури с потвърдена архитектурно-художествена стойност и сполучливо функциониращите новосъздадени структури.

Следват - тримерен интегритет на площада и контактните му зони, социализиране на недвижимите културни и археологически полезности посредством уместно, налично и безвредно за находките и посетителите експониране, актуален и уместен градски дизайн и благоустройство, свързани с обемно-устройствено решение, нюанс, настилки, художествено осветяване, архитектурни елементи, озеленяване, дървесна и храстова растителност и прочие, резистентен баланс сред условията и желанията на всички участници в градския развой с приоритет на публичните ползи и икономическа целенасоченост на концептуалното решение - стойност за създаване, етапност, резистентност на препоръчаните материали за осъществяване и поддръжка.

Форматът на състезанието е определен предвид на характера и значимостта на площад "Св. Неделя " в системата от обществени пространства в центъра на града, оповестяват експертите от направление "Архитектура и градоустройство ". Целта е да бъде освежен площадът, като се запази културната му и пространствена еднаквост и в същото време да се откликне съответно на комплексните условия към функционалността и качествата на актуалната градска среда. От претендентите се чака да предложат хрумвания по какъв начин тази зона да се трансформира в привлекателен център за столичаните и за гостите на София.

В същото време ще се търсят най-хубавите решения за опцията да бъдат увеличени пешеходните площи, да бъдат завършени подземните и полуподземните равнища под площада, които да бъдат в синхрон с археологическите зони на Ларгото, ситуирано в непосредствена непосредственост.

В самото задание са сложени и много съответни условия. При реконструкцията на площада би трябвало да бъдат заложени тъкмо разказани материали като гранити, каменни и каменоподобни материали. Експертите от Университета по архитектура, строителство и геодезия държат на това претендентите да заобикалят "пренаситени фигурални композиции, пъстри или наивно-имитативни решения “. Ако въпреки всичко в плановете на претендентите бъдат заложени цветни акценти, лъскави или огледални повърхности, то условието е "те да не нападат образния климат на историческия град ".

Всички възможни надстроявания и преустройства в подпокривните пространства на близките здания би трябвало да бъдат с колоритно, декоративно и пластично оформление. В заданието е залегнал и текст за "функционална промяна на ЦУМ ". Очевидно за възложителите към момента не е ясно каква тъкмо ще бъде тя, само че по всяка възможност се търси решение на въпроса.

Особено внимание е обърнато на зелената инфраструктура на това градско пространство. Тъй като всяка от подзоните на площада има различаваща се по жанр ландшафтна архитектура, явно се търси решение, посредством което да бъде непокътнати присъщите за това място плачещи върби, брези и липи, които от години оформят образа му. Усилията на проектантите би трябвало да бъдат ориентирани и към развиването на тревните площи от прилежащите функционални пространства, множеството от които за жалост на този стадий наподобяват по-скоро на сметища.

С тези и още доста условия ще би трябвало да се съобразят искащите да намерят салдото сред историческото завещание и провокациите на актуалната българска столица.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР